Murdeiga Autor: Mai Maser

Murdeiga ehk puberteet on ajajärk inimese elus, mille jooksul lapsest kujuneb täiskasvanu. Tüdrukute murdeiga kestab tavaliselt 10.–16. eluaastani, poistel 12.–18. eluaastani. Toimuvad muutused on tingitud hormoonidest. Hormoonid on keemilised ained, mida toodavad sisenõrenäärmed – ajuripats, neerupealised, sugunäärmed jt. Hormoonid kantakse verega kehas laiali ja neil on keha erinevatele kudedele oma kindel toime. Hormoonide mõjul toimuvad järk-järgult muutused kasvus ja kehakujus, muutub naha talitlus ja areneb iseloomulik karvakasv. Selles eas hakkab noor inimene oma kehasse uut moodi suhtuma, teiseneb ka tema suhe kaaslaste ning täiskasvanutega.

Murdeiga jaotatakse kolmeks perioodiks. Murdeiga ettevalmistav periood ehk eelpuberteet jääb tavaliselt 10.–13. eluaasta vahele. Sugunäärmete talitlus muutub aktiivsemaks ja hakkavad kujunema vastavalt nais ja meessoole iseloomulikud välistunnused. Muutused algavad tüdrukutel tavapäraselt umbes kaks aastat enne esimest menstruatsiooni – menarhet.

Teine periood on suguküpseks saamise periood ehk puberteet, mis hõlmab vanust 14.–17. eluaastani. Aktiveerub gonadotropiine vabastava hormooni pulseeriv eritus hüpotalamuses ning kujuneb ajuripatsi eessagara gonadotropiinide (folliikuleid stimuleeriva hormooni ja luteiniseeriva hormooni) normaalne nõristusrütm. Gonadotropiinid stimuleerivad munasarja folliikulites (nääpsudes) naissuguhormooni östradiooli produktsiooni, mille toimel algab rinnanäärmete ja välissuguelundite areng, tekivad muutused tupelimaskestas, algab emaka kasv ja emakalimaskesta (endomeetriumi) paksenemine ehk proliferatsioon. Kui emakalimaskest kasvab liiga paksuks, siis see irdub ja toimub esimene menstruatsioon. Tavaliselt on menstruatsioonitsükkel algul anovulatoorne (munaraku vabanemist ei toimu) ning ebaregulaarne. Regulaarse ovulatoorse menstruatsioonitsükli väljakujunemine võib võtta 1–3 aastat. Poistel arenevad meessuguhormoonide toimel samuti sekundaarsed sugutunnused (tekib karvkate näole ja kehale, kasv intensiivistub, õlad laienevad, puusad jäävad õlgadest kitsamaks jt) ning tekib iseeneslik seemnevoolus ehk pollutsioon. Kuigi puberteediga kaasnevate muutuste aeg võib varieeruda, tuleks arstiga nõu pidada siis, kui sekundaarsete sugutunnuste areng pole alanud 13. (14.) eluaastaks või puberteedi tunnused on tekkinud enne 8. eluaastat.

Kolmas periood on organismi funktsionaalse täiustumise ajajärk, mis lõpeb 20.–21. eluaastaks organismi lõpliku väljakujunemisega.

Nagu eespool öeldud, juhivad kasvu ja kehakuju muutust sugu- ja kasvuhormoonid. Tüdrukutel algab kasvamine varem ja ka lõpeb varem. Tütarlastel intensiivistub kasv umbes 10.–11. eluaastal, poistel 13.–15. eluaastal. Kiire kasvuperioodi algul väheneb tüdrukutel rasvkude, eriti kätelt-jalgadelt, jäsemete luud kasvavad intensiivselt. 16–17aastaselt on tüdrukud oma pikkuse täis kasvanud, poisid saavutavad selle aga alles 18.–19. eluaastaks. Lisaks pikkuskasvule hakkab puusadele, reitele, kõhule ja rindadele kogunema nahaalust rasvkude ning tüdrukud omandavad naiselikud kehavormid.

Murdeea saabumise üks esimesi tundemärke on karvakasv kaenlaalustesse ja kõhu alaossa, häbemekingule. Need karvad on juuste värvist tumedamad. Suguhormoonide toimel aktiveeruvad lisaks sündimisest saadik talitlenud näärmetele higinäärmed, mille nõre on iseloomuliku tugeva lõhnaga. Et seda lõhna vältida, peaks vähemalt kord päevas pesema kõige enam higistavaid kehaosi: nägu, kaenlaaluseid, suguelundeid ja jalgu. Lisaks higinäärmetele aktiveeruvad ka rasunäärmed ning nahale võivad ilmuda tumeda peaga rasukorgid (komedoonid), mis põletiku lisandumisel kujunevad akneks ehk vinnideks. Kõige sagedamini tekivad vinnid näole – otsaette, nina ümber ja lõuale.

Rindade areng on üks murdeea saabumise märke. 9–11-aastaselt muutuvad rinnad hellaks ja valulikuks, seda ka poistel. Tütarlastel tõmbuvad rinnanibud veidi tumedamaks, nibu ümbritsev nibuväli kummub ettepoole ja moodustub rinnamügarik. Sageli on kasvamise ajal üks rind teisest suurem. Rindade areng lõpeb tavaliselt 17. eluaastaks. Tupevoolus ehk valgevoolus, mis võib suureneda enne kuupuhastuste algust (menarhet), on tütarlastel tupe limaskesta ja emakakaela näärmetest nõristuv eritis. Sellel on teatud kaitsefunktsioon – hoolitseda tupe niiskuse ja happelise keskkonna eest.

Sugunäärmete tegevuse aktiveerumine põhjustab ka kesknärvisüsteemis suuri muutusi. Need avalduvad eelkõige kiirete meeleolu muutustena, vahelduvas nukruses ja rõõmsameelsuses, ebapüsivuses otsuste tegemisel, soovis olla täiskasvanu. See toob kaasa ohutunde puudumise ja soovi matkida kedagi, leida iidoleid. Sugulise küpsemise vältel suureneb huvi vastassoo vastu, arenevad kiindumustunded. Tekib soov näidata ennast positiivsest küljest, riietuda korrektselt, pesta hoolikalt, lõhnastada. Sageli püütakse hästi õppida või leida meelepärane harrastus – sport, muusika, arvutitöö jm. Tihti ilmneb ka soov millegi poolest silma paista (nt riietuda punkariks) ning toimida vastavalt nähtud-kuuldud eeskujudele, olgu siis tegemist juhilubadeta kihutamise, alkoholi pruukimise või narkootikumi proovimisega.

Vt ka menstruatsioonitsükkel, pollutsioon, vinnid.

Seotud teemad

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Valukikkus rinnanibudes

Tere

Tunnen viimasel ajal aeg-ajalt valulikkust rinnanibudes. Mõnikord kestab see mõne nädala, siis kaob enam-vähem, siis tekib jälle. Võimalik, et rinnad on ka kergelt suurenenud. Kehamassi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pildi alusel on tagasihoidlikku rinnanäärmete suurenemist raske diagnoosida. Mõistlik oleks teha rinnanäärmete ultraheliuuring. Igaks juhuks võiks loomulikult ka hormoonid üle vaadata. Ramipriil ...

Loe edasi

Hormonaalsed

Tere!

Käisin just endorinoloogi juures ning minu hormonaalsed näitajad on järgmised:

LH 13.54 U/L Norm 2.4-12.6
Prolaktiin 95 mU/L Norm 102-496
Progesteroon 0.90 nmol/LNorm ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Äratoodud nappide andmete põhjal võin ka mina arvata, et meessuguhormooni testosterooni sisaldus on ülemäärane. Samas on puudu sidusvalgu (SHBG) väärtus ja vaba testosterooni indeks (FAI), ...

Loe edasi

mis see olla võib?

mis see võiks olla?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Eks see ikka kilpnäärme ületalitlus ole. Endokrinoloog on määranud õige ravi ja annab edaspidi ka täiendavaid selgitusi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

Türeoidperoksüdaasi vastased antikehad

Tere!
Palun nõu. Nimelt käisin Synlabis andmas kilpnäärme vereproove. Ainuke, mis oli normist väljas oli türeoidperoksüdaasi vastased antikehad (lisan manusena). Kas vajaksin arstlikku ülevaatust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie hormoonanalüüsid on normis ja ravi Te ei vaja. Türeoidperoksüdaasi vastased antikehad on kroonilise autoimmuunse türeoidiidi markeriks ja kinnitavad lihtsalt seda diagnoosi. Need on ja ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere!
Mul tuvastati kilpnäärme ületalitus. TSH 0.008, fT4
39.17, vitamiin B12 97.
Täna käisin endokrinoloogi juures, kes käskis mul koheselt tablette (propranolool) võtma hakata ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, peale sünnitust võib autoimmuunne kilpnäärmehaigus ägeneda ja ägenemine võib kulgeda mitmel erineval moel. Üks võimalus on, et tekib ületalitlus, mis mõne aja möödudes muutub iseeneslikult ...

Loe edasi

Kõrvalkilpnäärme adenoom

Tere. Selline asi, et mul diagnoositud hüperparatüreoidism. Kaltsium üle normi ja stsintigraafia näitas, et vasakul kõrvalkilpnäärme küljes on adenoom ja lisaks on paremal kaela poolel ka midagi, mis võib ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sellistel juhtudel arutame lõikuse ulatust eelnevalt nii patsiendi kui kirurgiga ja leiame igal konkreetsel juhul optimaalse lahenduse. Ma ei ole kahjuks tuttav Teie haigusloo üksikasjadega, ...

Loe edasi

Kilpnääre

Viimased kaks päeva on kael olnud imelik. Selline tunne nagu luu paisuks ja piinlikult kõvasti olen hakkanud ila neelama, üritan seda lausa juba vältida. Ila on veidralt vedel ja rohke ka. Otsest valu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre ei ole midagi, mis paisuks kahe päevaga. Kilpnäärme kasv on väga aeglane (kuude ja aastatega) ja jääb patsientidele seetõttu enamasti märkamatuks. Ka neelamistakistust ei põhjusta ...

Loe edasi

NSE näit veres

Kevadel võttis arst NSE proovi, mille näit osutus üle normi olevaks. 13.08.2021 paigaldati koronaaruuringu käigus 2 stenti. Kuna enesetunne oli endiselt kehv, siis arst võttis vereproovid ja tuvastas kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pöörduda tuleb selle endokrinoloogi poole, kes NSE analüüsi määras. Arst teab, mis kaalutlusel ta seda tegi ja tõlgendab ka tulemust sellest lähtudes. Kilpnäärme ületalitlus või sõlmelisus, ...

Loe edasi

Menopaus

Tere! Minu prolaktiini näit oli
Analüüs:Prolaktiin?
Tulemus:
316 mIU/l
i
Normväärtus: 96 - 770 mIU/l
Postmenopaus 38 - 430 mIU/l


Kas st, et mul on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiini väärtus ei ütle mitte midagi menopausi kohta. Teie prolaktiini väärtus on normis nii fertiilses eas naise kui ka menopausis naise kohta. Olete 38-aastane, tsükkel on regulaarne ...

Loe edasi

TSH tase

Tere! Minu analüüside vastus oli selline:
08.07.2021 08:17 Seerum TSH 6.99 mIU/l (0.40-4.00)
08.07.2021 08:17 Seerum fT4 15.16pmol/l (11.5-22.7)
08.07.2021 08:17 Seerum fT3 4.62 pmol/l (3.50-6.50)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH mõõdukas tõus viitab tõenäoliselt autoimmuunsele türeoidiidile. Samas normis FT4 ja FT3 näitavad, et kliiniliselt olulist ja asendusravi vajavat kilpnäärme alatalitlust Teil ei ole. Kui ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi