Kilpnäärmepõletik Autor: Anu Ambos

Kilpnäärmepõletik ehk türeoidiit esineb ägedal või alaägedal kujul. Ägeda nakkusliku türeoidiidi põhjustajaks on tõvestav bakter või seen ja seda esineb äärmiselt harva. Soodustavad tegurid on immuunsüsteemi puudulikkus või kaelapiirkonna kaasasündinud anatoomilised iseärasused. Haigustunnusteks on kaelapiirkonna valulikkus ja turse, valu neelamisel ja palavik. Haigust ravitakse vastavalt tekitajale antibiootikumide või seenevastaste vahenditega.

Alaäge türeoidiit on viirusnakkusest põhjustatud ja esineb eelmisest palju sagedamini. Tavaliselt algab haigus nohu, köha ja väikese palavikuga. Seejärel muutub kaelapiirkond väga valulikuks. Vahel kiirgub valu kõrva ja hammastesse, liikudes ühelt kaelapoolelt teisele; neelata, aga ka pead pöörata või lõuga rinnale toetada on valus. Väike palavik püsib, lisanduvad üldine väsimus ja liigese-lihasevalud. Haiguse esimestel nädalatel võib ilmneda vähene kilpnäärme liigtalitlus, hiljem, haiguse paranemisel, mõõdukas alatalitlus. Vereanalüüs näitab sellele haigusele iseloomulikku erütrotsüütide settereaktsiooni olulist kiirenemist. Haigust ravitakse neerupealise koore hormooni preparaatidega, millel on tugev põletikuvastane toime. Õige ravi korral mööduvad kaelavalu ja palavik paari päeva jooksul. Samas on ravikuuri pikkuseks minimaalselt 2 kuud, et vältida haiguse taasteket. Kilpnäärme talitlus normaliseerub iseenesest ja mingit ravi pole vaja. Tervistumine on täielik.

Krooniline autoimmuunne türeoidiit on päriliku eelsoodumusega haigus, mis tabab enamasti naisi. Immuunsüsteemi poolt toodetakse kilpnäärme ensüümide või rakuosade vastaseid antikehi, mille sisaldus veres on kõrge. Haigus kulgeb väheste vaevustega, valu ja palavikku ei põhjusta. Kroonilise türeoidiidi tagajärjel võib kilpnääre mahult suureneda või väheneda, kilpnäärmekude kaotab elastsuse, struktuur muutub ebaühtlaseks. Krooniline türeoidiit võib põhjustada kilpnäärme talitlushäireid – enamasti vaegtalitlust, harvem liigtalitlust. Seepärast on selle haiguse puhul soovitatav lasta kord aastas kontrollida kilpnäärmehormoonide sisaldust veres. Kui kilpnäärme talitlus püsib normaalne, ravi tavaliselt ei määrata. Vaegtalitluse tekkimisel on vajalik asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga.

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Tere,
Kas kroonilist kilpnäärme põletikku ei ravita ?
Ette tänades

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme autoimmuunne põletik pole ravitav. 2cm suurust healoomulist sõlmekest ei hakka opereerima ükski kirurg. Nagu ise ka kinnitate, pole Teil mingeid kilpnäärmega seotud vaevusi - probleemid ...

Loe edasi

Pikkus

Olen 16( poiss) saan talvel 17pikkus on 157 kaal on 51kg. Kas mu pikkus veits lühike pole ?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veits on. Loomulikult on suur osa pärilikkusel - kui pikad on ema-isa.
Igaks juhuks võiks arutada asja oma perearstiga. Perearst suunab vajadusel lasteendokrinoloogile (just lasteendokrinoloogid ...

Loe edasi

Autoimmuunne kilpnäärme alatalitus

Tere!

Raseduse ajal eelmisel aastal oli kerge kilpnäärme alatalitus ja võtsin tabletti. Jaanuaris tehtud vereproov oli korras. Kuu aega tagasi Synlabis tehtud vereproov näitas TSH näiduks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teise lapse saamisega peate ootama niikaua kui L-türoksiini annus on paigas ja kilpnäärme hormoonanalüüsid korras. Arvan, et nii kõrge TSH puhul on L-türoksiini annus 50 mcg päevas liiga väike ...

Loe edasi

Kõrge veresuhkur

Kõrgenenud veresuhkur. Veeniverest hommikul söömata joomata 6,6, Perearst soovitas mitte süüa magusat ja puuvilju. Kolme kuu veresuhkur normis. Kas peaksin antud teemaga pöörduma kuhugi spetsialist poole. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei pea kuhugi pöörduma. Perearst ongi just see õige spetsialist, kes nn. eeldiabeediga tegeleb. Magusa söömist tuleb tõepoolest piirata, püüda rohkem liikuda (suvi anneb selleks ka head võimalused). ...

Loe edasi

Rasedus ja metformiin

Tere, hetkel 29 rasedusnädal. 1 juunil tehtud GTT tulemustest ( hommikune 5,3 mmol, 1h järel 9,0 ja 2h järel 8,2) diagnoositi gestatsioonidiabeet ning ämmaemand määras metformiini või insuliini ravi. Esialgu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma ei tegele igapäevaselt rasedatega ja seepärast vahekohtunikuks olla ei tahaks. Kui dieet ja liikumine suhkruid korda ei tee, võiks metformiin olla hea alternatiiv - lootetoksilist toimet ...

Loe edasi

Kõrge vererõhk

Ma tunnen juba 2 nädalat, et mul on kõrge vererõhk.
Seisan rahulikult ja järsku tunnen et jalad kaovad alt ära ja silme eest läheb mustaks ja tunnen väga suurt ja natuke valusalt pulssi kaelal. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Küsimusega kõrgest vererõhust ja selle ravist on õigem pöörduda perearsti või kardioloogi poole. Kõigepealt oleks vajalik vererõhu ööpäevane monitooring (selleks pannakse peale spetsiaalne ...

Loe edasi

Kõris poov tunne

Tere, juba pikemat aega kõris selline kägistav või poov tunne, nagu midagi oleks kõris, vahepeal kaob ära ja siis mingi aeg jälle, käisin perearstil tegi kilpnäärme proovi see korras, võttis ka põletiku ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ebamugavus- või survetunne kõris on üks sagedasemeid psühhosomaatilisi vaevusi s.t. stressi kehalisi väljendusi. Igaks juhuks võiks siiski teha kaela ultraheliuuringu, mis ei võta palju aega ...

Loe edasi

HORMOON P-4 TSH

Tere, p4-tsh näit on 4.8. Kas see on normis? Aitäh

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tea ma, mida tähendab liides P4 - pole kunagi sellega kokku puutunud. Igal laboril on omad analüüside normväärtused ja tulemuste hindamiseks peab seda teadma. Enamuses Eesti laboritest ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

tere,

enne Teile kirjutamist kirjutasin ka perearstile ja uurisin, kas ei peaks tegema täiendavaid proove aga vastuseks sain, et ravim 50 mcg ei ole alatalitust normaliseerunud vaid ravi foonil ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võtke siis juba edasi 50 mcg päevas ja tehke kordusanalüüsid jaanuaris - TSH tõus ei ole nii suur, et see Teie tervist tõsiselt ohustaks.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

Tere,

minu kilpnäärme (ületalitus ja kõike ei eemaldatud) operatsioon oli umbes 20 aastat tagasi. 17 aastat ei olnud mingit probleemi ja siis avastati ootamatult, et TSH näit natuke üle nelja. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma veidi kahtlen selles, et L-türoksiini annuse nii vähene suurendamine kutsus esile nii suured muutused Teie enesetundes. Esialgu võiksite siiski jätkata L-türoksiini 50 mcg päevas ja teha ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi