Kopsuemboolia Autor: Helle Leesik

Kopsuemboolia all mõistetakse kopsuveresoonte ummistumist mingi siirdtopise ehk emboliga. Emboliks võib olla verehüüve ehk tromb (sagedasim), rasvatilgake, õhk või kasvajarakud, mis on verevooluga kandunud kopsuveresoontesse. Vastavalt siirdtopise iseloomule eristatakse trombembooliat, õhkembooliat, rasvembooliat jt. Verehüübed pärinevad enamasti alajäsemete veenipõletiku kolletest. Rasvatilgad satuvad verre luumurdude korral, õhk – kopsuvigastuste puhul. Emboolia tõttu halveneb või takistub verevool ja verevarustuseta jäänud piirkonnas võib kujuneda nekroos ehk koekärbus. Haigus avaldub järsku tekkinud õhupuuduse, hingelduse ja valuga rinnus seoses liigutuste ja hingamisega. Haigustunnuste tugevus oleneb sulgunud veresoone suurusest. Suuremate veresoonte sulguste puhul on haiged kahvatud, huuled sinakad, pulss kiire. Kuigi haiguse kindlakstegemine on keeruline, tuleb diagnoos panna kiiresti. Trombemboolia puhul võib vere biokeemiline analüüs näidata hüübivuse tõusu, kuid need näitajad ei ole ainuomased vaid sellele haigusele. Ka tavaline röntgenogramm ei võimalda seda haigust kindlalt diagnoosida. Paljudel juhtudel on esmane diagnoos vaid sümptomitele tuginev.

Trombembooliat on võimalik tänapäeval siiski kindlamalt diagnoosida angiokompuutertomograafia abil (kompuutertomograafiline uuring kopsuveresoonte kontrasteerimisega). Kasutusel on ka radioloogiline uuring kopsuveresoonte kontrasteerimisega (nähtavaks tegemisega) või ventilatsiooniperfusiooni stsintigraafia. Viimati nimetatu kujutab endast uuringut, mille puhul antakse haigele hingata radioaktiivselt märgistatud osakesi kopsude ventilatsiooni ehk õhustuse hindamiseks ning süstitakse veeni samuti radioaktiivselt märgistatud albumiini (valku) perfusiooni ehk verega läbivoolutuse hindamiseks. Seejärel määratakse stsintigraafiliselt (st kaardistatakse radioaktiivse aine kudedesse sisenemise põhimõtet kasutades) radioaktiivsete osakeste paiknemine kopsus. Verevooluga edasikantavad radioaktiivsed osakesed ei pääse embolist mööda. Sel viisil on võimalik kindlaks teha veresoone sulguse koht ja kahjustatud kopsuosa ulatus ning eristada haigused, mille puhul takistus on hingamisteedes. Viimasel juhul ei satu sissehingatud radioaktiivsed osakesed kahjustatud kopsuossa. Trombemboolia kahtluse korral tuleb haiget uurida võimaliku veenipõletiku ja vigastuste suhtes. Sonograafilise uuringuga saab kindlaks teha trombide esinemist alajäsemete veenides.

Kopsuembooliahaige vajab rahu, talle antakse hingata hapnikku. Valu puhul on vajalikud valuvaigistid. Tromb kas lõhustatakse vastavate ravimitega või eriolukorras eemaldatakse kirurgiliselt. Esmatähtis on kindlaks teha trombi lähtekoht ja takistada uute embolite teket, andes haigele hüübivust vähendavaid ravimeid pikema aja jooksul. Õhkemboolia kahtluse korral tuleks lamaval haigel jalad kõrgemale tõsta – õhk tõuseb üles. Rasvemboolia puhul põhjuslikku ravi ei tunta. Kui on tegemist suurema veresoone sulgusega, võib surm järgneda mõne minuti jooksul. Paljude väiksemate veresoonte ummistumisel jäävad ägeda perioodi möödumisel siiski hingamispuudulikkuse nähud ja kujuneb südame parema poole ülekoormus.

Nõuanded sel teemal

vereanalüüs

Tere.On mure tervise pärast ,juba aasta aega on pidevalt halb olla,nägu paistesja aina süvenevad liigesepõletikud ,algul üks põlv,siis teine ,õlg,küünarnukid,randmed,sõrmed,alumine vererõhk 100-110,ülemine145,sooviks ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Näo paistetus, hüpertensioon ehk kõrge vererõhk ja liigesepõletikud võivad, aga ei pruugi olla omavahel seotud. Teile vastamiseks peaks teid nägema ja samuti üle vaatama tervikliku vereanalüüsi. ...

Loe edasi

Beebi ei maga

Tere. Suur mure beebi magamatuse pärast. Beebi on 2,5 kuune. Tihti on päevi , kus beebi on üleval 10 tundi järjest. Näiteks päeval alates 14.30 kuni hommiku kella 5- ni. Saab rinnapiima ja vahest juurde ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Lapse unetsükkel on alles kujunemisjärgus ning enamiklel beebidel pole ideaalne.Soovitan pöörduda rinnapiima nõustaja vastuvõtule. Toitmise probleemide parimaks lahendajaks ...

Loe edasi

Polütsüstilised munasarjad

Tere!

Mul on olnud alati ebaregulaarne menstruatsioon. 17-19 aastasena võtsin pille, enam ei võta. Tihti on juhtunud, et menstruatsiooni ei ole mitu kuud ja siis olin olukorras kus veritsus ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 22-aastane

Uuem termin on multifollikulaarsed munasarjad /dr K.Haldre PhD soovitusel/, reeglina on see (juhu)leid günekoloogilisel ultraheliuuringul. ...

Loe edasi

Valukikkus rinnanibudes

Tere

Tunnen viimasel ajal aeg-ajalt valulikkust rinnanibudes. Mõnikord kestab see mõne nädala, siis kaob enam-vähem, siis tekib jälle. Võimalik, et rinnad on ka kergelt suurenenud. Kehamassi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pildi alusel on tagasihoidlikku rinnanäärmete suurenemist raske diagnoosida. Mõistlik oleks teha rinnanäärmete ultraheliuuring. Igaks juhuks võiks loomulikult ka hormoonid üle vaadata. Ramipriil ...

Loe edasi

Koloskoopia uuringu tulemus

Tere

Käisin koloskoopia uuringul, mille käigu võeti ka proovid soolest. Täna saabusid tulemused. Väga murelikuks teeb proovi vastus rektumist. Kas tegemist on vähieelse seisundiga? Enda raviarstiga ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Low-grade tubulaarne adenoom. Maliigsuse tunnused puuduvad- nii loen Teie uuringust. Tegemist on healoomulise muutusega, vähk see ei ole. Vajalik on jälgimine ja ilmselt ka healoomulise soolevalendiku ...

Loe edasi

Antibiootikumid ja pillid

Tere!
Kasutan Lindynette 20 pille. On borrelioosi kahtlus, mis tõendamise korral tähendaks siis 20 päevast ravi doxycycline'ga. Kas antud antibiootikum vähendab pillide toimet? Antud teema kohta ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Pillide toimet mõjutavad erinevad ravimid ja erinevad antibiootikumid. Doxycyclini võtmine võib vähendada pillide rasedusvastast toimet . Te ei pea pillide võtmist katkestama, kuid selles ...

Loe edasi

Pillid

Tere!
Kasutan Lindynette 20 pille. On borrelioosi kahtlus, mis tõendamise korral tähendaks siis 20 päevast ravi doxycycline'ga. Kas antud antibiootikum vähendab pillide toimet? Antud teema kohta ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Doxyclin ravi ajal on soovitav kasutage kondoomi, kuna on võimalik pillide toime nõrgenemine.

Loe edasi

Imelik moodustis näpul

Nimelt mingi asi on tekkinud pöidlale ja on seal juba olnud viimased 6 kuud aga viimasel ajal see on valulikuks muutund ja kui sealt torgid siis hakkab verd tulema. Ja tundub, et näpp on väheke paistes ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Täpselt ei ole võimalik midagi diagnoosida. See võib olla nt soolatüügas või kr küünevalli põletik. Pöörduge perearsti vastuvõtule, kolleeg hindab kõike lähemalt ja koostab edasise käsitlusplaani. ...

Loe edasi

Küsimus

Tere!
Mul küsimus, et juba natukest aega on olnud selline pissi hais küljes ja täitsa on tunda, endal natuke piinlik juba. Bakteriaalne vaginoos ma arvan, et pole sest varem on olnud ja sellel teine ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Uriini pidamatuse kaebusteks olete väga noor, kuid kui teile tunddub, et siiski esineb uriini lekkimist, siis saate pöörduda günekoloogi või uroloogi vastuvõtule. Uriini tugevamat lõhna ...

Loe edasi

Kas ma võin rase olla?

Kas ma võin rase olla. Täna kuu aega tagasi hakkasid imelikud krambid, kiskuv valu naba taga kõhus ehk 25.august. Kaitsmata vahekord oli 15.august. Pidevslt on juurde tulnud igasugu nâhtusid - iiveldab ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Olete teinud korduvalt rasedusteste ja ka see rasedustest on negatiivne. Soovitan pöörduda naistearsti vastuvõtule, et täpsustada, millega on valu ja muud kaebused seotud. Iiveldus, isu muutused, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi