Nohu Autor: Ulvi Lettermo

Nohu. Äge nohu ehk äge riniit on viirushaigus. Gripi-, paragripi- või Coxsackie viirused aktiveerivad sageli nina bakterfloorat ja tekib mädase voolusega nohu. Viirushaiguse korral on oluline jääda koju, võtta vitamiine, eriti A- ja C-vitamiini, juua sooja jooki. Niinimetatud gripipulbrid aitavad vähendada palavikku ja lühendada haiguse kulgu. Tarvitatakse süsteemse toimega nohutablette või siirupit, mõne päeva jooksul on lubatud kasutada veresooni ahendavaid ja sellega turset alandavaid ninatilku või -aerosoole.

Peale tavalise, ägeda nohu esineb päris palju aasta ringi kestvat nohu. Umbes pooltel juhtudel on siis tegemist allergiaga. Sageli täheldatakse ka püsiva iseloomuga mitteallergilist ehk vasomotoorset nohu, mille tüüpilisem kaebus on ühe ninapoole kinnisus: külili olles jääb alumine ninapool kinni, asendit muutes levib kinnisus teisele poolele. Seda põhjustab nina limaskesta tundlikkuse tõus: nohunähud ilmnevad mõne keskkonnateguri, nagu temperatuuri ja niiskuse muutuse tõttu või reageeringuna tugevatele lõhnadele (parfüümid, heitgaas jt). Ninalimaskestade püsivaiks ärritajaiks võivad osutuda tööruumides olev puidu- või jahutolm, kemikaalidest liimid ja lahustid. Ülemiste hingamisteede limaskestade kahjustust esineb sageli suitsetajatel (ka passiivsetel).

Tugeva ninakinnisusega nohu võivad esile kutsuda samuti ravimid, näiteks mõned vererõhualandid, rahustid, aspiriin ja kilpnäärmeravimid (jood), eriti aga alkohol, tubakas ja sissehingatav narkootikum. Tihti areneb püsiv nohu nina limaskesta turset alandavate preparaatide (dekongestantide) pikaajalise tarvitamise järel – kujuneb nn medikamentoosne ehk ravimnohu. Püsivat ninaturset võivad põhjustada hormonaalsed nihked puberteedieas ja raseduse ajal. Nohu võib tingida kauakestev stress. 

Püsiva nohu korral peab eelkõige vältima nohu esilekutsuvat tegurit. Kindlasti tuleb loobuda suitsetamisest. Põhiliselt ravitakse nohu medikamentidega, mis valitakse olenevalt sellest, kas on tegemist nina limaskesta turse, suurenenud nõristuse või aevastamisega. Ravimi valimisel võib küsida nõu perearstilt või apteekrilt. Eelkõige kasutatakse ninasiseseid ravimeid, vahel on otstarbekas võtta sama toimega rohtusid ka suu kaudu (või kasutada kombineeritult). Allergilise nohu korral on eriti tõhusad glükokortikoidid ninasiseste aerosoolidena. Tihti on need efektiivsed samuti mitteallergilise nohu ravis. Kestvat nohu tuleb mõnikord ravida kirurgilisel teel. Püsiva limaskesta turse või paksenemise korral võib seda mehaaniliselt vähendada, rakendades karbikute kirurgiat, elektrilist või lasermõjutamist.

Vt ka allergiline nohu, pollinoos.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Rasestumine

Tere. Soovin 3 korda rasedaks jääda aga ei jää. Kui olin 22a arstid avastasid mul hot skin lymphoom. Siis kui tehti keemiaravi arst ütles, et minu kilpnääre on hetkel piiri peal ja võib juhtuda nii, et ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui TSH on 5,4 mIU/l, võib rasestuda küll, kuid soodsam oleks siiski kui TSH oleks vahemikus 1 - 2,5 mIU/l. Seepärast suuvitan suurendada L-türoksiini annust nii, et võtaksite 5 päeva nädalas ...

Loe edasi

Suurenenud sõlm kilpnäärmes

Tere,

8.6.2017 tehti UH. Kirjas, et vasakus sagaras isoehhogeenne sõlm – 3,3 cm. 25.7.2017 tehti uus UH, ja seal kirjas, et vasakus sagaras 2,3x1,8x3,7 cm sõlm. Pildiliselt hüpoehhogeenne, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt - ma ei usu, et sõlm Teie kilpnäärmes kahe ultraheliuuringu vahepeal kasvas. Lihtsalt üks radioloog andis sõlmest ainult ühe läbimõõdu, teine oli hoolsam ja andis kolm. Vahe 3,3 ...

Loe edasi

Veritsus menopausis

Tere!

Olen juba 2 aastat menopausis.Tekkis kerge sügelus ja kipitus,mis vaevas just öösiti.
Panin ööseks piimhappe küünla ja hommikul kerge veritsus peale pissimist.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 50-aastane

Iga veritsus postmenopausis vajab tähelepanu ja uuringuid emaka limaskesta e endomeetriumi vähi välistamiseks. Kui pahaloomulisus ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus?

Tere!
Juba paar aastat tunnen ennast hooti vaga halvasti (tavaliselt 2 nädalat aga viimane episood ei taha kuidagi lõppeda algas juuni lõpus): pulss kõrge, vererõhk samuti, pea käib ringi (ja on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Synlabis tehtud analüüside alusel Teil kilpnäärme ületalitlust ei ole - talitlus on korras. Ei oska arvata, miks laborist endokrinoloogi poole pöörduda soovitati (tõenäoliselt väljastab Synlabis ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere!

Avastati uuringute tulemusel kilpnäärme ületalitlus.Endokrinoloogi vastuvõtul võeti süstlaproov millest tuvastati sõlmelisus ja vastus oli healoomuline.Ületalitluse vastu kirjutati Tiotill ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi tehakse toksilise hulgisõlmelise struuma puhul eelkõige talitluse normaliseerimiseks. Ka sõlmed kilpnäärmes lähevad enamasti väiksemaks, kuid ei kao. Selle ületalitluse vormi ...

Loe edasi

Vaskspiraal

Tere.Soovin vaskspiraali lasta eemaldada,
Kas seda peab tegema sama arst kes spiraali paigaldas?
Aitäh.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 37-aastane

Kindlasti mitte, spiraali võib eemaldada iga arst, ämmaemand või õde.
Teame juhtumist, kus ka partner eemaldas spiraali. ...

Loe edasi

Rinna nibud.

Tere.
Kui normaalne ja millele võivad viidata, koguaeg kikkis ja kõvad olevad rinna nibud?

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Arva et see on normaalne, kui see ei põhjusta teile probleemi. Dr kadastik

Loe edasi

Sünnitus


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 26-aastane


Loe edasi

Toksoplasmoosi analüüsi vastus

Tere
Olen 31 nädalat rase ja lasin teha Toxoplasma gondii igG ja igM analüüsid. Kas olen varasemalt toksoplasmoosi põdenud ?

Tulemus ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kahjuks on uuringut teostav labor jätnud oma tulemuse interpreteerimata ja vastus Toxoplasma gondii IgG kohta on jäetud ebamääraseks.
Kindlasti ei ole teil ägedat toksoplasmoosi ...

Loe edasi

Ebareguläärsed päevadeli peale 3. raseduse katkemist

Tere

Mul on olnud eelnevalt juba 3 raseduse katkemist ,kui 2. korral on peale kuuaegset pausi ilusti päevad hakanud ja regulaarsed.Nüüd peale kolmandat raseduse katkemist algasid päevad 34 ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, võimalik, et tekkinud tsüklihäire, kuna rasedusi mitu, mis katkesid. Sel juhul Primolut hea. Igaks juhul ikkagi oleks hea, kui saaks günekoloog Ultraheliga üle vaadata. Võimalik et seal on hoopis ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi