Kopsuklamüdioos Autor: Helle Leesik

Kopsuklamüdioos on infektsioonhaigus, mille tekitajaks on kopsuklamüüdia (Chlamydia pneumoniae). Haigus levib piisknakkusena, kuid mitte kõik inimesed ei haigestu. Iseloomulik on ülemiste hingamisteede põletik ja haigusepisoodide kordumine. Klamüüdiast tingitud kopsupõletikku peetakse atüüpiliseks, sest haigusnähud on nõrgalt väljendunud – palavik ei ole eriti kõrge, köha on kuiv, rögaeritus vähene ja röga ei ole mädane. Ka vere kliinilises analüüsis on näitajate muutused väiksemad kui tavaliselt põletiku korral, radioloogiliselt leitakse koldevarje piiratud alal. Klamüüdia antigeeni tuvastamine hingamisteede limas kinnitab diagnoosi, kuid alati ei ole võimalik vastavat uurimismetoodikat rakendada. Eestis määratakse kopsuklamüdioosi kahtluse korral patsiendi vereseerumis klamüüdiavastaseid antikehi, kuid selle metoodikaga saab haigust kinnitada vaid kahekordse uuringuga, mis tehakse 2–3-nädalase intervalliga. Seega selgub diagnoos alles tagantjärele. Et tekitaja paikneb rakus, sobivad põletiku raviks vaid need antibiootikumid, mis toimivad rakusiseselt. Haigus võib taaspuhkeda.

Vt ka klamüdioos (urogenitaalne).

Nõuanded sel teemal

Rasedus ja ülekaal

Olen 29 aastane naine. Plaanime abikaasaga, et oleks aeg laps saada. Kuid minu mure on see, et olen tugevalt ülekaaluline. Pikkus 176cm ja kaal 112kg. Praeguseks olen 10kg maha saanud (kaal oli üle 120kg), ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Olete tubli, et pöördute ja küsite nõu. Tartu Ülikooli Naistekliinikus soovitan suurte kogemustega head kolleegi dr Maie Väli ja Tallinnast endokrinoloogi dr Marju Past.
Loe edasi

Strabismi operatsioonist taastumine ja valuvaigistid

Tere!

Mind ootab ees strabismi korrigeerimise operatsioon (ühele silmale). Minu küsimus puudutab opijärgset taastumist. Nimelt milliseid valuvaigisteid tõenäoliselt on sellise operatsiooni ...

Peep Pree

Vastas dr Peep Pree

Tere ! Teie küsimused saavad kindlasti parimad vastused Teie kohtumisel (konsultatsioonil) Teid opereeriva kirurgiga, mistõttu ei pea mina õigeks siin Teiega vajalike ravimite tarvitamise/mittetarvitamise ...

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

sõrmeluu

Tere! Murdsin sõrmeluu 11.05.Jäi raske välisukse vahele.Murdus küüne poolne esimene lüli neljandal sõrmel.Käisin EMO-s ja pandi lahasesse.Olen puhastusteenedaja,kes teeb voodeid,peseb nõusid .Käed on ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Arvestades Teie tööd 2 nädalaga Te täielikult töövõimeline veel 10 päevaga ei ole.

Loe edasi

Armusin, aga kutt tõrjus eemale

Armusin ühte kutti.Kohtusime umbes aasta tagasi ja juba alguses oli aru saada, et meeldin talle.Küsis millal külla tulen ja kuidas mul läheb ja pidevalt kirjutas.Vastasin talle samaga.Me polnud kunagi ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ole õnnelik, et "toreda" õppetunni varakult kätte said - paljud saavad Tite ja Kutt laseb siis - saba sirgu nagu noor vasikas kevad-aasal - sinu juures minema. Ole rõõmus.
Ole kodustega üksmeelel ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Ärevushäire

Tere! Septembri lõpus 2016 sattusin tugevate rindkere valude ja suruva tunde tõttu EMOsse. Pärast pikki ja põhjalikke uuringuid (üld tervis +lisaks kopuskompuuter trombi oht) diagnoositi ärevushäire. Tänaseks ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Soovitusi ärevushäirete kohta on eelnevalt hulgi - vt otsinguga.
Arstirohi vaid osake (1/10) kogu paranemise repertuaarist. (vt minu ristkülik diagonaaliga ja "uued prillid" - raviprintsiipi
Loe edasi

Autism

I am originally from Estonia. Has never been to the psychiatrist in Estonia. While living in another country was diagnosed with social anxiety disorder, depression, than with generalised anxiety disorder ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

For a person it is the current moment and present state that is of importance, the need to cure and treat, the need to change the situation is in the present state (the symptoms of depression right now, ...

Loe edasi

Ajuvapustus/peapõrutus

Tere! Kirjeldan asja mis juhtus minuga kuskil 7-8 aastat tagasi. Nimelt olin ekstreemspordi huviline ja käisin rattaga sõitmas rulapargis. Kuna tegevus oli pidevalt aktiivne siis tekkis adrenaliin ja hull ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Karta on, et tegemist on peaajupõrutuse järgse seisundiga. Üsna ebameeldiv seisund kõigile. Eriti midagi nagu teha polegi. Abi võib olla mõnest ravimist, perekonnast nootroopikumid, esindajaks ...

Loe edasi

Kas viitab ebastabiilsusele?

Tere! Mul on mure enda lapse isaga. Soovin nimelt teada, kas tema käitumine on märk ebastabiilsusest, et mul oleks põhjust taodelda talle visiiti psühhiaatri juurde, teadmaks kas ta on adekvaatne lapsega ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Pereprobleeme peab aitama Lastekaitse töötajad.
Ähvardamiste korral tuleb teha kirjalik ettekanne politseile.
Agressiivse inimesega mitte suhelda ja lahutuse korral ei ole tal õigust teid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi