2.tüüpi diabeet 21.12.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

olen 2.tüüpi diabeetik. Veresuhkru näit hommikuti heal juhul on 8.6 ja õhtuti 9,7. Süstin 2 korda päevas NovoMix 30 Flexpenni nii hommikul kell 7 kui ka õhtul kell 7 60 õhikut ja seda juba 3 aastat. Alla poole neid veresuhkru näite ei saa. Olen ka ülekaaluline, püüan ka toitudega mitte liialdada, Magus on absoluutselt välistatud, samuti ei tarbi ka teravilja tooteid. Mida ma tõesti tarbin on piim 0,5 l päevas ja kohupiim umbes 100gr päevas. Praktiliselt söön 2 korda päevas, sest isu pole ja mitte suuri portse. Hommikul 1 käär musta leiba ja kas kohupiimaga või siis 1 keedumuna. Lõunaks umbes kelle 14-15 vahel mingi aedvilja supp. Õhtul kui süsti tee siis klaas piima ja 1 käär musta leiba. No kaal ei lange tee või tina. Mida ma valesti teen?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Niimoodi Teid nägemata ja 7-realise meili alusel pädevaid nõuandeid jagada ei ole tegelikult võimalik. Teie vanuses ja kahe seguinsuliinist koosneva raviskeemi foonil on kehakaalu langetada praktiliselt võimatu. Isegi diabeeti heas kompensatsioonis hoida on kahe seguinsuliini süsti abil väga raske ja nõuab ülitäpset režiimi järgimist. Soovitan Teil oma raviarstiga tõsiselt nõu pidada, ehk oleks võimalik kasutada mõnda uutest suhkurtõve ravimitest, mis ka kehakaalu langetavad.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Beebipillid ja diabeet

Tere.
Olen diabeetik ning tahaksin teada, kas rasestumisvastased pillid mõjutavad kuidagi diabeeti?

Aitäh.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei mõjuta. 1. tüüpi suhkruhaiged võivad neid kasutada samadel alustel tervetega.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kas lapsel võib olla diabeet Mody?

Tere!

Lapsel avastati diabeet 1,9aastaselt. Insuliinivajadus on olnud pidevalt 12-15 ühikut päevas. Nüüd on laps juba 5,5aastane ja insuliini vajadus nagu langeks. Praegune insuliinivajadus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
MODY on konkreetse geenimutatsiooniga seotud suhkurtõve vorm. Selle diagnoosimiseks on vajalik konkreetse mutatsiooni olemasolu tuvastamine geenianalüüsiga. Geenianalüüsi on mõtet teha, kui ...

Loe edasi

Diabeetikust vanaema

Tere!

Elukaaslasel on diabeetikust vanaema. Ei tea mis tüüpi diabeet. Meid hakkas huvitama, kas võib talle juubeliks dieetkomme viia? Hakkasin uurima neid nö diabeetikutele mõeldud asju toidupoes ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei ole tähtis, millist tüüpi on Teie elukaaslase vanaema diabeet (tõenäoliselt 2. tüüpi), fruktoosiga maiustused talle ei sobi. Kahjuks on tõepoolest kauplustes diabeetikute lettidel palju ...

Loe edasi

diabeet

Tere.
Minu küsimus oleks selline:elukaaslane on mul 1 tüüpi diabeetik(mees
siis, alates 1999 aasta .praegu 27 aastane),sooviksime last saada, kui suur on tõenäosus et laps sünnib ka
suhkruhaige?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäosus 1. tüüpi suhkurtõppe haigestuda on diabeetikust isa lapsel väike 2-5% (erinevate allikate andmed erinevad veidi). Arvan, et karta pole vaja. Väikese ilmakodaniku sünd toob rõõmu ...

Loe edasi

Diabeet ja tatoveering

Kas diabeetikuna võib endale tatoveeringu teha? Näiteks siis, kui on 2 astme diabeet.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tätoveeringu vastu pole mul midagi. Samas on suhkruhaigetel nii 1. kui 2. tüüpi suhkurtõvega tervetest suurem bakteriaalsete nakkuste oht. Ka normaalsel nahal elutsevad ja seal kahjutud bakterid ...

Loe edasi

diabeet

Kas on võimalik saada B-grupi (sõiduauto) juhiloa tervisetõendit insuliini süstival inimesel?
Selgituseks: juhiloa vahetus tähtaja lõppemisel.pika staaziga autojuht.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastavalt sotsiaalministri määrusele nr 76 (09.07.2001) ei ole lubatud mootorsõidukit juhtida insuliinsõltuva suhkruhaiguse põdemisel. Erandina on lubatud juhtimine arsti loal.
Sellisa ...

Loe edasi

diabeet

kuidas tuleb suhkruhaigus kui pärilikkus pole kellegil.kas vöib olla anevahetus äirega.

ette tänades anneli.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suhkurtõbi on päriliku eelsoodumusega, mitte otseselt pärilik haigus. 1. tüüpi suhkurtõvel on eelsoodumus väiksema tähtsusega, 2. tüüpi suhkurtõve puhul suurema tähtsusega. Süsivesikute ainevahetuse ...

Loe edasi

diabeet ja vererõhk

Tere!
Küsimus selline: kas diabeet ja vererõhk võivad omavahel kuidagi seotud olla? Olen 26 a, ülekaaluline, teist kuud diabeedi diagnoosiga naisterahvas. Kuna mul oli halb, mõõtsin vererõhku ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
2. tüüpi iabeet esineb sageli koos kõrgvererõhutõvega ja selles mõttes on nad seotud küll. Teie probleemiks tundub olevat hoopis madal vererõhk. Kas olete 1. või 2. tüüpi diabeetik? Kas süstite ...

Loe edasi

diabeet

Kas diabeet ja kõrvade sügelemine on seotud ?Veresuhkur on kontrolli all tablettidega, kuid aeg-ajalt kõrvad sügelevad, siis aitab vesinikulahus .

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nahasügelust esineb mõnedel 2. tüüpi suhkruhaigetel eelkõige haiguse algul või halva kompensatsiooni puhul. Nahk võib sügeleda ka kõrvalestal või isegi välises kuulmekäigus. Kui suhkurtõbi ...

Loe edasi

II grupi diabeet

Kas II grupi diabeet on geneetiline, või elu jooksul omandatud haigus?Minu tädi põeb II grupi diabeeti, teistel suguvõsa liikmetel ei ole




Lugupidamisega!
E. Tallinnast

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
2.tüüpi suhkurtõbi on suures osas geneetiliselt determineeritud s.t. selle haiguse suhtes esineb tugev pärilik eelsoodumus. Oluline on siiski ka keskkonnategurite mõju s.t. ülekaalulisus, väheliikuv ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: