Päikesepõletus Autor: Raul Adlas


Viited: päevituskreemid ja -geelid põletus põletusgeelid ja -vahud
Päikesepõletus. Päike kiirgab väga mitmesugust kiirgust, atmosfääri läbivad UVAkiirgus (ultraviolett-A-kiirgus) ja UVB-kiirgus (ultraviolett-B-kiirgus). Liiga kaua päikesekiirguse käes viibimine võib inimesel põhjustada: 1) normaalse naha ägeda reaktsiooni päikesepõletuse näol, isegi villide tekke; 2) naha paksenemist, nahapõletikke, naha loomuliku elastsuse kadu, naha kasvajaeelseid seisundeid ja pahaloomulisi kasvajaid; liigne päevitamine aitab kaasa ka naha enneaegsele vananemisele; 3) naha fotosensibiliseerumise ehk valguse suhtes tundlikuks muutumise, mis väljendub naha ebanormaalselt ägedas reageerimises päikesevalgusele; selline reaktsioon on võimalik, kui vahetult enne kiirguse toimet on tarvitatud mõningaid ravimeid (sulfoonamiide, tetratsükliine, tiasiide, griseofulviine) või on kokku puututud kemikaalidega (mõned tualettveed, parfüümid, halogeenitud salitsülaate sisaldavad seebid). Ka taimed, nagu karuputk ja petersell, ning mõnel juhul isegi päikesekaitsevahendid võivad sama ilmingu põhjustada.

Päikesepõletus tekib ultraviolettkiirguse liigsest toimest nahale. Päikesepõletust põhjustavaid kiiri neelavad aknaklaas, suits ja sudu. Kiirgus läbib ka kergeid rõivaid, vähest udu ja isegi kuni mõnekümnesentimeetrist selge vee kihti. Lumi, hele liiv ja selge taevas seevastu soodustavad päikesekiirte peegeldumist. Vähese osooniga piirkondades on UVkiirgus tavalisest intensiivsem. Blondid ja punapead on päikesekiirguse suhtes tundlikumad kui mustanahalised ja teised mittevalgenahalised, kuid kes siiski samuti võivad saada päikesepõletuse.

Esimesed põletusnähud ilmnevad mõne tunni möödumisel, põletus kujuneb välja esimese ööpäeva jooksul. Kerge põletuse puhul muutub nahk punetavaks, sügelevaks, sügavama põletuse korral kattub mõõdukalt tursunud nahk villidega. Iseloomulik on puutehellus või kerge valu. Nahale vajutades see kahvatub. Kui ei esine lõhkenud ville, on naha pind kuiv. Organismi üldreaktsioon – palavik, külmavärinad, unisus – viitab päikesepõletuse raskemale astmele ja siis tuleb kahtlustada kuumarabandust või päikesepistet. Nii päikesepõletuse kui päikesepiste saamise oht varitseb eriti väikelapsi, ka peavad päevitamisega ettevaatlikud olema lapseootel naised.

Tavaliselt paraneb kerge päikesepõletus iseenesest 2–3 päevaga, jätmata jälgi. Mõnikord tekib hiljem peenetäpiline lööve, kahjustunud nahk irdub ja mõni nädal võib kesta ülitundlikkus päikesekiirguse suhtes. Päikesepõletust saab vältida, kui päevitada mõõdukalt. Suve algul ei tohiks isegi tumedanahalised inimesed otsese päikesekiirguse käes paljalt viibida järjest üle 30 minuti. Keemilist kaitset nahale pakuvad aminobensoehapet sisaldavad päevituskreemid ja -geelid. Kaitsvate ühendite (ingl sun protection factor – SPF) kontsentratsioon, millest sõltub kreemi UV-kiirgust blokeeriva toime tugevus, on tänapäeval tähistatud numbritega. Mida suurem on SPF, seda tugevam on kaitse. Soovitatavalt võiks hooaja algul kasutada SPF ≥15. Ravimitest või muudest põhjustest tingitud naha ülitundlikkust ultraviolettkiirguse suhtes need kreemid ja geelid ei väldi. Päevituskreem tuleb kanda nahale tund enne päevitama minekut, et see täielikult imenduks ja higi ega (mere)vesi seda minema ei uhuks.

Päikesepõletuse korral esmaabi andes tuleb nahka korduvalt jahutada jaheda veega või külma vee mähisega. Apteegi käsimüügis olevaid põletusgeele ja -vahtusid võib kasutada, kuid allergilised isikud peaksid olema nendega ettevaatlikud. Juhul kui valu segab uinumist, võib tarvitada valuvaigisteid.

Vt ka kuumarabandus, päikese(valgus)ravi.


Nõuanded sel teemal

Ajab pullama

Tere, ajab pilama kui pead külgedele kallutada ja ka kummardades sama teema ,voodis külge keerates o ka kõikumine tunda,vererõhk 136 ;87 ja pulss 80 . Probleem tekkis kui orgasmi ajal lõi valu korraks ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Teie kirjeldus vastab tasakaaluelundi häirele, arstide keeles vestibulopaatia. Kui vaevus on lühiajaline ja puuduvad muud vaevused nagu kõrvavlile ja oksendamine siis võiks diagnoosida healoomulist ...

Loe edasi

Kõris tükitunne

Mure selline,et viimased 1.5 nädalat on olnud nagu tükitunne kurgus. Samuti neelates paremal pool nagu imelik tunne. Vahepeal lööb paremasse kõrva ka valu. Kardan kõige rohkem et tegu võib olla kõrivähiga. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kõrivähk Teie vanuses ei ole võimalik. Kui vaevus tekkis konkreetselt peale moonisaia söömist, siis arvan, et küllap mõni mooniterake jäi kuhugi mandli või kurgusoppi. Soovitan pöörduda taas ...

Loe edasi

Koloskoopia uuringu tulemus

Tere

Käisin koloskoopia uuringul, mille käigu võeti ka proovid soolest. Täna saabusid tulemused. Väga murelikuks teeb proovi vastus rektumist. Kas tegemist on vähieelse seisundiga? Enda raviarstiga ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Low-grade tubulaarne adenoom. Maliigsuse tunnused puuduvad- nii loen Teie uuringust. Tegemist on healoomulise muutusega, vähk see ei ole. Vajalik on jälgimine ja ilmselt ka healoomulise soolevalendiku ...

Loe edasi

Imelik moodustis näpul

Nimelt mingi asi on tekkinud pöidlale ja on seal juba olnud viimased 6 kuud aga viimasel ajal see on valulikuks muutund ja kui sealt torgid siis hakkab verd tulema. Ja tundub, et näpp on väheke paistes ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Täpselt ei ole võimalik midagi diagnoosida. See võib olla nt soolatüügas või kr küünevalli põletik. Pöörduge perearsti vastuvõtule, kolleeg hindab kõike lähemalt ja koostab edasise käsitlusplaani. ...

Loe edasi

Lülisamba artroos

Tere!

Mul on 5 lülisamba artroos.Selg valutab juba aastaid ja kogu aeg. Hiljuti sain positiivse rasedustesti. Kas on midagi mida peale harjutuste tegemise sooja ja paracetamoli võtmise veel ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kahjuks on andmeid vähe, et saaksin anda sisulist ravialast nõu. Põhiline on raviharjutused, ülekoormuse ja sundasendi vältimine. Teie perearst koostab vastvalt Teie seisundile edasise ravi ...

Loe edasi

vasaku rinnas

Tere just aasta aega tagasi sain kanepist paanikahoog kus süda peksis väga kiiresti see on kōige halvem mälestus mu elus paar päeva seda hakkasin kartma ,et kui süda hakkab kiiresti lööma siis akki juhtub ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kanep võib tekitada rütmihäire hoogusid ja ka ägestada varjatult kulgevaid psüühhikahäireid.
Esimene soovitus- narkootikumile EI ! Vajate ka pikemat terviklikku ravi- psühhoteraapia, ...

Loe edasi

Probleem parema põlvega

Soovin lihtsalt teiselt arstilt nõu. Pöördusin oma murega perearstile ja käisin ka röntgenis.. Mure selles, et parema põlve mõlemale küljele, rohkem ette, tulevad suured pehmed munad. Eriti ei valuta, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Proovime arutada. Olete 65 aastane ja esineb II-III astme liigeskulumine. Selle süvenemise vältimiseks on oluline taastusravi, reie lihaseid tugevadavad harjutused, kehakaalu normaliseerimine. ...

Loe edasi

Imelik laik näos

Mõni päev tekkis lapsele pisike täpp mis oli natuke punane.nüüd päevade möödudes see on suuremaks läinud.arstile saame alles järgmine nädal.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kõnekas foto, tänan. Leid on omane silenaha seenhaigusele, raviks paikne seenevastane salv. Arstina olen saanud häid tulemusi salviga Travocort. Apteegis on käsimüügis ka nahaseene vastased ...

Loe edasi

Peavalud ja pearinglus

Peavalud mis on kestnud aastaid ja nüüd on nii hulluks läinud, et ei taha alluda ka valuvaigistile. Lisaks on tekkinud juurde pearinglused. Kohati kestavad peavalud nädala ja ei taha kuidagi üle minna. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Saan soovitada perearsti läbivaatust, vajadusel ka neuroloogi konsultatsiooni, uuringuid. Püsiv pearinglus ja "süda paha" vajavad täpsustamist.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

süda

Tere Tegin siis 2-3 kuus tagasi perearsti juures südamekontrolli perearst kiidis ,et mul oli hea ekg
Aga mul nyyd teist korda on öösel olnud kui pulssi katsun siis oleks nagu mingi värin pulssiga ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Saan soovitada vaid perearsti külastust, läbivaatust, vajadusel uuringuid. Enamus Teie vanuses esinevatest südamevaevustest on seotud organite kasvamisest tingitud healoomulise, mitte ravi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi