Verimuhk Autor: Ants Peetsalu

Verimuhk ehk hematoom on trauma tagajärjel tekkinud verevalum, mis võib kujuneda juba väikese vigastuse korral, kusjuures kalduvus nende tekkeks on indiviiditi erinev.

Suurte verevalumite korral on iseloomulikeks sümptomiteks valu ja koevedeliku kogunemine vigastuse kohale. Sellised verevalumid võivad ümbritseda jäset mansetikujuliselt ning põhjustada turse kogu jäseme ulatuses (venoosse vere tagasivoolu häirumise tõttu). Nahaalune verevalum omandab sinaka värvuse. Verevalumist tingitud turse kaob tavaliselt umbes 10 päevaga. Sama aja kestel muutub ka naha värvus verevalumi piirkonnas: tumesinisest lillakaks, siis roheliseks ja lõpuks kollakaks. Naha värvuse järgi saab isegi otsustada, kui kaua aega on vigastuse tekkimisest möödunud. 

Kannatanu abistamisel asetatakse vigastatud kohale rõhkside, mis takistab verevalumi suurenemist ja vähendab valu. Sageli kaob valu seejärel otsekohe. Põrutatud kohale on soovitatav kiiresti asetada jääkott, millel on samasugune toime nagu rõhksidemel. Jääkoti võib panna ka rõhksideme peale. Ulatuslikuma verevalumi korral esineva valu vähendamiseks manustatakse valuvaigisteid ja kannatanu suunatakse kirurgi konsultatsioonile.

Mõnikord ei imendu verevalum täielikult, tema ümber tekib tihke armkoeline kapsel ja moodustub tsüst ehk õõs. Tsüst sisaldab vedelikku, mis algul on pruunikaspunast värvi, hiljem aga muutub heledamaks ja viskoossemaks. Peale vedeliku võib suurtes tsüstides leiduda verehüübeid. Hiljem võivad tsüsti ladestuda ka lubisoolad. Tsüstide diagnostika ja raviga tegeleb kirurg.

Vt ka ajutrauma, verejooks.

Seotud teemad

Nõuanded teemal: Perearst

Täpid nahal

Tere,

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,

Loe edasi

unetus

Vaevlen pikka aega unetuse pärast(aastaid).

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,


Loe edasi

Keskkõrvapõletik täiskasvanul

Tere!


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Probleem maoga

Tere!

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,


Loe edasi

Rinnakus valud

Tere, Lgp. Dr Veskimägi!

Varasemalt olen nõu küsinud, seoses mao probleemidega. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

2,5-kuune beebi ei söö

Tere!


Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist

Loe edasi

Sõrmede tenosünoviit ("Trigger finger" / stenosing flexor tenosynovitis)

Tere!


Ma viibin hetkel välismaal ega ole retke ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,

Valu sõrmedes võib tõepoolest tekkida peale harjumatut pingutust kätega ja antud juhul ongi ülekoormuse tagajärjel tekkinud kõõlustupepõletik kõige tõenäolisem diagnoos. Kuid arvestama ...

Loe edasi

colibakter uriini

Lp. doktor! Olen 58 a naine ja pea aasta hädas colibakteriga kuseteedes, mis uriini külvides suures ulatuses end ilmutab, kuigi olen saanud iga kuu aasta jooksul antibiootikume Cinnat, Ciprinol, Gentamycin, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Hea, et kompuuter ja tüstoskoopia on normis, see välistab anatoomilised muutused, mis põhjustavad normaalse uriinivoolu takistust ja nii põletiku teket. Aga lihtne asi- ...

Loe edasi

Puukborrelioos

Tere,

Emal oli käesoleva aasta juuli lõpus mitu puuki. Oktoobri algul oli tal enesetunne kehv ja üks käsi paistetas (käelaba ja sõrmed). Ta ise kahtlustas borrelioosi. Kuna enestunne halvenes ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Arstimise teeb keerukaks see, et sarnasel vaevusel võivad olla väga erinevad põhjused. Kui esineb ühe piirkonna truse- käelaba ja sõrmed, siis see on pigem omane selle piirkonna vigastusele. ...

Loe edasi

sääreluu valu

Mul selline mure, et kui hüppan või jooksen siis parema jala sisekülg ja sääreluu pealt on valus. Sääreluu pealt katsudes on üks punkt valus ja see punkt on sinine. Peale jooksimist on ka alguses valus ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist
Sellist jalga peaks kindlasti silmast silma arstile näitama, seda nägemata ja katsumata on väga keeruline midagi kindlat öelda. Kindlasti ei tohiks jalale üle valupiiri koormust anda, seniks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi