Nohu Autor: Ulvi Lettermo

Nohu. Äge nohu ehk äge riniit on viirushaigus. Gripi-, paragripi- või Coxsackie viirused aktiveerivad sageli nina bakterfloorat ja tekib mädase voolusega nohu. Viirushaiguse korral on oluline jääda koju, võtta vitamiine, eriti A- ja C-vitamiini, juua sooja jooki. Niinimetatud gripipulbrid aitavad vähendada palavikku ja lühendada haiguse kulgu. Tarvitatakse süsteemse toimega nohutablette või siirupit, mõne päeva jooksul on lubatud kasutada veresooni ahendavaid ja sellega turset alandavaid ninatilku või -aerosoole.

Peale tavalise, ägeda nohu esineb päris palju aasta ringi kestvat nohu. Umbes pooltel juhtudel on siis tegemist allergiaga. Sageli täheldatakse ka püsiva iseloomuga mitteallergilist ehk vasomotoorset nohu, mille tüüpilisem kaebus on ühe ninapoole kinnisus: külili olles jääb alumine ninapool kinni, asendit muutes levib kinnisus teisele poolele. Seda põhjustab nina limaskesta tundlikkuse tõus: nohunähud ilmnevad mõne keskkonnateguri, nagu temperatuuri ja niiskuse muutuse tõttu või reageeringuna tugevatele lõhnadele (parfüümid, heitgaas jt). Ninalimaskestade püsivaiks ärritajaiks võivad osutuda tööruumides olev puidu- või jahutolm, kemikaalidest liimid ja lahustid. Ülemiste hingamisteede limaskestade kahjustust esineb sageli suitsetajatel (ka passiivsetel).

Tugeva ninakinnisusega nohu võivad esile kutsuda samuti ravimid, näiteks mõned vererõhualandid, rahustid, aspiriin ja kilpnäärmeravimid (jood), eriti aga alkohol, tubakas ja sissehingatav narkootikum. Tihti areneb püsiv nohu nina limaskesta turset alandavate preparaatide (dekongestantide) pikaajalise tarvitamise järel – kujuneb nn medikamentoosne ehk ravimnohu. Püsivat ninaturset võivad põhjustada hormonaalsed nihked puberteedieas ja raseduse ajal. Nohu võib tingida kauakestev stress. 

Püsiva nohu korral peab eelkõige vältima nohu esilekutsuvat tegurit. Kindlasti tuleb loobuda suitsetamisest. Põhiliselt ravitakse nohu medikamentidega, mis valitakse olenevalt sellest, kas on tegemist nina limaskesta turse, suurenenud nõristuse või aevastamisega. Ravimi valimisel võib küsida nõu perearstilt või apteekrilt. Eelkõige kasutatakse ninasiseseid ravimeid, vahel on otstarbekas võtta sama toimega rohtusid ka suu kaudu (või kasutada kombineeritult). Allergilise nohu korral on eriti tõhusad glükokortikoidid ninasiseste aerosoolidena. Tihti on need efektiivsed samuti mitteallergilise nohu ravis. Kestvat nohu tuleb mõnikord ravida kirurgilisel teel. Püsiva limaskesta turse või paksenemise korral võib seda mehaaniliselt vähendada, rakendades karbikute kirurgiat, elektrilist või lasermõjutamist.

Vt ka allergiline nohu, pollinoos.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Lühiajaline mälukaotus

Tere, Sõitsin pimedas ja veidi väsinuna autoga ja ringteelt mahasõidul tekkis mul lühiajaline mälukaotus- ma ei teadnud, kus ma olen; kuhu sõitma peaksin; tekkis väike paanika. Otsustasin, et sõidan edasi ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Korralik puhkus, kui kordub, siis arsti juurde. Väsimus? Mõnedel videvikus sõita raskem!
Kerge kehaline aktiivsus parandab ka aju verevarusutst.
Minu palve (vt eelnev vastus, Enneti palve) ...

Loe edasi

Kas alatalitus?

Tere dr. Ambos

Palun teie abi analüüsi tulemuste tõlgendamisel.
Olen 36. aastane naine ning näitajad on järgmised:
TSH 5.39 (0.40 - 4.00 mIU/l)
fT4 14.00 (11.5 - 22.7 pmol/l)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH minimaalne tõus annab sageli märku autoimmuunsest kilpnäärmehaigusest. Kuigi peroksüdaasi vastaste antikehade tiiter on madal, pole see ainus antikehade liik, mida määrata saab. Arvestades ...

Loe edasi

Analüüside vastused.

Tere.
Sooviksin teada kas maksanäitajad on korras?
Varasemalt on olnud probleeme et maksanäitajad on halvad.
1) Kui palju saab usaldada neid analüüse?
2) Millised peaksid olema ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Antud analüüsis on maksanäitajatest kontrollitud ALAT ja ASAT. Neist ASAT on täiesti normis, ALAT on minimaalselt tõusnud, mis ei sea piiranguid ravimite tarvitamisele. Paracetamol võib teoreetiliselt ...

Loe edasi

Päevad kõikuvad

Tere.
Olin 15 aastane kui hakkas mentrasioon. Aga nad käivad ebareguraaselt. Ja nii nad on käinud sellest ajast kui mull nad alkasid. Olen rääkinud arstile ja arst on öelnud et see on normaalne. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud küsija,
andmetest selgub, et olete 27-aastane

Tegemist on menstruaaltsükli häirega siis, kui rasedus on välistatud. Normaalsed menstruaaltsüklid on 21-35 päeva, mis ei vaja ...

Loe edasi

Peavalud

Olen hädas pidevate (pea igapäevaste) peavalude ja nö tuikamistundega peas. Lisaks tunnen valu, ebamugavustunnet ja kipitustunnet hammastes ning valud teevad ka kaelal asetsevad lümfisõlmed (peale vajutades ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere! Pea igapäevased ja üle poole aasta kestnud peavalud viitavad kroonilisele probleemile. Kindlasti vajab see kaardistamist ja analüüsimis. Tuikav tunne peas ja neuroloogilised sümptomid võivad viidata ...

Loe edasi

Loote süda

Käisin täna günekoloogi juures ja kinnitati raseduse 6+0 ,kuid koju jõudes hakkas piinama see kui arst ütles edasi õele mis kirja panna ja ütles "Süda pluss -miinus " Mis see tähendab ?

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Seda on raske kommenteerida, sest pole täpselt teada, mille alusel arst nii ütles.
Soovitav on 1-2 nädala pärast korrata ultraheli uuringut, et täpsustada loote normaalse sagedusega ...

Loe edasi

pap-test

Tere!
2015 aasta sünnitasin ja peale seda tehti ka kohe pap-test, milles leiti rakumuutus. Mind saadeti edasi kolposkoopia uuringule. Seal selgus, et midagi tõsist siiski pole. Ma nüüd täna ei mäleta, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Emakakaela varajaste vähieelsete muutuste avastamiseks tehakse PAP testi 3 aasta intervalliga. Inimese papilloomiviiruse ( HPV) poolt põhjustatud emakakaela vähieelsed muutused arenevad ...

Loe edasi

Vastuvõtt

Kas ja millal Teie vastuvõtud toimuvad? Ja kas need on tasulised?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

On vaid haiglatöö, vastuvõtte ei ole.
Tallinnas Paldiski mnt haigla valvearstid võtavad tööpäevadel kiireloomulise probleemi korral, valvetuba ööpäevaringselt - kui vajadus.
Tervislikud elukombed ...

Loe edasi

Punn

Tervist, pildil olev punn tekkinud munandite peale, asetseb naha all, on ka olnud peenise peal selline meenutab naha alust vistriku, veidi häiriv algul. Millega võiks tegu olla

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Enamasti on tegu rasunäärme põletikuga. Kui häirib, saab rakendada lokaalset põletikuvastast ravi. Selleks peaks aga meestearti vastuvõtule jõudma. Enamasti taandub iseenesest.

Loe edasi

Tikid, ärevushäired(?), uimasus, keskendumisraskused, mäluprobleemid

Tere!

Mure 15aastase pojaga.
Sel õppeaastal kurdab palju uimasust, keskendumisraskusi ning mäluprobleeme. Õppimine ise on korras, st hinded on head, aga õppimine võtab kaua aega. Keskenduda ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tikid ilmnevadki tavaliselt vanuses 5-14, hiljem hakkavad vähenema ja võivad kaduda - põhjuseks aju motoorsete keskuste arenguhäire. Ravi vajavad nad harva ja siis määrab selle neuroloog. Muude probleemidega ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi