Cushingi sündroom Autor: Hiie Tupits

Cushingi sündroom on hormonaalne häire, mis tekib neerupealise hormooni – kortisooli põhjendamatu pikaajalise liigerituse tagajärjel. Seda seisundit kirjeldas 1912. aastal Harvey Cushing. Kortisoolil on organismis mitmeid väga olulisi ülesandeid, nagu hoida vererõhku ja toetada südameveresoonkonna talitlust, vähendada põletikureaktsiooni, reguleerida süsivesikute, valkude ja rasvade ainevahetust. Kortisooli abil reageerib organism stressile, seetõttu tõuseb kortisoolitase ägeda haiguse puhul, aga ka raseduse viimasel kolmandikul ning tippsportlastel. Kortisoolitase on kõrgem ka alkoholismi, depressiooni ja paanikahäirete puhul.

Kortisoolieritust neerupealisest vereringesse reguleerivad hüpotalamuse ja ajuripatsi hormoonid. Nende hormoonide liigproduktsioon põhjustab ka kortisooli liignõristumise neerupealises. Kõige sagedamini on kortisooli haigusliku tõusu põhjuseks ajuripatsi adenoom ning tekkivat haigust nimetatakse Cushingi tõveks. Harilikult tabab see haigus naisi ja võib esineda mis tahes eas. Haiguse sümptomid kujunevad aeglaselt. Kortisooli ülemäärast nõristust võivad aga põhjustada ka pahaloomuliste kasvajate, tavaliselt kopsuvähi või kartsinoidi (seedeelundkonna rakkudest lähtuva kasvaja) produtseeritud hormoonid. Seda esineb meestel kolm korda sagedamini kui naistel. Ainevahetuse muutused tekivad sel puhul kiiresti. Liigne kortisool võib pärineda ka neerupealise enese kasvajast, mis on enamasti healoomuline. Ka sel juhul arenevad haigusnähud kiiresti ja vere kortisoolitase on väga kõrge. Cushingi sündroomi põhjustajateks võivad olla ka ravimina manustatavad sünteetilised neerupealise hormoonid – glükokortikoidid, mida kasutatakse näiteks bronhiaalastma, reumatoidartriidi ja luupuse puhul või immunosupressioonravi korral.

Cushingi sündroomile on iseloomulik keha, kaela ja turja rasvumine (nn pühvlituri) ning “kuunäo” teke. Silmakoopa rasvkoe rohkenemise tõttu kujuneb kerge punnsilmsus. Samas muutuvad jalad ja käed isegi kõhnemaks, sest lihased kõhetuvad. Kükist tõusmine on lihasenõrkuse tõttu raskendatud. Nahk muutub paberõhukeseks, kergesti tekivad vaevaliselt paranevad vigastused. Väga sagedased on nahaalused verevalumid. Naha aluskoe kollageenkiudude rebenemise tõttu esinevad kõhul, puusadel, tuharatel, õlavartel ja rinnal laiad punased armkoejutid (striiad). Luukude hõreneb, mistõttu tühine trauma või koormus võib põhjustada luumurru. Sellise sündroomiga inimene on pidevalt väsinud, kergesti ärrituv, valmis kohe nutma puhkema, depressiivne või isegi paranoiline. Vererõhk tõuseb, kutsudes vanematel inimestel esile südamepuudulikkust. Liigne hormoonitase võib provotseerida veresuhkru tõusu ja mõnel juhul diabeedi teket. Vahel kaasneb androgeenide (meessuguhormoonide) liignõristus. Sel juhul võib naistel esineda näol, kaelal, rinnal, kõhul ja reitel liigset karvakasvu ning menstruatsioonihäireid. Meestel väheneb seksihuvi ja langeb viljakus. Lastel on kliiniline pilt pisut erinev, esmased sümptomid on kasvu aeglustumine ja rasvumine.

Cushingi sündroomi diagnoosimiseks kontrollitakse kortisoolitaset vereseerumis. Haiguse põhjuse väljaselgitamiseks kasutatakse magnetresonants- või kompuutertomograafiat.

Ravimeetodi valik sõltub sündroomi põhjusest. Ravi eesmärk on kõrvaldada kortisooli liiast tingitud haigusnähud ja eemaldada hormooni tootev kasvaja. Ajuripatsi adenoomi puhul on eelistatud meetodiks mikrokirurgiline operatsioon. Ravikompleksi võib kuuluda ajuripatsi kiiritus ja medikamentoosne ravi. Kui haiguse on vallandanud glükokortikoidide pikaajaline tarvitamine, vähendatakse järk-järgult doosi kuni minimaalseni ning võimaluse korral manustatakse ravimit ülepäeviti.

Cushingi sündroom Armkoejutid ehk striiad

Nõuanded sel teemal

Valulik moodustis pärakus

Tervist, probleem on siis järgmine. Paar päev tagasi tekkis päraku juurde punni taoline moodustis, mis on üpriski suur. Pöidla otsa suurune. Valutab igatepidi, katsudes tundub nagu oleks pall sees. Mida ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kirjelduse järgi võiks see olla hemorroidaaltromb. Küllaltki väikse lokaalanesteesias teostatava protseduuriga on sellisel juhul võimalik abi saada. Soovitan pöörduda erakorralise meditsiini osakonda (nn ...

Loe edasi

peratsioonijärgne taastumine

Tere! Kas 10 päeva peale veenioperatsiooni on normaalne,et kohad ,kus olid laiendid,on kõvad ja väga valusad Lõikeid jalale tehti 5 väikest paari cm st,Kannan päeval tugisukka,öösel,mitte aga isegi õrnalt ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Viinalaiendite eemaldamise järgselt on hematoomid/verevalumid nendes kohtades ootuspärased. Nahale lähemal olevad verevalumid on nähtavad sinikatena, sügavamad ongi need tihked kohad. Nenede resorbeerumine ...

Loe edasi

Tsüstid,kilpnäärme põletik.

Tere.Mu mõistus on otsas,missuguse arsti abi või ravi ma vajan.Olen kõik proovid ise maksnud.Minu näidud,parem sagar-mõõdud 7,3cm,maht 3,65ml,vasak sagar-mõõdud 11,62cm,maht 5,81ml,kitsus-mõõdud 3,6cm, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite oma kilpnäärme rahule jätta - see organ küll Teie halvas enesetundes süüdi ei ole. Ultraheliuuringul on kilpnäärme maht normi piires. Sõlmelised muutused on nii väikesed, et vaevusi ei ...

Loe edasi

Vasakul rinnakorvi alt valuline

Tere.
See lugu algas 2aastat tagasi.Kui tööjuures järsku hakkas vasak külg valutama.Alguses arvasin et olen lihtsalt üle töötanud(olen õmblusfirmas juurdelõikaja ja teinekord olen ka raskeid kangarulle ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui uuringutega pole tuvastatud Teie valu põhjust, siis minul kirja teel on seda kindlasti võimatu teha. Inimesel esineb ka valusid, millele meditsiin (tänapäeval) ei oska alati seletust leida, nn kausalgilised ...

Loe edasi

Kas võtta SOS-pilli?


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

valetaja

tere.
ma tahan muuta iseennast. olen valetaja. valetan kõigile peaaegu kõike enda kohta ja üleüldse. see on kestnud juba oma 7-8 aastat. mis ma tegema pean. asi on väljunud kontrolli alt vahel ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Päevik enda muutmiseks ja siis algab töö nagu Näitlejatel.
Kui oled mõne mõtte, lause või lookese valetanud ja saad aru, et see Valetamne oli, siis jätkad: Sõbrad, päris nii see ei olnud, see jutt ...

Loe edasi

Fibroadenoom ja peanaha mesoteraapia


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Phenibut

Kust on võimalik osta phenibut-I ?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Tee kehalisi harjutusi, võimalusel käi trennis - see annab kehalist tublidust ja keha kaudu tuleb Enesekindlus ja ka Suhtlemisjulgus.
Näitering on heaks suhtlemise koolitajaks.
Või kodus ...

Loe edasi

Antibeebipillide (Yasminelle) kasutamise lõpetamise mõju organismile

Tere

Mu küsimus puudutab antibeebipillide mõju organismile.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

imelik peavalu

Tere.
Minul mure järgmine - diagnoositud on ärevushäired ütlen alustuseks ära. Kuskil kümme päeva tagasi hakkasid sellised peavalud et oimukohtades. Mitte tugev valu, nõrk ja vahel suruv. Viimasel ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Vähk see tõenäoliselt ei ole aga täpsem vastus eeldab neuroloogilist läbivaatust.

Tel. 6 748 591
Dr. Ain Pajos

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi