Endokrinoloogia 4 170 nõuannet

Otsi küsimusi ja vastuseid märksõnade kaudu

Otsi

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitlusest alatalitluseks

Tere!

Märtsis näitas vereanalüüs TSH 0,007 mU/L, FT4 12,21 pmo/L ning FT3 5,76 pmo/L. Ultrahelis oli kilpnääre tihenenud ja sain diagnoosiks Tür[e]otoksikoos difuusse struumaga. Alustasin ravi 20 mg ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Olete türeostaatilise ravi suhtes väga tundlik ja see on tegelikult hea - pikaajalist ravi suurte annustega Te ei vaja ja nii on ka võimalik ravitüsistuste risk väiksem. Kahjuks ei ole patsiendi ...

Loe edasi

Pikkus

Tere
Sain 2 nädalat tagasi 15 ja olen 170cm pikk. Teised klassis on 176cm ja rohkem. Ema pikkus on 165 ja isa oma 183. Kas mul on lootust pikemaks kasvada ja kas minu pikkus on normaalne vanuse kohta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Pikkus on vanuse kohta normaalne ja suure tõenäosusega tuleb ka vähemalt 10cm juurde. Muretsemiseks pole põhjust, kasvuspurt on tõenäoliselt veel ees.
Tervitades,
...

Loe edasi

L-tyroksiini kõrvalmõjud ja menstruatsioon

Tere
Võtan L-tyroxini kuu aega ning märkasin, et 5-6 päeva enne menstruatsiooni veritseb erksat punast värvi.
Kas see on normaalne? Veritsemine on ühekordne, traumasid pole olnud.
Samas võtsin kaalust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Tõenäoliselt ei ole veritsusel L-türoksiiniga mingit seost ja probleemi püsimisel soovitan günekoloogiga nõu pidada. L-türoksiin kiirendab ainevahetust ja kindlasti ei põhjusta see ravim ka kehakaalu ...

Loe edasi

Levothyroxin

Võtan levothyroxsiini 100mcg.
Tegin hormoonanalüüsi täiskõhuga ja hommikune tablett võetud. Tulemus:
TSH 0.16 (mIU/l)
(0.40-4.00)

T4 20.96 (pmol/l)
(10-21)

Viimasel ajal on kilpnääre õhtuti tunda ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Võite jätkata sama annusega. TSH minimaalne langus normis T4 foonil kliinilist tähendust ei oma. Kui Teil esineb südameisheemiatõbi või rütmihäireid, võib kaaluda L-türoksiini annuse vähendami8st ...

Loe edasi

Kõrge veresuhkur

Veresuhkur kõrge. Näidud manuses. Kas peaksin muretsema. Sõin õhtul viimati kell 19.00 ja hommikul näidud sellsied. Perearsti arvates kõik korras, kuigi väidetavalt veresuhkur natuke kõrge. Kas peaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Kahjuks on manus kuhugi kadunud ja mina Teie veresuhkru näite ei leia. Kirjas endas ära toodud analüüsid on kõik korras v.a. normist madalam D-vitamiin (kevadel üsna tavapärane tulemus).
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme testi tulemused

Tere,

Kas saan õigesti aru, et FT4 üksi ei näita midagi ja normist veidi madalam näitaja ei viita kilpnäärme probleemidele? 2018. a oli TSH 1,14; 2020. a TSH 1,89 ja FT4 10,77. Mureks on pikka aega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Jah, FT4 mõningane langus normis TSH foonil ei anna veel alust hüpotüreoosi diagnoosimiseks ja sellised patsiendid ravi ei vaja. Siin on siiski üks "aga" - välistatud peab olema nn. sekundaarne ...

Loe edasi

Kilpnäärme näitajad

TSH tulemus: 2.69 mIU/l (normväärtus: 0.4 - 4 mIU/l)
FT4 tulemus: 14.35 pmol/l (normväärtus: 11.5 - 22.7 pmol/l)
Türeoidperoksüdaasi vastased antikehad tulemus: 68 kU/l (normväärtus: < 60 kU/l)

Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Teie hormoonanalüüsid on korras, kilpnääre talitleb normaalselt ja mingit ravi Te ei vaja. Minimaalne peroksüdaasi vastaste antikehade tiitri tõus on oluline siis, kui perekonnas esineb autoimmuunset ...

Loe edasi

karvad rindadel

Olen 1,67 cm pikk, kaalun 55 kg, menstruaaltsükkel on täiesti regulaarne, täpselt 28 päeva pikk. Vistrikke esines puberteedieas tihti, kuid mitte liialt. Nüüd esineb umbes 1-2 punnikest kuu jooksul. Umbes ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Igaks juhuks võib kontrollida meessuguhormoonide sisaldust organismis, kui seda varem kunagi tehtud ei ole. Hormoonanalüüs tuleks teha menstruatsiooni ajal ja samal ajal ei tohiks võtta beebipille. ...

Loe edasi

KURGU PROBLEEM

Vaadeldes kurku ,avastasin kurgumandli all-kõrval imeliku sõrmeotsa suuruse valkja muna.Kurgus nagu tüki tunne, ajab neelama, ka köha on pikemat aega. Olen suitsetaja pikemat aega juba.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Küsimus on kahjuks tulnud valel aadressil. Sellele peaks vastama nina-kurgu-kõrvaarst. Kilpnääre kurgumandli all ei paikne, seal ei asu ka ükski teine endokriinorgan.
Soovitan siiski kõigepealt ...

Loe edasi

Toidulisand GABA

Tellisin endale ühest E-poest toidulisandi, mis sisaldab 750 mg gamma-aminobutric acid`i ja 100 mg melotoniini. (OstroVit GABA +) Kas seda võtta on ohutu? (olen paar õhtut pool tabletti võtnud, pole tundnud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Nii gammaaminobutüürhape kui ka melatoniin on saadaval ka Eesti apteekides käsimüügis. Retseptiravim see ei ole. Tegemist on aju ainevahetust parandava, pingeid maandava ja und soodustava kombinatsiooniga. ...

Loe edasi

Küsi foorumist

Küsi