Sepsis Autor: Joel Starkopf

Sepsis ehk veremürgistus on infektsioonhaiguste (bakteriaalsete, aga ka viirus-, seenja parasiithaiguste) tüsistus, mille põhjuseks on haigustekitajate poolt vallandatud põletikureaktsiooni levik üle kogu organismi. Sageli kaasneb sepsisega haigustekitajate levimine vereringes – bakterieemia ehk bakterveresus. Sepsist diagnoositakse, kui 1) organismis on kindel infektsioonikolle, 2) keha temperatuur on üle 38,3 °C või alla 35,6 °C, 3) südame löögisagedus on üle 90 korra minutis, 4) hingamissagedus on üle 20 korra minutis ja 5) vere valgeliblede arv on suurenenud üle 15×109 /l või vähenenud alla 3,5×109 /l.

Sepsise tekkes etendavad määravat osa haigustekitaja tõvestavad omadused, organismi vastupanuvõime, aga ka pärilikkus. Sepsise levimisel võib areneda septiline šokk, mis on üks peamisi surma põhjusi tänapäeva intensiivravis.

Septilise šoki ärahoidmiseks on tähtis sepsis kiiresti ära tunda ning haige viivitamatult raviasutusse suunata. Peamiseks ravimeetodiks on antibakteriaalne ravi (antibiootikumide kasutamine).

Vt ka šokk.

Nõuanded sel teemal

vaksineerimine covidi vastu

Kas peaks kartma covidi vaksineerimist kui esineb tugev allergine reaksioon mesilase ja herilase mürgile.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Ei.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

Sos pillid

Tere,

Olin kaitsud vahekorras ning tekkis olukord, et on kahtlus, et äkki kondoom oli katkine vms, sest spermat polnud seal sees. Kas sellisel juhul, et mitte rasestud, peaks võtma sos pille?

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Soovitan sellisel juhul kindlasti SOS pill võtta hiljemalt 72 tunni jooksul peale vahekorda. Peale pilli võtmist võib tekkida veritsus nädala jooksul, see on sageli esinev kõrvalmõju.
Head ...

Loe edasi

Hele veritsus ja beebipillid

Tere! Olen 18 aastane ning beebipille (Leverette) kasutanud umbes 3 kuud. Esimesed kaks pakki võtsin järjest ilma pausita ning kõrvalnähud puudusid. Teise paki lõpus võtsin nädal aega toimeaineta pille ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Selline veritsus on pillidega seotud sage kõrvalmõju ja muretsemiseks ei näe põhjust. Jätkake pillide võtmist skeemi järgi. Veritsus/määrimine lõpeb hiljemalt järgmise kahe kuu jooksul.
Loe edasi

nokuhaigus

mu sõbral on nokul hallid triibud tema eesnaha all, käisime koos pesemas ja muretsen tema pärast

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Väga tubli! Kaaslaste tervisest hoolimine on väga oluline!
Kahjuks ei saa selliseid muresid ilma läbivaatuseta lahendada.
Peenis on 13 aastasel siiski suhteliselt väiksemapoolne ja vaevalt ...

Loe edasi

Kas kassihaigus

Tere

Kas tegu võib olla kassihaigusega (punane kergendav laik). Olen sellele 4 päeva üks kord päevas Lamisil geeli peale määrinud. Ka tasulise nahaarsti ajad on liiga pikad, et vastust saada.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kahjuks pilt ei avane. Saan soovitada perearti külastust ja ravi, nt Travocort ?

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

Kaenlaaluste kuivus ja punetus

Tere, mõlema kaenla all on kuiv ja kergelt punetab nagu pildil näha. Pole sügelenud ega valutanud. Juba paar nädalat, nüüd peale kerge allergiakreemi ja muude õliste kreemide hakkas täna lõpuks nahk kuivama ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Paistab olema kosmeetikumidest tingitud kontaktdermatiit.
Normaalne pesemine ja kuivatamine, mitte kosmeetikume, paikselt nt tsinksalv. Kui probleem püsib, siis perearst.

Head ...

Loe edasi

Mure uuesti rasestumise pärast

Tere.
Ma tegin eile tableti aborti ja ma olen mures et äkki ei ole võimalik enam rasedaks jääda.

Ette tänades,

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Medikamentoosne abort on seotud oluliselt väiksemate riskidega kui kirurgiline raseduse katkestamine. Tavapäraselt saab keha ise kõigega hakkama ja menstruatsioonitsükkel taastub 3-6 ...

Loe edasi

PAP testi analüüsitulemus

Tere!
Käisin naistearsti juures ning tegime PAP analüüsi, digiloost näen tulemust kuid ei oska seda tõlgendada. Minu arst on puhkusel ning tema saan alles kätte 12.08. Liiga pikk aeg ootamiseks. ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Teie emakakaela test on rakkude poolest korras. Midagi ohtlikku ei ole ja järgmine PAP test on soovitav teha 3 aasta pärast.
Mikrofloora kirjeldus näitab tupes mikrofloora tasakaalu ...

Loe edasi

Mandlid paistes?

Paar pâeva tagasi hakkas kurk valutama, mandlid valged ei paista, ajab köhima ja ninast voolab nagu vett, valus on neelata ja rääkida ja ega häält väga pole ka ja palaviku ega peavalu ka ei esine, maitset ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Koroona ajal mõtlen muidugi Covid19-le. Tehke koroonatest PCR, kodune isolatsioon ja vaevuste leevendus. Hea kosotöö oma perearstiga.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

Munandi manuse põletik

Tere.

Vasakul munandil on ilmselt manuse põletik..valu ei tekita,aga ebamugav ja suurem, kui teine munand.
Kuidas ravida?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Vaevalt, et seda koduste vahenditega lahendada saab.
Tuleb ikka arsti juurde jõuda.
Esmalt tuleb uuringutega selgeks teha, kas üldse põletik ja kui, siis mis põletik.
Siis saab edasi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi