Arusaamatud sümptomid 18.01.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Mure järgmine juba mõned aastad olnud järgmised sümptomid:
* igapäevaselt õhupuudus- hingan sisse aga tunne nagu kopsud õhuga ei täituks, ei sõltu koormusest (allergiaid pole, astmahaige ka mitte)
* igapäevaselt aegajalt on tunne nagu rinnus oleks kivi ja tõmbab krampi (asukoht seal, kus bioloogia õpiku järgi asub harknääre)
* seletamatud südamevahelöögid vatsakestest (kilpnäärme vereproov korras, südame uh korras, koormustest korras, kuigi näitas vahelööke)
* suhu tekivad seletamatud haavandid
* viimasel ajal on tekkinud nädalas korra või kaks reie- ja kätelihaste nõrkuse tunne nagu jalad ei kannaks ja ei jaksaks käsi tõsta
* vererõhk madalpoolne (100-110/50-60)

Igapäevast õhupuuduse tunnet ja aega-ajalt krambi tunnet harknäärmes esineb ka mu vennal, temal on lisaks südames valud (33a) ja vererõhk normis.
Elame juba 10 aastat eraldi riikides, seega keskkonnast tulenevad tegurid arvesse ei lähe. Varasemalt geneetilisi haigusi suguvõsas diagnoositud pole.
Mõlemad arstide analüüside järgi täiesti terved inimesed, kuigi enesetunne on mõlemal selline nagu viimne päev hakkaks tulema.

Palun andke nõu, kuhu pöörduma peaks?
Mis meil viga on?
Sooviks lõpuks normaalse inimese enesetunnet tagasi.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Mis asi on küll "krambitunne harknäärmes"? Täiskasvanud inimestel on harknääre taandarenenud, seal ei esine küll mingit tunnet. Endokrinoloogia valdkonnast võiks igaks juhuks kontrollida vere kaltsiumisisaldust ja neerupealiste talitlust. Kui enesetunne viitab viimse päeva lähedusele, aga arstid hoolimata põhjalikest uuringutest viga ei leia, soovitan asja arutada psühholoogi või psühhiaatriga. Ärevushäire, ka terviseärevus on tõsine asi ja sellest ei pruugi iseseisvalt jagu saada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitlus, imetamine, sportimine, 3 vaksiin.

Tere.
Sain teada oma veneanalüüsi tulemused, hetkel ravi pole määratud. Vastuvõtule olen oodatud alles 1.veebruar.
2 vaksiinitoos saab mul jaanuari lõpus läbi, kas on mõistlik 3 vaksiin teha ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas saan õigesti aru, et Teie vereanalüüsi tulemused viitavad kilpnäärme ületalitlusele? See on võimalik, kuna autoimmuunne kilpnäärmehaigus kaldub peale sünnitust ägenema. Palavustunne ja ...

Loe edasi

kilpnäärme näidud

Kas TPO IgG näit võib olla >1300kU/L? (TSH ja fT 4 on nüüdseks normis,mõned kuud tagasi oli TSH 30,26 fT4 10,64)
9.08.2017a. oli TPO IgG 153 ja 16.09.2016 oli TPO IgG 162(siis oli ka TSH norm)?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO IgG tiitri tõus ei näita midagi muud, kui et Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit. See on teada juba varasemast ja just see haigus ongi Teie puhul kilpnäärme alatalitluse põhjuseks. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere! Mina sooviksin teie arvamust, kas FT4 68.52mol on väga kriitiline näitaja? TSH oli samuti 0.01 viimati. Kuna sattusin kahjuks vàga ebameeldiva ja ülbe arsti juurde mille tôttu ma ei jõudnud rohkem ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
FT4 68,52 pmol/l on piisavalt kriitiline näitaja - tegemist on korraliku ületalitlusega. Jah, raviga järjekordne ägenemine kindlasti möödub ja hormoonid normaliseeruvad. Päriselt difuusset ...

Loe edasi

Kilpnäärmeanalüüsi vastused

Tere,kas analüüsi tulemused on normis ? Üks näit on veidi kõrgem. Kas on põhjust muretsemiseks,aitah?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Kaasa pandud pilt kahjuks minu arvutis ei avane, kuid arvan, et see küsimus on tegelikult juba vastatud.
Tervitades,

dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärmeanalüüsi vastused

Tere,kas analüüsi tulemused on normis ? Üks näit on veidi kõrgem. Kas on põhjust muretsemiseks,aitah?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Kõik näidud on normi piires ja muretsemiseks põhjust ei ole. Kilpnäärme talitlus on normis.
Tervitades,

dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Diabeet 2 tüüp, ravimid.

Tere. Mul on 2 tüüpi diabeet, ravim metformiin 500 mg 3 korda päevas, on veel ülekaalulisus, maksa rasvumine, märkasin, et hommikul on suhkru tase kõrge 8-9, päeval 6-7,õhtul pärast sööki 9-12, ehk tasub ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Diabeedi ravi osas peaksite ikka oma endokrinoloogiga nõu pidama. Ozempic ongi eeskätt ikka diabeedi ravim ja veresuhkrut parandab see kindlasti. Kaalu langetav toime tuleb sinna juurde. Lisaks ...

Loe edasi

Kasvanine

Tere, mul on küsimus kasvamise kohta. Olen hetkel natuke üle 172 cm. Ma olen viimased aastad üsna aeglases tempos kasvanud, kuid vanust arvestades ongi see ilmselt normaalne. Ma olen kuilnud, et meestel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lootust on, et 175cm tuleb täis. Kui kord nädalas alkoholi tarbimine tähendab klaasi veini või kahte õlut, siis pole muretsemiseks põhjust. Kui see tähendab kord nädalas enda purju joomist, ...

Loe edasi

kilpnääre

Kilpnäärme normid:
TSH 0,005 > 0,4-4
FT3 >2,7-6,5
FT4 58 > 10,3-25
Rauda ka kõvasti üle normi 338.
Kas raua kogus võib ka kilpnääret mõjutada voi mao ülehappesus.
Arstile ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hormoonanalüüside alusel on Teil korralik kilpnäärme ületalitlus, mis vajab ka ravi (ka Teie vaevused on ületalitlusele iseloomulikud). Mao ülehappesus ega kõrgenenud rauasisaldus kilpnääret ...

Loe edasi

Sünnitusjärgne türeotiit koos türotoksikoosiga!

Tere! Sünnitus oli dets2019. Sept-okt 2020 hakkasin tundma südamekloppimist, värinaid jne...Panti ärevuse alla. Dets 2020 aasta lõpp tekkis tugev türotoksikoosi seisund..... Terve keha vibreeris, süda ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO-AK kõrge tiiter näitab, et Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit ja sellega kaasnev kõrge risk kilpnäärme talitlushäirete tekkeks (näiteks peale järgmist rasedust ja sünnitust). Seetõttu ...

Loe edasi

Subkliiniline hüpotüreoos ja rasedus

Tere!
Küsimus on mitmekihiline ja puudutab diagnoositud subkliinilist hüpotüreoosi ja peetunud ning plaanitavat rasedust.
Sain subkliinilise hüpotüreoosi diagnoosi (TSH 6,8) 1.nov 2021 ning ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitaksin Teil võtta L-türoksiini veidi suuremas annuses - 50 mcg päevas. Siis langeb ka TSH suurema tõenäosusega soovitud vahemikku. Nii väikese L-türoksiini annuse puhul üledoseerimise ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: