Cushingi sündroom Autor: Hiie Tupits

Cushingi sündroom on hormonaalne häire, mis tekib neerupealise hormooni – kortisooli põhjendamatu pikaajalise liigerituse tagajärjel. Seda seisundit kirjeldas 1912. aastal Harvey Cushing. Kortisoolil on organismis mitmeid väga olulisi ülesandeid, nagu hoida vererõhku ja toetada südameveresoonkonna talitlust, vähendada põletikureaktsiooni, reguleerida süsivesikute, valkude ja rasvade ainevahetust. Kortisooli abil reageerib organism stressile, seetõttu tõuseb kortisoolitase ägeda haiguse puhul, aga ka raseduse viimasel kolmandikul ning tippsportlastel. Kortisoolitase on kõrgem ka alkoholismi, depressiooni ja paanikahäirete puhul.

Kortisoolieritust neerupealisest vereringesse reguleerivad hüpotalamuse ja ajuripatsi hormoonid. Nende hormoonide liigproduktsioon põhjustab ka kortisooli liignõristumise neerupealises. Kõige sagedamini on kortisooli haigusliku tõusu põhjuseks ajuripatsi adenoom ning tekkivat haigust nimetatakse Cushingi tõveks. Harilikult tabab see haigus naisi ja võib esineda mis tahes eas. Haiguse sümptomid kujunevad aeglaselt. Kortisooli ülemäärast nõristust võivad aga põhjustada ka pahaloomuliste kasvajate, tavaliselt kopsuvähi või kartsinoidi (seedeelundkonna rakkudest lähtuva kasvaja) produtseeritud hormoonid. Seda esineb meestel kolm korda sagedamini kui naistel. Ainevahetuse muutused tekivad sel puhul kiiresti. Liigne kortisool võib pärineda ka neerupealise enese kasvajast, mis on enamasti healoomuline. Ka sel juhul arenevad haigusnähud kiiresti ja vere kortisoolitase on väga kõrge. Cushingi sündroomi põhjustajateks võivad olla ka ravimina manustatavad sünteetilised neerupealise hormoonid – glükokortikoidid, mida kasutatakse näiteks bronhiaalastma, reumatoidartriidi ja luupuse puhul või immunosupressioonravi korral.

Cushingi sündroomile on iseloomulik keha, kaela ja turja rasvumine (nn pühvlituri) ning “kuunäo” teke. Silmakoopa rasvkoe rohkenemise tõttu kujuneb kerge punnsilmsus. Samas muutuvad jalad ja käed isegi kõhnemaks, sest lihased kõhetuvad. Kükist tõusmine on lihasenõrkuse tõttu raskendatud. Nahk muutub paberõhukeseks, kergesti tekivad vaevaliselt paranevad vigastused. Väga sagedased on nahaalused verevalumid. Naha aluskoe kollageenkiudude rebenemise tõttu esinevad kõhul, puusadel, tuharatel, õlavartel ja rinnal laiad punased armkoejutid (striiad). Luukude hõreneb, mistõttu tühine trauma või koormus võib põhjustada luumurru. Sellise sündroomiga inimene on pidevalt väsinud, kergesti ärrituv, valmis kohe nutma puhkema, depressiivne või isegi paranoiline. Vererõhk tõuseb, kutsudes vanematel inimestel esile südamepuudulikkust. Liigne hormoonitase võib provotseerida veresuhkru tõusu ja mõnel juhul diabeedi teket. Vahel kaasneb androgeenide (meessuguhormoonide) liignõristus. Sel juhul võib naistel esineda näol, kaelal, rinnal, kõhul ja reitel liigset karvakasvu ning menstruatsioonihäireid. Meestel väheneb seksihuvi ja langeb viljakus. Lastel on kliiniline pilt pisut erinev, esmased sümptomid on kasvu aeglustumine ja rasvumine.

Cushingi sündroomi diagnoosimiseks kontrollitakse kortisoolitaset vereseerumis. Haiguse põhjuse väljaselgitamiseks kasutatakse magnetresonants- või kompuutertomograafiat.

Ravimeetodi valik sõltub sündroomi põhjusest. Ravi eesmärk on kõrvaldada kortisooli liiast tingitud haigusnähud ja eemaldada hormooni tootev kasvaja. Ajuripatsi adenoomi puhul on eelistatud meetodiks mikrokirurgiline operatsioon. Ravikompleksi võib kuuluda ajuripatsi kiiritus ja medikamentoosne ravi. Kui haiguse on vallandanud glükokortikoidide pikaajaline tarvitamine, vähendatakse järk-järgult doosi kuni minimaalseni ning võimaluse korral manustatakse ravimit ülepäeviti.

Cushingi sündroom Armkoejutid ehk striiad

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Rasune näo- ja peanahk, pillid, hormoonid

Tere. Olen aasta aega võtnud Slynd pille (drospirenone). Ja olen terve selle aja kimpus olnud ekstra tugeva rasueritusega (näol ja peanahal) ning see mõjutab juba minu psüühikat (antisotsiaalne)ja füüsilist ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mulle jääb veidi arusaamatuks, miks pöördute endokrinoloogi poole - ei ole ma kahjuks spetsialist ei rasuse naha, migreeni ega endometrioosi ravis. Kui Te arvate ja günekoloog sellega nõustub, ...

Loe edasi

Kilpnäärme hormoon kõrge

Tere!
Tegin vereanalüüsi ja TSH oli normist kõrgem 8,910mu/l kas tegemist võib olla kergemakujulise alatalitlusega või ei ole?
Soov oleks ka rasedaks jääda ,aga pole õnnestunud.
Arst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tegemist võib olla kergekujulise alatalitlusega. Tuleb kindlasti arstiga nõu pidada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Lisa eelmisele analüüsile

Lisan juurde veel ühe analüüsi vastused lisaks eelnevale.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ka nendes analüüsides ei ole rohkem kõrvalekaldeid kui Tg IgG kõrge tiiter, mis kinnitab veelkord, et Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit. Muus osas on kõik korras.
Tervitades,
Loe edasi

Analüüside vastused

Tere!

Palun abi analüüsivastuste analüüsiga. Sai tehtud üks suuremahuline analüüs ja kuna arsti uue vastuvõtuni on veel aega, siis ehk saate selgitada, miks on osad näidud paigast ära? Analüüsid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult on Teie analüüsides korrast ära üsna vähe. Veresuhkur ei ole mitte ülemise piiri peal, vaid täiesti normis. Normist kõrgem on kolesterool - toidus tuleb vähendada loomseid rasvu, ...

Loe edasi

Tpo-igG ja rasedus

Tere,
Omal algatusel tehtud kilpnäärmepakett näitas: TSH 1,39, FT4 14,2 ,TPO IgG 168,4
Rasedus hetkel 6 nädalat.
Varemalt olen saanud diagnoosi autoimmuunne türeotiit
Siis oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO IgG kõrge tiiter kinnitab veelkord, et Teil on autoimmuunne türeoidiit (see on pärilik riskiseisund kilpnäärme talitlushäirete tekkeks). Kuna hormoonanalüüs on korras, siis Te mingit ravi ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere.
Perearst tegi ulatusliku vereproovi. Kõik muu tundub korras, aga mind jäi häirima türeoglobuliini üsnagi kõrge väärtus.
Emal diagnoositud kilpnäärme alatalitlus, seega veel enam see ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See vastus ei ole mitte türeoglobuliin, vaid türeoglobuliini vastased antikehad - Teil on autoimmuunne kilpnäärmehaigus, nagu Teie emalgi. Kilpnäärme alatalitlust pole Teil aga emast erinevalt ...

Loe edasi

Kolesterool ja kilpnääre

Sooviksin Teie arvamust seoses minu viimase vereanalüüsiga.
Kolesterool 6,6
HDL 1,8
Mitte-HDL 4,8
LDL 4,6
Triglütseriidid 1.81
Kolesterooli raviks kirjutati mulle Rosuvastatini ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH on normis - seega hetkel kilpnäärme alatalitlust ei ole ja Te ravi ei vaja.
Kolesterooli näidud on tõepoolest kõrged ja kuna 1. tüüpi diabeet tõstab südame- ja veresoonkonna haiguste ...

Loe edasi

Radiojoodravi

Tere,

sooviksin veidi infot raseduse kohta peale radiojoodravi.

Mul on Gravesi tõbi (diagnoos alates 2020) ja ees ootamas radiojoodravi. Olen konsulteerinud kahe erineva endokrinoloogiga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Gravesi tõve korral tehtav radiojoodravi väikese annusega on OK! Teine lugu on kilpnäärme vähi korral tehtavate suurte radiojoodi annustega - sel juhul võiks küll soovitada munarakkude külmutamist. ...

Loe edasi

Sõlmeline kilpnääre

Tere.
Tehti uuring ja avastati väga väga palju sõlmli kilpnäärmelt, need olevat juba seal ammusest ajast.
Vereanalüüs selline:
AnalüüsTulemusÜhikReferentsväärtus
TSH - 0.68mIU/l0.40-4.00

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüside alusel on kilpnäärme talitlus normis. Tõenäoliselt on tegemist autoimmuunse türeoidiidiga, kuna Tg IgG tiiter on normist kõrgem. Kilpnäärme medullaarse vähi marker kaltsitoniin ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus?

Tere!
Minu vereanalüüsi tulemused:
TSH <0,01 Refer.väärtus 0,27-4,2
Türeoglobuliin 0,83 " 3,5-77
TSI 1,08 " ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre ei ole septiline, tegemist on kilpnäärme ületalitlusega ehk rahvalikumalt toksilise struumaga. Kilpnäärme ületalitlus võib ka väikest palavikku põhjustada, kuigi üle 38 kraadi kehatempratuur ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi