Dieet Autor: Tiiu Liebert

Dieet on laiemas tähenduses toitumisviis üldse, kitsamas mõttes aga ravitoitumine, mille eesmärgiks on mingi haiguse ravimine, kontrolli all hoidmine või ennetamine. Dieetravi kasutatakse mao- ja soolepõletike, krooniliste maksahaiguste, suhkurdiabeedi ja muude haiguste korral. Kõige tuntumad on aga kõhnumis- ehk saledusdieedid, nn saleduskuurid, mida järgitakse liigse keharasva vähendamiseks toiduenergia ajutise piiramise abil. Sellise dieedi lõppsiht on kehakaalu langetamine. Enamik kõhnumisdieete pärineb USAst, kus ülekaalulisus on tõsine probleem. Toiduga saadav energia peab katma põhiainevahetuse vajaduse (meestel 1 kcal, naistel 0,9 kcal kehakaalu 1 kg kohta tunnis) ning lisaks energiavajaduse, mille määrab päevase tegevuse ja töö iseloom. Kõhnumisdieedi ajal vähendatakse päevas söödavate süsivesikute ja toidurasva hulka, kuid saadav energiahulk ei tohi jääda väiksemaks, kui on vaja põhiainevahetuseks. Ebasoovitav on lihasmassi vähenemine, mistõttu iga saleduskuuri ajal tuleb palju liikuda ja olla kehaliselt aktiivne. Ainult sel juhul kulutatakse energia saamiseks depoodes olevat rasva. Tavaliselt saleduskuuridega ei saavutata kestvat soovitud kaalus püsimist.

Saleduskuurideks on soovitatud sadu erinevaid dieedikombinatsioone. Enamikus neist piiratakse teatud perioodiks mingit üht toitainerühma, näiteks soovitatakse madala süsivesikute osakaaluga, valgurikkaid või rasvarikkaid dieete. Maailma kuulsaim on kahtlemata kaalujälgijate dieet. Teine tuntud salenemisdieet on Atkinsi dieet, mis seisneb täielikus loobumises süsivesikutest ning vaid valkude ja rasvade tarbimises. Seda dieeti tuntakse 1972. aastast, kui doktor Robert Atkins avaldas oma esimese dieediraamatu. Vähem populaarsed on need saleduskuurid, milles soovitatakse suurendada kehalist aktiivsust, ometi on see parim viis saleneda.

Salenemiseks tarvitatakse ka käsimüügis olevaid preparaate ja toidulisandeid, mille toime on kas isu pärssiv, diureetiline, lahtistav, ainevahetust kiirendav või termogeenne, st soojusproduktsiooni suurendav. Kõik käsimüügipreparaadid on individuaalse toimega ja nendesse tuleb suhtuda suure ettevaatusega. Samadel eesmärkidel kasutatavaid retseptiravimeid määrab arst ainult meditsiinilistel kaalutlustel.

Vt ka figuurisõbrad.

Nõuanded sel teemal

Veresuhkur ja prednisoloon

Tere!


Võtan hetkel astma tõttu prednisolooni 30 mg. Lugesin, et see ravim võib tõsta veresuhkrut. Üks õhtu pool tundi pärast söömist, huvi pärast, mõtlesin, et võiks mõõta veresuhkrut. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei, 11,5 mmol/l ei ole normaalne, ka mitte prednisolooni foonil. Jah, prednisoloon võib veresuhkrut tõepoolest tõsta. Soovitan asja arutada Teile prednisolooni määranud arstiga - võib-olla ...

Loe edasi

Kilpnäärme vastused

Tere,
kas peaksin muretsema. Synlabis tehtud
kilpnäärmepakett ja tulemused järgmised.
TSH 1.71 mIU/l 0.40-4.00 fT4 12.37 pmol/l 11.5-22.7 TPO IgG 32 kU/l <60

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüsid on korras. Muretsemiseks pole põhjust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kas on kõik korras siin?

Tere,
kas peaksin muretsema. Synlabis tehtud
kilpnäärmepakett ja tulemused järgmised.
TSH 1.71 mIU/l 0.40-4.00 fT4 12.37 pmol/l 11.5-22.7 TPO IgG 32 kU/l <60

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüsid on korras. Muretsemiseks pole põhjust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme mure.

Tegin perearstil analüüsid,kontrolliks,FT3-7,55,FT4-16,43 ja TSH-0,008.Kas näidud on korras,tunnen ennast igati hästi,enamus ajast päevitan,päike mu lemmik....Kas kõik on hästi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Päris hästi kõik siiski ei ole. Tehtud analüüside alusel on tegemist kergekujulise kilpnäärme ületalitlusega.
Eks analüüsid määranud perearst annab lähemaid selgitusi ja otsustab, kas ...

Loe edasi

Endokrinoloogia

Tere!
Minu TSH on kahe aastaga tõusnud 3,746-lt 9,369-ni.
Minu FT4 on veidi langenud 10,97-lt 10,32-ni.
Mida TSH tõus tähendab?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH tõus viitab kilpnäärme hormoonide süvenevale vaegusele - hormoonide tootmine kilpnäärmes hääbub tasapisi. Mingil määral võib TSH tõusu seletada ka kehakaalu suurenemine või L-türoksiini ...

Loe edasi

kilpnäärmepakett

Tere,
kas peaksin muretsema. Perearstil tehtud
kilpnäärmepakett ja tulemused järgmised.
TSH 1.82 mIU/l
fT4 13.8 pmol/l
TPO IgG 338 kU/l
Saan aru , et TPO IgG tulemus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras - muretsemiseks pole põhjust. Kõrge TPO IgG viitab autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele. Ravi Te ei vaja, küll aga jälgimist. Edaspidi on vajalik kilpnäärme ...

Loe edasi

Õlavalu

Eelmise aasta suvel tekkis valu vasakusse õlga, mis kiirgas omakorda kaela ning kuklasse. Tundsin, kuidas kõik on pinges. Külastasin füsioterapeuti, kes andis esmalt harjutused kodus tegemiseks, kuid nähes, ...

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Tere

Võimalusel soovitan konsulteerida perearstiga, kes suunab sobiva eriarsti vastuvõtule. Kui konservatiivne ravi pole tulemust andnud ja sümptomid süvenevad, soovitan põhjalikemaid uuringuid. ...

Loe edasi

Vaksiin

Põen neerupealiste puudulikust ja kasutan igapäevaselt ravimeid.Kas võin vaksineerida kui üks ravimitest mida kasutan on hydrocortison 10mg?Ravimi infolehel on kirjas ,et vaksiinidega eriline ettevaatus

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, võite vaktsineerida ja koguni on äärmiselt soovitav seda teha. Kui peale vaktsineerimist peaks tõusma palavik, tuleb hüdrokortisooni annust mõneks päevaks kahekordistada nagu Teid on tõenäoliselt ...

Loe edasi

Kilpnääre ja rinnaga toitmine

Tere,
TSH näitaja 7.92. Hetkel imetan last ja tahaks teada kas see mõjutab tulemusi? Ja mis võiks olla minu järgmine samm, kui pean selle tulemusele tähelepanu pöörama?

Ette tänades ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Imetamine TSH-d ei mõjuta. Küll võivad kilpnäärme hormoonid peale sünnitust oluliselt kõikuda - tekkida võib nii üle- kui alatalitlus ja mõistlik oleks oma perearstiga TSH tulemuse üle arutleda. ...

Loe edasi

Saadan teile veel selle faili

Mida teie sellest arvate?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Konkreetsest pildist ei oska midagi arvata - asjakohast informatsiooni sellel ei leidu.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi