Herpesviirusnakkus Autor: Tiiu Aug

Herpesviirusnakkus on herpesviiruse tekitatud naha- või limaskestahaigus, mida iseloomustab villiline nahalööve. Herpesviirus jääb pärast nakatamist organismi püsima, inimesel tekib püsiv viiruskandlus. Herpesviiruste ühiseks tunnuseks on see, et nad esinevad ainult inimesel. Väliskeskkonnas on nad vähe vastupidavad. Esmane nakatumine viirusega võib kulgeda sümptomiteta. Herpesviiruste aktiveerumine nakkuskandja organismis toimub siis, kui mingi tegur organismi vastupanuvõimet nõrgestab, näiteks külmetumine, teised haigused, väsimus, ajutine immuunpuudulikkus, tugev stress, päikese toime. Siis tekib vastavale herpesviiruse tüübile iseloomulik haiguspilt. Herpesviirus ei levi piisknakkusena, nakatumiseks on vajalik lähikontakt, mille puhul viirusi satub inimese nahale või limaskestadele. Nakatumine võib toimuda sugulisel teel. Vastsündinu võib emalt nakkuse saada sünnituse käigus. 

Herpesviirusnakkuse sümptomid on väga mitmesugused. Nad põhjustavad muutusi nahal, limaskestadel, suguelunditel, võivad kahjustada silmi, maksa, olla ajupõletiku tekitajaks. Üks sagedasem, kogu maailmas levinud herpesviirusnakkus on lihtohatis ehk herpes. Nakatumine toimub otsesel kontaktil. Tekitajaks on Herpes simplex -viirus, millel eristatakse kaht erinevat serotüüpi. Esimene serotüüp põhjustab enam näopiirkonna ohatist, teine aga suguelundite herpest. Esmane nakatumine viiruse esimese tüübiga toimub tavaliselt lapseeas. Ägenemise esmased sümptomid on õrn sügelus ja pakitsus nendes kohtades, kuhu mõne tunni kuni ööpäeva jooksul ilmuvad herpesevillid. Suu limaskestale, huultele, vahel ka põskedele tekib valulik villiline nahapõletik. Villid on esialgu läbipaistvad, siis tuhmuvad ja kuivavad mõne päeva järel koorikuteks, mis armi jätmata irduvad. Võib kaasneda ka palavik, halb enesetunne, vahel suurenevad lümfisõlmed lähipiirkonnas.

Apteegi käsimüügist on võimalik saada viirusvastast atsükloviiri sisaldavat salvi, mida peaks määrima nahale juba siis, kui on tunda ohatisele viitavat kipitust või kihelust. Salvi võib ka juba tekkinud villidele määrida, mis leevendab herpese kulgu. Ohatist ei tohi näppida, selle olemasolul ei tohiks suudelda, käsi tuleb pesta tihti, kasutada eraldi käterätikut – nii saab vältida haiguse edasikandumist teistele. Viiruse eritumine on lühiajaline. Vajaduse korral küsida nõu perearstilt.

Vt ka genitaalherpes.

Herpesviirusnakkus Villiline lööve herpese korral.

Nõuanded sel teemal

Sügelus suguelundi piirkonnas

Sügelus ja vahel tunne, et keegi ronib aluspükstes nagu a-la pôdrakärbes. Munandite pealt koorub nahka ja sügelus on eriti tuntav peale pesemist.

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Klassikaline muandikoti naha põletik. Pöörduge abi saamiseks oma perearsti poole. Ravi on enamasti kiire ja tõhus.

Loe edasi

valu munandites ja sugutis

Tere, olen 28.a mees

Selle aasta algul tõstsin tööl ükspäev liiga palju raskeid asju ja sellest jäid kätel närvid valusaks, edasi läksin kergema töö peale, kuid asi ei paranenud. Töötasin ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Segane lugu. Võimalik on nii üldisem närvisüsteemi ärritus, aga ka eraldiseisev sugutrakti põletik. Probleemi tuleks järk-järgult harutama hakata. Neuroloogiliste nähtudega mure algas ja sellega peab kindlasti ...

Loe edasi

Suguhaigus?

ere, olin prostituudiga vahekorras 2 nädalat tagasi Indoneesias kondoom purunes peale seda sai kohe ka vahekord katkestatud ,kui selle avastasin, Hetkel on ,aga palavik 3 päeva olnud köha,nohu ja nüüd ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Jah- siin pilt olemas. Vastus siiski sama. Välistama peab kindlasti süüfilise. Kui kliinikusse lähete, siis soovitavalt 24 tundi peenist mitte pesta, siis saab ka tavamikroobide uuringu kohe ära teha. ...

Loe edasi

Suguhaigus??

Tere, olin prostituudiga vahekorras 2 nädalat tagasi Indoneesias kondoom purunes peale seda sai kohe ka vahekord katkestatud ,kui selle avastasin, Hetkel on ,aga palavik kolmas päev olnud, ning köha ja ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Ilma pildita pole tarka vastust võimalik anda. Miski võõra mikroobi olete ilmselt külge saanud. Soovitan pöörduda kohalikku suguhaiguste kliinikusse uuringuteks ja raviks.

Loe edasi

HPV tüüp 51

Tere!

Molekulaardiagnostiliste uuringute käigus leiti HPV tüüp 51. Olen püsivas paarisuhtes ja kasutan beebipille juba viimased 5 aastat.

1) Kas HPV tüüp 51 viiruse ravimiseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Olete 30 aastane naine ja Teil diagnoositi HPV 51.
HPV kõrge riski tüüpide määramine on oluline siis, kui PAP analüüsis on rakumuutused ja kahtlus HPV-le. Kahjuks ei selgu, milline on ...

Loe edasi

günekoloogia

Tere,armas doktor! Olen varem siia kirjutanud seoses 2 a kestvate pidevate bakteriaalsete uroinfektsioonidega( enterokokk, colibakter) ,mis vaatamata väga paljude antibiootikumidega ravidele ei ole korda ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Ilmselt on Teie vaevused tingitud vähenenud naissuguhormoonide tasemest.See põhjustab tupe limaskestakuivust ja õhenemis. Paluge oma günekoloogil välja kirjutada 0,01 protsendilist Linoladioolkreemi ...

Loe edasi

Eesnäärme suurenemine, põletik ja PSA tõus

Tere!
Olen külastanud teie kliinikut alates 2010. aastast, põhjuseks urineerimishäired. Leiti kerge eesnäärmepõletik ja mõningane laienemine. Põletikuravi ei soovitatud. Suunati ka uroloogile, kes ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Esiteks, PSA testi ei tohiks teha 2 nädala jooksul peale eesnäärme masaaži. Teiseks on põletiku foonil biopsia tegemine ohtlik ja suure tõenäosusega ka põhjendamatu. Tehke ravi ja järelkontrollid ära. ...

Loe edasi

Munandid

Tere!
Kas te saaksite välja kirjutada mingisuguseid valuvaigistusi?
Lugesin internetist et valutamise teel võib tekkida munandivähk, kuigi perearst ütles et vere andmise proovid olid korras ...

Vladimir Vihljajev

Vastas dr Vladimir Vihljajev

Tere! Kui on vajalik siis võin välja kirjutada vastavalt ravimeid, vaid ennem soovitan tulla konsultatsioonile ja teostada vajalikud uuringud (analüüsid). Munandi valu reeglina ei ole seotud munandivähiga, ...

Loe edasi

probleem tervisega.

Tere.ei oskagi kuskilt alustada.sain aasta eest mingisuguse suguhaiguse.olles tookord välismaal-unustasin küsida,ja samas uuringuid ei tehtud,,lihtsalt kirjutati doxycline välja.Vasak munad hakkas valutama ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kokku klassikaline psühhosomaatiliste tervisemurede kompleks. Minu kompetentsi sfääris siiski ilmselt kaks eraldiseisvat asja - munandimanuse põletik ja suure tõenäosusega ka valu/ebamugavust põhjustav ...

Loe edasi

Hilja avastatud peetumine ning uuesti rasestumine

Jaanuaris avastati KVs, et 7ndal nädalal südametööga loode on peetunud ja lootekott on tühi. Tehti tabletiabort, aga kuna tekkis põletik ja UH näitas vasakul munasarjal hanemunasuurust kollaskehatsüsti, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Operatsiooni teostanud arst oskab kõige paremini öelda, milline on rasestumise tõenäosus ja kas võib olla mingeid takistusi. Laparoskoopilise operatsiooni käigus eemaldati vasakust munasarjast ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi