Endokrinoloogia 3 728 nõuannet

Otsi küsimusi ja vastuseid märksõnade kaudu

Otsi

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme sõlmed väga suured ja sõlmedes ka juba sõlmed !

Tere!
olen murelik, sest ultraheliga avastati kilpnäärmes väga suured sõlmed, milles omakorda moodustunud sõlmed-kas ikka veel oodata lõikusega.Kogu kael on juba kolm kuud valulik?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Kilpnäärme eemaldamine on näidustatud, kui nääre on mahuliselt suurenenud võrreldes normi ülemise piiriga vähemalt 3 korda s.t. mäht ületab 50ml. Lisaks on oluline, kas kilpnääre ahendab või niverdab ...

Loe edasi

Miks ei kasva

Tere, olen 15 aastane noormees ning tekkis küsimus, et miks ma ei kasva? Ise olen 165cm, häälemurret ega midagi pole veel tulnud koolis narrivad et olen tatt jne. Samuti on karvad ainult juustel. Mida ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Suure tõenäosusega pole midagi ette võtta vaja ja nii kasvuspurt kui karvakasvu rohkenemine tuleb 1-2 järgneva aasta jooksul. Poiste hulgas on selliseid, kes teistest nii kasvus kui mehistumises ...

Loe edasi

kilpnääre

Sain hiljuti teada, et tervise probleem /süda klopib, köhatamine, kõrgendatud närvilisus, higistamine, kaalust allavõtmine, seljavalu käimisraskus, energia puudus/ on tingitud kilpnäärme haigusest.
Saan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Soovitan kuni ravi alustamiseni füüsiliselt mitte pingutada, kuumas vannis või saunalaval pikemalt mitte viibida.
Mingit eridieeti see tõbi ei nõua. Õnneks toimib ravi üsna kiiresti ja peagi paraneb ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus ja rasestumine

Tere, varasemad näidu tshl on jäänud 4.5- 8.7 vahele, nüüd vahetasin perearsti ning kontrollnät oli 2.93. Kuna on plaanis rasestuda, kas siis on sellejaoks roheline tuli või peaksin siiski tarvitama hakkama ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Kui TSH on 2,93 mIU/l, ei ole kilpnäärme poolt küll rasestumiseks mingit takistust. Siiski tuleks TSH-d ka edaspidi kontrollida (ka raseduse ajal), soovitavalt lisaks määrates ka FT4 ja antikehade ...

Loe edasi

Akne

Tere!

Kannatan juba 6 aastat raske akne all. Olen teinud 3 roaccutane kuuri, kuid akne tuleb igal suvel ikka tagasi. Nahaarst pole mulle kunagi selgitanud, miks akne tagasi tuleb või, mis seda tekitab. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Kui raske akne allub halvasti ravile, on omal kohal meessuguhormoonide taseme määramine - akne tekkimist võib soodustada meessuguhormoonide liig naise organismis. Nii nahaarst kui günekoloog võivad ...

Loe edasi

TSH muutumine nädalaga?

Tere!

Vabandan, kui kogemata olen kirjutanud vale teema alla.

Olen 39.a. naine ja pisiperet plaaninud 10 kuud, kuid siiani pole õnnestunud. Augusti keskel oli töökoha vahetus ja 30. aug. lasi naistearst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Teil korduvalt määratud hormoonanalüüsides on nii TSH kui prolaktiin vähese tõusuga. Stress ja magamatus võivad mõjutada prolaktiini taset, TSH-le ei peaks see mõjuma. Erinevates laborites määratud ...

Loe edasi

kilpnäärme uuring

Kas on halb või hea vastus proovile?Materjalis makrofollikulaarseid struktuure moodustavad follikulotsüüdid siidise väljanägemisega kolloidis,milles ka verd.Follikulaarne tsüst. see on patomorfoloogiline ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Tegemist on suure tõenäosusega kilpnäärme tsüstiga. Tsütoloogilise uuringu leid on igati healoomuline ja närveerimiseks põhjust ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

Kilpnäären ja rasedus

Tere. Olen 7 nadalat rase ( teine rasedus) ja 5 nadalat on olnud mul peavalud ja survetunne peas. Enamasti kuklas kuni pea keskele. Nende vaevustega laksin perearstle ja sain just arstilt teada et vereproov ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Suure tõenäosusega näitas Teie vereproov vähest kõrvalekallet kilpnäärme hormoonanalüüsis - kas ületalitlust või alatalitlust, pole Teie kirjast võimalik aru saada. Siiski arvan, et kõrvalekalle ...

Loe edasi

Diabeedi tüsistused

Olen staažikas (52 a.) süstiv diabeetik. Tüsistusena juba üle aasta keeldub jämesool mind teenimast ja tühjeneb ainult Fortransi toimel kord nädalas. Olen olnud uuringutel ITKH-s ja TÜK-s, kodus olen katsetanud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Suure tõenäosusega pole Teie kõhukinnisus otseselt diabeediga seotud, vaid on eakatel inimestel ka ilma suhkurtõveta üsna sageli esinev probleem. Ega siin väga head lahendust polegi - ei meil ega ...

Loe edasi

Alatalitus!

Olen 20 aastat kasutanud L-Thyroxini 100-150 mg päevas nüüd katsetasin loodusliku ravimit lthyrossine ja tegin täna anlüüsi ,mis oli väga halb.
TSH >150,00 mIU/l 0,40-4,00
FT4 1,37 pmol/l 11,5-22,7
TPO-Ak ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Eluohtlik Teie seisund just ei ole, kuid L-türoksiini juurde tuleb tagasi pöörduda küll. Jätkake L-türoksiini samas annuses, nagu võtsite enne ravi katkestamist. Normaalne kilpnäärmehormoonide tase ...

Loe edasi

Küsi foorumist

Küsi