Kopsuklamüdioos Autor: Helle Leesik

Kopsuklamüdioos on infektsioonhaigus, mille tekitajaks on kopsuklamüüdia (Chlamydia pneumoniae). Haigus levib piisknakkusena, kuid mitte kõik inimesed ei haigestu. Iseloomulik on ülemiste hingamisteede põletik ja haigusepisoodide kordumine. Klamüüdiast tingitud kopsupõletikku peetakse atüüpiliseks, sest haigusnähud on nõrgalt väljendunud – palavik ei ole eriti kõrge, köha on kuiv, rögaeritus vähene ja röga ei ole mädane. Ka vere kliinilises analüüsis on näitajate muutused väiksemad kui tavaliselt põletiku korral, radioloogiliselt leitakse koldevarje piiratud alal. Klamüüdia antigeeni tuvastamine hingamisteede limas kinnitab diagnoosi, kuid alati ei ole võimalik vastavat uurimismetoodikat rakendada. Eestis määratakse kopsuklamüdioosi kahtluse korral patsiendi vereseerumis klamüüdiavastaseid antikehi, kuid selle metoodikaga saab haigust kinnitada vaid kahekordse uuringuga, mis tehakse 2–3-nädalase intervalliga. Seega selgub diagnoos alles tagantjärele. Et tekitaja paikneb rakus, sobivad põletiku raviks vaid need antibiootikumid, mis toimivad rakusiseselt. Haigus võib taaspuhkeda.

Vt ka klamüdioos (urogenitaalne).

Nõuanded sel teemal

Radioaktiivne jood ja rasedus

Tere
Kuidas võib loodet mõjutada see, et lapse isa on saanud 3 kuud tagasi radioaktiivse joodi ravi? Kas ja kuidas see mõjutab loote arengut? Kas on võimalik ka võimalikke väärarenguid loote varases ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui radiojoodravi on saanud tulevase lapse isa, ei ole sellel siiani tehtud uuringutes leitud mingit mõju loote arengule. Naistel soovitatakse siiski 6 kuud peale radiojoodravi rasedusest hoiduda. ...

Loe edasi

Pulseeriv peavalu kuklas ja vasakul pool pead

Tere, nimelt juhtus 3-4 aastat tagasi episood, kus trennis liigse jõupingutuse ajal oli kuulda peas kerget prõksu ja koheselt hakkas parem pea pool ja kael valutama, valu vähenes kui ei teinud trenni ja ...

Liis Sabre

Vastas dr Liis Sabre

Tere!
Kirjelduse järgi esineb Teil primaarne pingutuspeavalu. Kuigi kompuuteruuring peast on 4 aastat tagasi EMOs tehtud, siis oleks praegu vajalik täpsem magnetuuring ajust ja ajuveresoontest, et ...

Loe edasi

Nabasong

Tere

Tänan eelmiste vastuste eest.

Olen hädas järjest suureneva nabasongaga. Eile tassisin olude sunnil raskeid toidukotte ja kui õhtul pikali heitsin, jäi kõva muna naba juures ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ega minulgi Teile palju muud soovitada ole, kui vaevusi põhjustav nabasong tuleb ära opereerida. Kõik muud soovitused oleks posimine.

Loe edasi

Spinaalkanali ahenemine

Tervist
Minul mure järgmine.
Viibisin kaitseväelasena sõjalisel missioonil 2003a. Iraagis, kus sain plahvatuse tagajärjel vigastada. Olin kolm nädalat karkudel, ei saanud ilma nendeta liikuda ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kas plahvatuses sai otseselt viga ka kael? On ka muid küsimusi nii et parem oleks helistada tel. 6748591 iööpäeviti peale kl 14.00

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

viljastamine

mis hinnaga see on ja kaua see aega võtab

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
kui olete Haigekassas kindlustatud, on protseduur tasuta. Ravimitele võib kuluda paarkümmend eurot.
Esimesest visiidist kuni protseduurini kulub 4-5 kuud.
Terv,
AE

Loe edasi

sooviksin pere liiget

mul on munajuhad kinni ja sooviksin uut pere liiget aga ei oska kuhu pöörduda ja muna juhad panti kinni 2010

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Soovitan pöörduda mõnda viljatusravi kliinikusse:

Ida-Tallinna Keskhaigla
Lääne-Tallinna Keskhaigla
NovaVita kliinik
TÜ Kliinikumi naistekliinik
Elite kliinik
Loe edasi

valu alakõhus

Sünnitasin 2,4 aastat tagasi ning abikaasaga senine voodielu on pigem olnud märkimisväärselt tagasihoidlik, kuid viimasel ajal on see muutunud, seoses imetamise lõpetamisega. Mõni päev tagasi manustasin ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere,

SOS pill on kõrge hormoonisisaldusega tablett, mis võib soodustada tsüklihäireid, vaheveritsusi, alakõhus raskus-ja pakitsustunnet, vahel harva munasarjades talitluslike tsüstide teket.
Loe edasi

Kilpnäärme antikehade näit

Tere!

Günekoloogil tehti muuhulgas kilpnäärmenäitajate vereanalüüs. Mõned antikehade näidud olid kõrged, arst ütles, et edaspidi peaks lihtsalt kontrollima, kuna võib tekkida alatalitlus.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga. Hetkel on tehtud analüüside alusel kilpnäärme talitlus normis. Siiski on Teil talitlushäirete risk u. 10 korda kõrgem kui neil, kellel antikehade ...

Loe edasi

Suurenenud põrn lapsel

Mure selline, et kevadel avastati juhuslikult, et lapsel (5a) põrn suurenenud, 100mm (max tema vanuses pidi olema 88mm). Arst tol hetkel ütles, et see siiski nii palju suurenenud pole, et vaatame poole ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Põrna suurenemine ei ole omaette haigus, vaid sümptoom. Igasuguste infektsioonide korral võib põrn suureneda, samuti verehaiguste korral. Kiirustama sellise asjaga ei pea. Arvan, et Teie lapse käsitlus ...

Loe edasi

lihaste nõrkus

Jalutan igapäevaselt 4-5 km. Istun päevas lauaarvuti taga 2-3 tundi järjest. Seni on kõik korras olnud, vereproovid samuti.
Umbes 10 päeva tagasi hakkasin tundma raskust pea püsti hoidmisl ja jalad ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Vaevalt on viga leilisaunas. Samuti on vara otsida lihas või närvihaigusi. Tegemist võib olla organismi üldainevahetuse häirega. Alustage perearstist (analüüsid, EKG)

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi