Toonus Autor: Andres Soosaar

Toonus. Nii organism kui ka tema osad ei ole kunagi täiesti tegevusetus olekus, vaid neid iseloomustab teatud füsioloogilise aktiivsuse seisund ehk toonus. Toonust ei tule mõista staatilise nähtusena, vaid see on pidevalt muudetav ja reguleeritav vastavalt organismi olukorrale ja vajadustele. Toonus loob soodsa pinna kohanemiseks keskkonna muutustega, sest võimaldab teatud talitlust nii aktiveerida kui pidurdada. Toonuse mõistet kasutatakse närvisüsteemi ja psüühika, kuid eriti lihaskonna protsesside kirjeldamisel. Närvisüsteemi kontekstis on toonus teatud närvikeskuste pidev aktiivsusseisund, mis loob võimaluse nende keskuste vahendusel toimuvateks reaktsioonideks (nt autonoomse närvisüsteemi toonus).

Lihasetoonus ilmneb nii skeleti- kui silelihastel ning selle hoidmine on paljude füsioloogiliste talitluste toimumise oluline tingimus. Näiteks on vastavate skeletilihaste toonus absoluutselt vajalik valitud kehaasendi säilitamiseks ning toonuse muudetavus loob soodsad eeldused liigutuste täpseks sooritamiseks. Et skeletilihased tõmbuvad kokku vaid kesknärvisüsteemist tulevate närviimpulsside toimel, siis on skeletilihaste toonus reguleeritud arvukate lihasereflekside abil. Siseelundite normaalses talitluses etendab olulist osa nendes paiknevate silelihaste toonus, mille abil määratakse õõneselundite ruumala ja seinapinge. Nii näiteks on normaalse arteriaalse vererõhu tagamiseks vajalik väga hoolikas ja täpne arterite seintes olevate silelihaste toonuse regulatsioon. Nimetatud regulatsioonis on lisaks närvimõjudele veel väga tähtis ka silelihaste eneste aktiivsus ning teatud hormoonide mõju.

Erinevate haiguste (eriti närvihaiguste) korral võivad ilmneda organismile mittevajalikud või kahjulikud muutused lihasetoonuses, millega kaasnevad häired lihaste talitluses ning kõrgenenud toonuse korral ka valud. Selliste haigete optimaalne ravi tähendab sageli ka nende muutunud lihasetoonuse korrigeerimist.

Nõuanded sel teemal

pärak

Tere. mure järgmine.peale vetsus käimist lööb kippitus ,sügelus pärakusse.pühkides tagumikku puhtaks olen täheldanud verd vähesel määral.kui liikuda peale seda no 50 samu ja uuesti tagumikku pühkida sis ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kõige tavalisem põhjus on kas hemorroidid või pärakulõhe. Mõlemad väga ebamugavad asjad aga ei tapa. Sõrmega katsudes ja vaatlusega peaks Teie puhul olema võimalik kasvaja välistada. Kui perearstil pole ...

Loe edasi

laparoskoopia

Sain nädal tagasi 40 ja mees 42. Olen proovinud rasestuda aasta ja paar-kolm kuud peale. Günekoloog avastas ureaplasma ja ravisime koos partneriga käesoleva aasta jaanuaris nädala ravimiga Doxylan, peale ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
soovitan kasutada kõiki ravivõimalusi - nii laparoskoopiat kui IVFi. Kehaväline viljastamine pakub Teie vanuses kõigest ligikaudu 10% rasestumise tõenäosust - seetõttu on mõistlik teha ...

Loe edasi

Valu kõhus

Paremal pool.. Puusa juures on valu.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui paari tunniga vaevused ei kao, peaks kutsuma kiirabi. Põhjused võivad olla seotud vahekorraga, kuid võib olla ka lihtsalt kokkusattumus.

Loe edasi

Citalopram noorukile

Pojale (19a) määrati ärevushäire raviks ja uinumise soodustamiseks Citalopram ja Immovane. Vajadusel Xanax. Probleemiks on tal ärevus, mis takistab isegi koolitundides istuda (vajadus ennast liigutada, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Temal on antidepressant, uinuti ja rahusti. See on hea, aga see on vaid stardiks hea, kaasnema peab enda (keha, vaim) ja keskkonna (sotsiaalne: eesmärgid, töö-rõõmud, suhtlusraadius jms) muutmine.
Loe edasi

Sundmõtted surmast

Sain diagnoosiks depr. ja ka ärevushäire. Peale sain ka rohud.
Kõik algas kui üks tuttav suri, viibisin veel tema juures haiglas. Peale seda hakkasin mõtlema äkki mina ka suren ja siis mõtlesin välja ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Keha ja psüühika on Tervik ja kasutada tuleb mõlemaid terviseradasid.
Ravim (AD jt) on vaid väike osa (1/10 või sinna suurusjärku) ja suurem osa on harjutustel.
Teadmiseks ja rakendamiseks ...

Loe edasi

Sapipõie funduse adenomyomatoos

Kas sapipõie eemaldamine kirurgiliselt on vajalik ? Kas pidev valu keskel ülakohas mis ei leebu ühegi valuvaigistita võib viidata perforatsioonile ? Kui kaua antud diagnoosiga ja sümptomiga on võimalik ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Perforatsiooniga saaks elada maksimaalselt nädala, siis tapab ära.
Sapipõie adenomyomatoos pidevat valu põhjustada ei tohiks. Kui diagnoos on püstitatud ultraheli uuringu alusel, tuleks teha ka kompuuteruuring. ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüsi vastused

Tere!
Jaanuaris sain sellised kilpnäärme analüüsi vastused:
fT3 5.69 3.8 - 6 pmol/L
fT4 11.94 7.86 - 15.96 pmol/L
TPO IgG 161.8 <=8 kU/L
TSH 5.97 0.34 - 5.6 mU/L

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie analüüse kommenteerib ikka Teile analüüsid määranud arst, kes teab, millist ravi saate ja millist tulemust taotlete. Mina võin tehtud uuringute alusel väita vaid seda, et Teil on krooniline ...

Loe edasi

Analüüsi vastus hüsteroskoopia

Tere,

Käisin nädal tagasi hüsteroskoopiat tegemas. Täna nägin saatekirja vastust, mis oli selline:

Vastus:
Üksiku primaarse lümifolliikliga keskproliferatiivne endomeetrium.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Proliferatsioonifaas tähendab seda, et teil on menstruaaltsükli I faas ja selline leid on normaalne. Juhul kui tegemist oli teil menstruaaltsükli II faasiga st. peale 15ndat tsüklipäeva ja teil pole ...

Loe edasi

Õunaäädikas kui tervisejook

Tere!

Meil on abikaasaga väike erimeelsus. Tema tahab hakata tarbima õunaäädikat igapäevase tervisejoogina, kuna meie sõbranna on sellest palju internetist lugenud ja peab seda paljude haiguste ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Õunaäädikas on olnud kasutatusel rahvameditsiinis kui põletikuleevendaja ja palavikualandaja. Väga palju leidub internetis soovitusi õunaäädika kui ainevahetuse parandaja ja kiirendaja kohta, ...

Loe edasi

Vanad verevalumid ajupildil

Tere!

Kaks aastat tagasi oli moment, kus mul algas õhtul äkki tugev peavalu oimukoha lähedal ja mõne aja pärast oli peas selles kohas väike lõhkemise tunne. Tundsin kohe ka seda, just nagu ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Vanad verevalumid oleks kindlasti näha ka juba tehtud kompuutertomograafial. Ilmselt on peavaluks muud põhjused. Tuleks minna neuroloogi vastuvõtule.

Tel. 6 748 591
Dr. Ain Pajos
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi