Ishias Autor: Toomas Asser

Ishias ehk istmikunärvivalu ehk istmikunärvineuralgia ning sellega koos nimmevalu on inimkonna igivana probleem. Ishiase mõiste esmakordne kasutamine on teada aastast 1450. Istmikunärv (nervus ischiadicus) moodustub kahest nimme- ja kolmest ristluunärvijuurest ning iga närvijuure kahjustus ehk radikulopaatia omaette võib põhjustada erineva asukohaga jalavalu. Seega ei ole ishias omaette diagnoos, vaid pigem vaevuste ja sümptomite kogum ning üldine mõiste, tähistamaks igasugust nimmepiirkonnas esinevat ja/või jalga kiirguvat valu. Valu võib olla nimmes, tuharas, erinevates kohtades reies-sääres ning labajalas ja varvastes. Lisaks valule võivad jalas tekkida tuimus, surinad, lihasenõrkus ning jalaasendit võib olla raske kontrollida. Tavaliselt on vaevused ühel kehapoolel.

Esimese ristluunärvijuure kahjustuse korral kiirgub valu mööda reie-sääre tagapinda tuharast labajalga, kannakõõluse refleks nõrgeneb, varvastel kõnd on raskendatud, reie- ja säärelihased võivad kõhetuda ning tundlikkus sääre tagapinnal ja labajala välisküljel väheneb. Viienda nimmenärvijuure kahjustusest tingitud valu kiirgub mööda reie-sääre välispinda suurvarbasse, kannale toetumine kõndimise ajal on raskendatud või tekib rippuv labajalg. 

Kõige sagedamini põhjustab radikulopaatiat mehaaniline surve närvijuurtele lülidevahelises mulgus nende lülisambakanalist väljumise kohas. Algseks põhjuseks on lülivaheketaste väljasopistused ehk diskusprolapsid. Harvem on surve närvijuurtele tingitud lülidevaheliste mulkude ahenemisest lülisamba degeneratiivsete muutuste tagajärjel. Säärane tuharasse ja reide kiirguv ishiasevalu on sageli põhjustatud ka nimmelülide sidemete, liigesekapslite ja lihaste kinnituskohtades paiknevate valutundlikkuse närvilõpmete (notsitseptorite) ärritusest ning valu ei pruugi olla põhjustatud närvijuure kompressioonist. Reide kiirguvat valu kutsuvad sageli esile puusaliigesepõletik ning  -kulumus, samasugune valu võib tekkida ajutiselt ka raseduse ajal.

Ägeda valu leevendamiseks tuleb võtta valuvaigisteid, lihasepinge vähendamiseks proovida valutavale kohale  nii külma kui ka sooja toimet, püüda jääda aktiivseks. Kui valu on siiski nii suur, et ei suudeta voodist tõusta, tuleb päev või kaks voodis olla, kuid ikkagi meeles pidada, et liikumine on paranemiseks olulisem  kui voodirahu. Paljudel juhtudel on ishiasevalu lühiaegne ja kerge, möödudes iseenesest, vaid alguses vajatakse mõned korrad valuvaigisteid. Kroonilise valu korral tuleb valuvaigisteid võtta regulaarselt, soetada kõvem madrats, väga vajalik on mõõdukas sportimine, eriti head on harjutused  kõhu- ja seljalihaste tugevdamiseks. Harjutuste kompleks tuleks selgeks õppida asjatundja juhendamisel, jätkates hiljem iseseisvalt. Uute ägenemiste ennetamiseks on väga soovitatav harrastada ujumist, sest see treenib peaaegu kõiki lihaseid, kuid ei koorma lülisammast. Hoiduda tuleks raskuste tõstmisest ja külmetamisest, ülekaalu korral peaks püüdma alla võtta. Kirurgiline ravi on näidustatud juhul, kui on kindlaks tehtud, et valu põhjuseks on  väljasopistunud lülivaheketta surve istmikunärvijuurtele või närvijuure pitsumine kitsenenud lülidevahelisse mulku.

Vt ka puusaliigesekulumus, radikulopaatia.

Nõuanded sel teemal

Kõrge monotsüütide suhtarv pikemat aega

Tere!

Kirjutan Teile seoses kroonilise silmapõletiku ja vereproovi tulemustega.
Nimelt on mu silmad alates pea kaks aastat tagasi kontoritööga alustamisest tihti väga kuivad ning 2017. ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Saan teie kirjast aru, et teie mure sai alguse kuivavõitu silmadest, mis muutus probleemiks siis, kui hakkasite regulaarselt arvutiga tööle. Olete põdenud korduvalt silmapõletikke ja praegu ...

Loe edasi

HPV 68 ja lameepiteeli metaplaasia

Tere!

Mais käisin günekoloogi vastuvõtul, kui menstruatsioon oli juba 10 päeva hilinenud. Tegu oli väga kehva arstiga, aga tahtsin lihtsalt kindel olla, et kõik hästi. Tol hetkel proovisime ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 26-aastane

Vastab tõele, ka kirja lugedes jääb sama mulje, nagu ise kirjutate: "Olen paanikas, palun abi.."
Millise vaktsiiniga olete ...

Loe edasi

Raske neelata

Umbes paar nädalat on juba raske neelatada. Pikali olles pole mingeid raskusi. Millega on tegu?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lühike vastus on EI TEA. Nii kahjuks asjad ei käi, et arst internetis ühe vaevuse alusel ilma Sind nägemata-küsitlemata või kurku vaatamata kohe õige põhjuse ütleb. Soovitan kõigepealt oma ...

Loe edasi

Gips jalale

Tere,
Mul on selline küsimus:Mul on jalaluumurd ja kiirabis mul pandi gips lohakalt.Ja käia on ebamugav.Tunne on küll selline ,et ta kohe kukub jalast ära.Minu meelest see on mõtetu gips kui ta jalga ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Minu teada perarstidel kipsi tegemise võimalus puudub. See, et kips jääb "suureks2 ja ei fikseeri enam, on kaunis tavaline. Selle põhjuseks on vigastuse järgse turse alanemine. Peaksite pöörduma ortopeedi ...

Loe edasi

Puukborrelioos

Tere

Leidsin nädal aega tagasi enda küljest kaks puuki. Mõlemad sai korralikult eemaldatud ja praeguseks hammustuse kohtades jälgi ei ole ja mingeid erilisi sümptomeid samuti ei ole. Siiski ...

Liisa Kuhi

Vastas dr Liisa Kuhi

Tere!

Tänan küsimuse eest! Puukborrelioosi puhul ei määrata laboriuuringutega mitte otseselt mikroobi, vaid määratakse organismi reaktsiooni mikroobile. Immuunvastuse kujunemine võtab aega, ...

Loe edasi

Punn päraku juures

Päraku juures mingi kõvemat sorti punn valu ei tee katsudes pole ka valus

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kirjelduse järgi sobiks hemorroidaaltromboosile. Soovitaksin näidata perearstile.

Loe edasi

Muutused tupeava ümber, kondüloomid?

Küsimus-mure järgmine.

Käisin 11. aprillil naistearstil andmas suguhaiguste teste (välja arvatud süüfilis ja HIV). Tollel perioodil oli ka välisel vaatlusel kõik korras.

18. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 25-aastane

Saadetud foto järgi võiks kahtlustada genitaalkondüloome, kuid diagnoosi saab püstitada reaalselt vastuvõtul ja ravi ordineerida ...

Loe edasi

Sõrme painutajakõõluse vigastus

Tere!
Küsimus- kui sõrmel on painutajakõõluse vigastus (ei saa sõrme otsa liigutada), kas on võimalik, et operatsiooniga sõrm korda saab? Ja kas ajaga pole lootusetult hiljaks jäänud( 2 kuud alates ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Loodan, et operatsiooniga saab asja parandada, kuigi see pole minu eriala. kas traumast on möödunud 1 või 2 kuud, ei tohiks olulist rolli mängida.

Loe edasi

Valud sapipõies

Mul on pidevalt valud sapipõie piirkonnas ja on hirm, et mul on mingi tõsisem haigus. Arstid midagi leidnud ei ole. Olen tarvitanud Allocholi nimelisi tablette, aga see ei aita. Söön mitmekesiselt, alkoholi ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui UH vaevuste põhjust ei leidnud, oleks otstarbekas teha gastroskoopia ja kui ka sealt midagi ei selgu, siis kompuuteruuring.

Loe edasi

Meessuguhormoonid ja kolesterool

Tere

pikemat aega on mul mure näole tekkivate tumedate karvadega, mida on viimase aastaga tekkima hakanud. Kosmeetiline probleem see ei ole, sest olen selel murega juba laserdepilatsioonis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie testosterooni näit on küll normi ülemise piiri lähedal, kuid siiski normis. Selline testosteroon ei tohiks ei kolesterooli taset tõsta ega karvu kasvatada. Kahjuks nii lihtsalt meessuguhormoonide ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi