Teadlik enesehävitus 02.05.11 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere!

Olen Teile varem kirjutanud endast, kuid seekord on teemaks minu ema. Tema probleemidest lähtuvalt on saanud alguse ka minu omad ja leian, et sellega tuleb tegeleda. Rääkisin emaga ja ta ütles, et ta otsiks abi, kui teaks, kust otsida, on juba kõike proovinud, aga keegi ei hooli.

Emast siis: 51 aastane naisterahvas. Suitsetanud oma elust 40 aastat. Tal on rasked liigeseprobleemid. Mõned aastad tagasi murdis reiekaelaluu ning see sai metallnaelaga ühendatud ja nüüd on tal sellejärgselt midagi valesti kokku kasvanud ning väga tugevad valud reies ja alaseljas. Esineb ka tugev S-kolioos. Kukkus, kuna kaelalülid surusid mingi närvi kokku ja minestas, mille tagajärjest juba kirjutasin. Räägib iga päev, kui valus kõik on, aga suitsetab nagu vana korsten. Tahab surra. Tema psüühika pole ka korras. Tal pole olnud kunagi elus tuge ja armastust ning selle tõttu on mõelnud välja kohutavad valed ja teinud väga dramaatiliseks oma mineviku jne. Usub seda ise ka. Lisaks on ta ahistavalt pealetükkiv ja seega hoiavad temast kõik pereliikmed suure kaarega eemale ning pigem põlgavad. Eelmisel suvel viibis ta Tartu psühhiaatriakliinikus üle kahe kuu. Sealsete arstidega rääkides öeldi, et tal on identiteediprobleem ja seda ei saa ravida. Nad ei saa temaga midagi teha ja ta on haiglas viibides pigem teistele ohtlik, kuna on nagu kambajõmm ja paneb kõik oma hulluste järgi tegutsema. Seetõttu anti talle lihtsalt kangeid ravimeid, mis tal pea panid ringi käima ja südame tegid pahaks. Keeldus neid edaspidi söömast ja sai koju. Ise pahandas, et miks pannakse ta füüsilise haiguse tõttu psüühilist haigust ravima.

Sai käidud pereteraapias, selle terapeudi kohta ütles, et ise on targem ja teda ei saa aidata. Sama väitis ka kunagi ühe väga tunnustatud psühhiaatri kohta. Et arstid ise olla öelnud, et mu ema nii tark, et peaks ise oskama end aidata ja neil pole talle enam midagi öelda.

Lisaks on mu emal kombeks mitte eriti süüa. Ütleb, et kui sööb, läheb soolestik liiga täis ja tekib veel suurem valu alaseljas.

Kõiki pereliikmeid häirib see, et ta kurdab ja kurdab ja teeb kõiki maha ja samas ka suitsetab ja seda ei jäta. Kui suitsetada üle paki päevas, ei saagi mitte ükski ravim aidata, on meie arusaam.

Mida teha? Ta ise tahab abi ja räägib, et vajab seda ning on teinud minust kaassõltlase. Teised ütlevad, et ma peaksin temast eemale lihtsalt hoidma, aga mina ei taha keerata selga inimesele, kes vajab kõige rohkem abi. Elan oma elu, aga tunnen, et olen ainuke, kes veel hoolib ja toetada soovib. Samas aga, kui ulatan sõrme, võtab käe ja tekitab mulle psüühiliselt rasket enesetunnet.

Meie peres on veel mul poolvend, kes saab kohe 12 ja põeb aspergeri sündroomi, kasuisa, kes sai 4 aastat tagasi lahti väga ägedast alkoholisõltuvusest ( vahepeal lihtsalt oli suremas ja intensiivravis ja siis tuli ka mõistus pähe) ning poolõde, kes sünnitas äsja teise lapse ja elab oma perega eraldi.

Minu ema sõnad täna: vahel ma ei jaksa lihtsalt enam, täna öösel käisin köögis salaja oigamas, kui su vend nii väike poleks, siis ehk ...tunnen ennast nii mõttetu ja kasutuna, valu ei lase vahel isegi nõusid pesta, kõige lihtsamaid kodutöid teha.

Ma tahan ise minna aastaks ära välismaale, aga kuna perekonnas selline probleem, siis ei teagi kohe, mis teha.. tunnen, nagu oleksin viimane toetaja, kes ka hülgab oma ema ja kui tagasi tulen, siis äkki teda enam ei olegi...

Mul on ka Teie raamat "Väljavalitu" ja olen seda emale lugeda andnud, kuid ta on seda sirvinud ja siis öelnud, et ei ole hetkel selleks aega.

Niisiis ise leian, kui ta tervislikult ei ela, ei saagi tema hädad otsa .. ise ta aga puikleb vastu ja tervis minevat aina hullemaks.. küsib abi ja ei võta vastu.. tahaks, aga nimetab end selleks liiga nõrgaks. Selline lõputu lõks .. kuidas see asi ära lahendada, ehk oskate nõu anda?

Ette tänades,
M.T.

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Sõbraliku-range suhtumisega saab konkreetseid soovitusi anda. Iga tervistav soovitus on kasuks. Tohtrilt-psühhiaatril saaks ravimit sisemise rahu soodustamiseks. Rahustvad teed on nii seedimisele kui ka närvidele hea. Suitsetamise kogust tunduvalt alandada (see sutsetamine ärritab ju magu, kopsud on ka ohus). Ortopeed saab selja skolioosi suhtes asjalikku nõu anda. Nii, mitmekihiliselt saabki tervise tugevamaks, enesetunde heaks.
Oma isikliku elu sihte ei tohi nö ohvriks tuua.
Parimat soovides,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Keskendumishäired, pidev väsimus, unustamine. Milles võib probleem olla?

Probleem on selles, et mees on kogu aeg väsinud, tööl ei suuda enam üldse keskenduda, ei suuda oma tööd suunata ning unustab ära, mis ta tegema peaks. Töö on väga stressirikas. Kui jaanuarist muutus töökorraldus, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Stress vajab kõrvaldamist, unetus ravi, organism korralikku töö- ja puhkerežiimi, mõõdukat kehalist aktiivsust ja psühhoregulatsiooni harjutusi.

Tööprobleeme tuleb võtta sportliku väljakutsena ...

Loe edasi

Mul on abi vaja...

Tere,
Olen 28 aastane mees ja minu meeleoluhäired on on saanud igapäevaseks
piinaks.
Pidevalt olen väsinud, ei jõua mitte midagi teha ja mustad mõtted peas keerlemas.

Olen ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Psühhiaatriahaigla valvetuppa ja sealt saab kohe abi. Psühhiaatri abi vajalik, arstiroht oluline. Peale sügava depressiooni kõrvaldamist saab elukorralduse ja elu-filosoofia asjad korrigeerida ja selle ...

Loe edasi

meeleolude kõikumine

Tere!

Mind on juba u. 2 aastat vaevanud pidev meeleolude kõikumine. Sellel nö. halval perioodil on kõik must ja sünge. Kooli ei suuda ennast vedada ja teen poppi. Õppida ei suuda, sest keskendumisraskused. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Meeleolu on kõigil teataval määral kõikuv. Heasüdamlikel on see tujukene ka kergesti sisendatav - seega on võimalik ka ise ja teadlikult seda suunata teatud sisenduste ja tegemistega. Minu harjutus aitab ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: