Paastumine Autor: Mai Maser

Paastumine tähendab pikka, tavaliselt päevi või isegi nädalaid söömata olemist. Arvatakse, et paastumise ajal põletatakse ära need ained, mida organism ei ole olnud võimeline täielikult omastama ja mis rakkudesse ladestunult takistavad ainevahetuse normaalset kulgu. Tuntud on täispaast, vedelikupaast (juuakse vett, mahla, biojogurtit), monopaast (süüakse üht toiduainet pikema aja jooksul, nt värsket puu- ja köögivilja) või teatud toidu (liha) söömist keelav paast. Paast võib kesta ööpäeva (24 tundi), 3–8 päeva, 14–15 päeva kuni 25 päeva. Paastu pikkus määratakse kuuri käigus. Paastukuuri soovitatakse korrata 2–3 korda aastas või teha igal nädalal 24-tunnine paastumine. Esimest paastu võiks alustada kergemalt, näiteks regulaarsete koormusvabade päevadena, mis võetakse ette 3–4 korral 8–10 kuni 10–12 päeva järel. Koormusvabadel päevadel tuleb süüa 400–800 g puuvilju ja juua 2–4 tassi taimeteed. Võib juua ka juurviljapuljongit. Puuviljad tuleks jagada päeva peale ja süüa iga 1–2 tunni tagant. Oluline on hoolikas mälumine, mis aktiveerib suu limaskesta ja muid kudesid, eemaldab suuõõnest ebameeldiva lõhna ja elavdab soolestiku peristaltikat (soolesisaldist edasilükkav soole liikumine). 

Lühikeste, 3–8 päeva vältavate paastukuuride vaheaeg peab olema 8–20 päeva. Kui aga on olnud täielik, 14–20 või 25 päeva kestev kuur, ei tohi alustada uut enne 4–8 nädalat. Vahepeal soovitatakse süüa kerget taimset toitu ja mitte ülearu palju korraga. Liha ei ole lubatud ning piimasaadusi võib tarbida ainult väikeses koguses. 

Paastule eelneval päeval soovitatakse higistada, teha kehalist tööd ja käia saunas. Sellega ergutatakse ainevahetust. Sool tuleks tühjendada, kasutades mõnd kõhukinnisusevastast preparaati. Süüa võib kerget taimetoitu.

Paastupäevadel juuakse mahla ja suhkruta taimeteed või sidrunivett. Hapu jook pärsib söögiisu. Õhtuks soovitatakse juua klaas keedetud veega lahjendatud tomatimahla (vahekorras 1:1).

Oluline on paast õigesti lõpetada: esimesel paastujärgsel päeval ei tohi süüa loomseid valke ega rasvu, esimeseks söögikorraks sobib aedvili või juurviljasupp, samuti kaerahelbe- või neljaviljapuder. Teisel päeval võib võtta menüüsse piimatoite (piimavalk) ning kolmandast päevast võib süüa tavalist toitu. Kui aga paastukuur on kestnud 10–25 päeva, peab taastumisperiood olema 10 päeva. Sel ajal tuleb väga täpselt täita ettekirjutisi. 1–3päevast paastumist võib ka iseseisvalt teha, kõik pikemad paastud toimugu aga asjatundja juhendamisel. Meditsiinis on täispaastust loobutud.

Nõuanded sel teemal

Divertikuloos

Mul diagnoositi EMO-s nädal aega tagasi diverikuliit, kirjutati välja antibiootikum ja lasti kodusele ravile. Küsimus on eelkõige toitumise kohta. Mõistan, et toit peab olema kiudaineterikas, kuid kas ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Kiudaineterikas ja vedelikurikas toit on põhilised märksõnad, mida silmas pidada. Kiudaineid võiks olla päevas vähemalt 30-35 grammi. Tänaste soovituste järgi ei pea ka seemneid otseselt ...

Loe edasi

Mure keelega

Tere.
Keel juba selline viimased 5 päeva.olen lasknud natural sprayd aga paremaks pole läinud.pigem suuremaks.Òmkeel nagu kuiv ja ebamugav.

Ette tänades.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Muutused keelel võivad seonduda mao-sooletrakti probleemidega kui ka olla põhjustatud näiteks vitamiinide-mineraalainete puudusest (B12, folaat, raud, jm). Kui tekkinud muutus ei kao ...

Loe edasi

Kilpnäärme näitajad

Tervist

Olen 18 aastane sportlik noormees. Avastasin enda digiloost, et mult on võetud haiglas T -TSH kaks aastat tagasi ning näitaja oli 0.703. Läksin siis paanikahoogude ning ärevushäiretega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii Teie varasem kui praegune TSH väärtus on normi piirides ja normivahemikus võib TSH kõikuda küll (normivahemik 0,4-4,0 mIU/l). Mingeid vaevusi TSH kõikumine normivahemiku piires ei põhjusta. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere,
Mul oli keset kõri sünnimärk millest soovisin lahti saada. Käisin augustis 2019 nahaarstil ja tema külmutas seda kabinetis js ütles, et kui 1 kuu pärast ära ei lähe tuleb lõigata. Pärast külmutamisprotseeduri ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sünnimärgi külmutamine Teie kilpnääret kindlasti ei kahjustanud. Suure tõenäosusega tekkis naha ja nahaaluskoe põletik, millest ka turse ja valu, kuid kilpnäärmeni see ei ulatu. Menstruatsioonide ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere.

Kas sellised tulemused vajavad ravi.
F3 4.67
F4 11,59
TPO <0,8
TSH 0,410
Kuigi enesetunne on aegajalt kehv-unetus,ärevus,südamepekslemine,väsimus.
Lisaks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie postituses ei ole küll hormoonanalüüside vastuste järel vastavaid normivahemikke (erinevates laborites võivad normivahemikud erineda), kuid kõrvutades Teie tulemusi oma töökoha labori ...

Loe edasi

Ženženni tablettide kasutama hakkamine

Tere. Kuna olen abiturient ja eksamid lähenemas, siis sooviksin teada, millised oleksid kõige paremad toidulisandid, mis ergutavad mälu, parandavad keskendumisvõimet jne. Ise olen uurinud et ženženn on ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Ennem kui mõelda toidulisanditele tuleb kriitiliselt üle vaadata oma toiduvalikud. Kas toitumine on korrapärane, kas toiduvalikud on mitmekülgsed, kas kõik vajaminevad toidugrupid on kaetud. ...

Loe edasi

Kilpnäärme struktuuri muutused

Minu ema käis kilpnäärme ultraheliuuringul. Allpool toodud kirjeldus. Kas palun saaksite veidi antud kirjeldusi interpreteerida. Kindlasti suundub ema edasi endokrinoloogile, kuid aega ei saa kohe ning ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mureks, ammugi veel suureks kilpnäärme ultraheliuuring küll põhjust ei anna. Kilpnääre on normi suurune, pigem isegi väiksemapoolne. Kajarikkad kogumid 2-4mm ei oma mingit kliinilist tähendust. ...

Loe edasi

veresuhkur

Tere,
Käisin arsti juures veresuhkrut mõõtmas ja tulemuseks oli 2,2-2,3. Mõõdeti kokku 4x. Söögist oli möödunud äkki umbes 3 tundi.
Tüüpilisi madala veresuhkru tunnuseid pole. Aga on pidev ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igaks juhuks tuleks määrata veresuhkur hommikul tühja kõhuga (kui pole söödud vähemalt 8 tundi) veeniverest. Näpuvere aparaadid (glükomeetrid) on sageli madalamate veresuhkrute puhul ebatäpsed. ...

Loe edasi

Pärast kilpnäärme lõikust

Tere. Kilpnääre eemaldati 6.nov. 29.nov vereproov: P -T4-V 22 pmol/l; P-TSH 0.01 mU/l. Tarvitan Thyroxin'i 125microg x 1
TSH näitaja oli sama ka enne operatsiooni, seepärast tekkis küsimus, et kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüsid viitavad sellele, et ehk on L-türoksiini annus liiga suur. Võib-olla piisaks 100 mcg-st päevas.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

TSH näit

Tere mul on diagnoositud 10 aastat tagasi kilpnäärme alatalitus
Reedel tehti uus analüüs ja TSH oli 5,85 kas see normaalne v pean arstiga sellel teemal konsulteerima
Endokrinoloogi juures käisin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui on plaanis rasestuda, on TSH 5,85 mIU/L veidi liiga kõrge. L-türoksiini annuse võiks tõsta 150 mcg-le päevas ja korrata hormoonanalüüsi (TSH, FT4) 2-3 kuu möödudes.
Tervitades,
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi