kõrge pulss- lisaks 23.02.08 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere!

Kirjutasin ennist selle kohta, et trenni ajal on kõrge pulss. Unustasin lisada, et igal õhtul võtan palderjanitablette. Kas need võivad südame tööle mõjuda? Umbes aasta tagasi oli mul unetus, seda sai ravitud algul Hypnogeniga, siis võtsin pikalt mingit antidepressanti, detsembrist jätsin selle ära. Paralleelselt võtsin palderjani, perearst ütles, et see on nii toimetu asi, et kui see psühholoogiliselt midagi pakub, siis söö terviseks. Aga ma võtan neid tablette suht palju korraga, mingi 9-10 (neid väikesi kollaseid Valgevene omi). Kas need on siis toimetud ja ma võin neid südame rahustuseks võtta (see on üks mu rituaalidest õhtul, et uneks valmistuda; üldiselt on uni suht ok, kuigi ärkan öösel mitu korda ja käin wc-s; parem igatahes kui aasta tagasi, kui magasin 0-1 h öö kohta) või on need tabletid kuidagi kahjulikud ja peaksid need ka ära jätma?

Lisaks küsiks, et kas selline asi on olemas, nagu mailiboksifoobia? :D Nimelt mul on viimasel ajal aktiivne vastumeelsus oma mailivahetusega tegelemise suhtes. Ma lükkan seda alati edasi ja siis mul on süümekad. Asi on ilmselt selles, et mul tuleb alati hästi palju kirju ja mul on mitme eri asjaga seoses kohustusi, millega seoses ma pean igasugu inimeste probleemidega tegelema. Ja kui ma selle mailiboksi kord lahti teen, läheb kindlalt üle tunni, et neile kõigile vastata. Olen kasutanud mõtteskeemi, et kui tehtud saan, on kaelast ära ja siis on hea tunne, aga samas ma ju tean, et mõne tunni pärast on seal uuesti samasugune hunnik kirju. Et see ei saa kunagi otsa. Ma tean, et ütlete, et pean lõõgastuma, aga see pole võimalik enne kui kahe-kolme aasta pärast. Siis on magister käes ja käin ainult ühe koha peal tööl ja on ainult selle ühe asjaga seotud kohustused. Ja siis kunagi, kui olen sellel tuleviku kohal ühe aasta töötanud, saan õiguse kuu aega puhata. Elan praegu selle nimel. Samas kardan, et kui see unelmate puhkuse kuu kätte tuleb, on selline pingelangus, et ma jään täitsa haigeks.

Veel küsiks, et kuidas ravida mõõdukat koerafoobiat? Ma kardan hulkuvaid koeri. Mingit hullu kogemust pole, peale ühe marutaudis koera, kes mu kotti pures ja kunagise oma koera, kes liputas saba, hammustas, ja siis liputas jälle saba. Oma eluga hakkama saamist see oluliselt ei sega, kuigi mõnes mõttes muudan oma käitumist küll selle pärast. Kui olen tänaval üksi, on mul alati peos pipragaas (kuigi see on see pehmemat sorti, mis koertele ei pidanud mõjuma; relvaloa jaoks mul pole raha, muidu kannaks tukki taskus). Üritan alati käia keset tänavat või kõnnitee väljaspool ääres, sest koer võib põõsas või nurga taga varitseda. Tänaval või metsas jooksmas enam ei käi, käin sisestaadionil. Üksi rattaga linnast välja sõitma minna ei julge, kuigi ilusa ilmaga tahaks. Öeldakse, et pean koertega tegelema, aga tuttavaid koeri ma ju ei karda. Ma kardan just nimelt võõrast hulkuvat koera, kes võib olla ettearvamatu või haige psüühikaga. Kui näen tänaval koera, olen nagu halvatud, süda peksab, hakkan värisema ja nutma. Olen ka pea ees võõrasse aeda hüpanud, kui pimedal tänaval suur koer mulle vastu jooksis. Kuidas sellist foobiat üldse ravida saab, arvestades, et see on ju suht realistlik hirm? Kui inimene kardab avalikku esinemist, siis talle tuleb seletada, et sellest ei saa talle midagi halba juhtuda. Aga uudiseid koerarünnakutest on meedias iga päev (mul on üpris esinduslik lingikogu). Keegi ei saa väita, et hulkuvad koerad pole ohtlikud, sest nad ju on.

Vabandust pika kirja pärast.
Päikest!

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Ainult tableti-rõõmudele toetuda ei saa, see on väike viga. Tabletikene on abivahend, harjutused - põhivahend ning uus hoiak - tähtsaim vahend.
Foobiaid võib esineda kõigi Ilmamaal esinevate olukordade suhtes, ka e-tuvi variant, koertest rääkimata. Nende sundhirmude kohta on varem korduvalt juttu olnud. vt. ja tegutse!
Tunne end ja mine julgelt oma andekuse mägede suunas! Igaüks meist on mingis valdkonnas andekas!
Tervitustega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Ärevus ja mälupropleemid

Tere ma tahtsin küsida veel kas mälupropleemid võivad olla ka ärevusest, sest mul on koguaeg mälupropleemid ka.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Psüühikas ja kogu organismis on kõik omavahel seotud :
Terves kehas terve vaim - iga asi mis keha tugevdab-parandab tugevdab ka psüühikat, mälu, meeleolu.
Pingete maandamine - paraneb nii ...

Loe edasi

Ärevus ja luuvalud

Kas ärevusega võivad kaasneda erinevad luuvalud? Mul valutavad vahepeal nii käed kui jalad kui pea ja selg.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ärevus ja stress mõjutab nn luuvalusid ja teisi valusid, millest kirjutasid.
Ärevusest ja stressis saad vabaneda - korralik uni, jalutuskäigud, rahustavad harjutused, (Vt otsinguga Enneti palve ...

Loe edasi

Alkoholi tarbimine

Tere.
Kas alkohol mõjub mulle ka siis kui keegi teine joonud on ja mind suudleb?

Tahtlikult väldin ise alkoholi ärevuse tõttu ja olukord tekitas paranoia

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ei levi. Sõbrasuhted olgu ikka mõlemile soovitud - suhtled meeldiva inimesega, Alkoholi aurud ei sobi.
Küsi mõttes endalt ja siis selle järgi tegutse-käitu.

Jüri.-M. Ennet

Loe edasi

Psüühikahäired

Tere! Mul on skisoafektiivsed häired. Enda laps sündis tervena, aga kas mu tütar tohib saada lapse või minu haigused võivad olla pärilikud lapselapsele? Kui suur on see risk ja kas see on pärilik haigus?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Igal inimesel on eelsoodumus millekski väga heaks (tervise, iseloomu, võimete aspektis) ja inimestel on eelsoodumusi ka haiguste valdkonnas. Kuna lapsel tervis hea, siis lapselapsel on see tervise potentsiaal ...

Loe edasi

unehäired

Mul on unehäired olnud juba 20 aastat .Perearst kirjutas mulle kogu aeg välja solmonsit ,millega magasin 6-8 h öösel .Nüüd pole mul perearsti (läks vanaduspuhkusele ) Mida nüüd teha ,olen juba mitu ööd ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Uue perearsdtiga vestelda, et kiudas eelmise perearsti käest abi saite. Et seda rada jätkata, mis aitas.
Soe tee, jalutuskäigud ja muu, mis teid aidanud on.
Iga tera tervise salve tuleb kasuks, ...

Loe edasi

Medikamentosne ravi

Kuidas ravida stressi, mis hakkab tervisele (südamerütmihäired, kõrgvererõhutõbi, koormustaluvuse langus, lennureisidel hüpertatsioonikriisid, ärevus).

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ilmaelu võtke nagu sportlikku treeningut - igapäevane rahulik tegevus annab jõudu juurde, treenib elujõudu ning edendab töövõimet. Une-eelne rituaal.
Andmise rõõm: lastele ja lastega, abikaasale. ...

Loe edasi

Pingepeavalu, fibromüalgiia, neoroos

Tere!
Lugupeetud doktor, palun aidake nõuga. Kannatan pingepeavaludest juba mitu aastat. Tavaliselt hood on veebruar-märts ja kestab kuu aega. Praegu juba kaks kuud. Eelmine hoog oli eelmisel aastal ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Peaaju verevarustus vajab optimaalset regulatsiooni - peaaju ju kolju sees ja see kolju ju oma mahtu ei muuda, muutma peame peaaju verevarustust.
Seega ortostaatilised harjutused: pea üleval-käed ...

Loe edasi

Küsimus

Tere! Tekkis järgnev küsimus: “Olen kogenud ärevushäireid ja paanikahoogusi mitmeid aastaid. Vahepeal olin täitsa heal järjel juba(paanikahoogude) mõttes, tarvitasin regulaarselt alprasolaami 0.5mg tbl. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kui teha harjutusi, siis tablettide vajadus samm-sammult väheneb.
Sõltuvuse ohtu peab loomulikult silme ees hoidma. Tableti osakaal on 1/10, harjutuste mõju 9/10.
vt varasemad.
Head ...

Loe edasi

Laps muutus äkki vägivaldseks

Tere!
Laps õpib eriklassis. Sellest aastast klassis 4 poissi ja uus klassijuhataja (varasemalt oli 7 last klassis). Poisid omavahel läbi ei saa. Äkitselt muutus laps vägivaldseks - ennekõike just ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Hüperaktiivsus. Laps saab sisepingetest vabaneda eelkõige kehalise aktiivsuse kaudu. Ujumine on väga hea.
Lisaks vaja lastepsühhiaatri poolt veidi neuroleptikumi.
Kõik relaks-harjutused ...

Loe edasi

Kas ma olen hulluks minemas või olengi?

Tere!
Olen abielusi ja imelise 4 poisi ema ja ühe kasupoja oma. Elame kõik koos.
Lugu sai alguse 2020 aastal,kui viimase poisi sünnitasin. Meil kärgperendus ainult viimane laps ühine.
Kasupoeg ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Perekond eeldab, et isa-ema-lapsed on suur ja sõbralik tervik.
Meespere (poisid) vajavad tegutsevat isa, pereliikmeid koosmeelel juhtivat isa, poisse kasvatavat isa.
Seega igal õhtul - poisid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: