Koomast taastumine 11.05.10 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere,
Otsustasin Teie poole pöörduda, sest sooviksin lisaks raviarstile veel mõne teise arsti arvamust. Üritan kirjeldada olukorda võimalikult lühidalt. Loodan, et oskate anda vastuse mu murele.
Nimelt päästeti mu elukaaslane uppumisest, ta elas üle kliinilise surma ning teda elustati.
Teda hoiti mõned päevad koomas ja ka hingamisaparaat oli. Peale ärkamist tundis ta meid kohe ära ja tema emotsioonid olid väga tugevad.
Tema neerud hakkasid kohe ilusti tööle, kopsud paranesid ka iga päevaga.
Nüüdseks on õnnetusest möödas kuu aega. Tema paranemine on olnud hämmastav. Ta käib ise, sööb korralikult jne. Räägib meiega ja mäletab oma sugulasi- tuttavaid, oma töökohta ja töökaaslasi. Isegi inglise ja vene keelt veel mäletab :)
Mõned päevad on selgemad, siis mõni jälle natuke segasem.
Iseloomult on ta väga aktiivne ja elurõõmus inimene, mis ei ole ka peale õnnetust muutunud.
Minu mure seisneb aga selles, et tema aju ei salvesta uut infot. Ta ei ela nagu argipäevas. Kui küsida, mida me tund aega tagasi tegime, siis vastuseks saame tavaliselt kas "ei mäleta" või fantaseerib midagi. Kuna olen ka beebiootel, siis olen saanud talle iga päev rääkida suurepärast uudist, et saame varsti lapse. Vahel ta nagu mäletaks seda, aga samas jälle ei tea ta sellest midagi. Kui küsida ka, mis aasta praegu on, siis tihti ütleb 2009. Ainult ühe korra on öelnud õige aastaarvu.
Olen lugenud ka erinevate amneesia vormide kohta, kuid pole leidnud vastust, kas see on ravitav või ei?
Kas see on tema olukorra üle elanud inimese kohta tavaline??? Kas lühimälu puudumine on koomast taastujate puhul tavaline? Kaua selle taastumine võiks aega võtta ?

Tean, et sellest kõigest on möödas alles väga vähe ja ka kõik arstid ütlevad ainult, et aeg näitab mis saab. Ainult üks närviarst Keila taastusravist on meile öelnud, et esimene aasta on paranemise suhtes kõige magusam ning umbes 5-6 aasta pärast peaks ta olema täiesti terve mees. (Praegu on ta 25 a.)
Loodan, et saite aru minu murest ja oskate sellele ka mingisuguse vastuse anda.
Ehk teeks talle ka head suhelda mõne psühhiaatriga? Kas Teie oskaksite teda veel kuidagi aidata või piisab taastusravist ja peab talle andma lihtsalt palju aega...?
Kaunist kevadet soovides.

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Ajus toimuvad kahed protsessid: a) aju lülitab osa asju välja (amneesia), et end säästa, paremini taastuda. Taastumine võtab aega ja siin on AEG selguse tooja. Kõik taastusravi soovitused tulevad kasuks; b) võib olla ka mõningal määral tõsisemaid kahjustusi, mis paranevad väga aeglaselt või õpitkase kasutama uusi ajuvõimalusi. Ka siin on AEG selgitajaks. a) rada aitab ka b) rada edendada - organism on tervik.
Seega - tegutseda. Kuulake ja tehke neuroloogi, taastusravi arsti soovitusi. Järjekindlalt harjutada (mitte üle pingutada) - nagu sportlane. Päevik - siis saab harjutuste hulka ja tulemusi dünaamikas jälgida.
Kannatlikkust ja harjutamist!
Seisund kindlasti muutub paremaks. Kindlasti.
Teie aga tehke Lapseootusega seotud-soovitatud harjutusi.
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Kooma järgne mälukaotus

Minu elukaaslane sattus kliinilisse surma, millest ta elustati ja siis kooma langes.(Lisan ka, et oli narkoosi all).Koomast ärkas ta päev hiljem.Ärkamisest on möödas nädal.Esimesel kolmel päeval esines ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kooma tekkepõhjusi on mitmeid: sisehaigused, hormonaalsed häired, ajuhaigused, traumadjne. Koomaga alati kaasnavad mäluprobleemid, aga erinevatel juhtudel erinevad. Mäluauk e amneesia on alati kogu koomas ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: