Endokrinoloogia 4 106 nõuannet

Otsi küsimusi ja vastuseid märksõnade kaudu

Otsi

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitus

Vereproovist selgus, et TSH tase on 92,mis on väga palju üle normi.
Määrati ravi L-Thyroxin 100mg päevas.
Endogrinoloogi juurde ei saadetud edasi uurima.
Kas on põhjust muretseda, peaksin siiski saatekirja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Nii kõrge TSH väärtuse korral diagnoosis kahtlust ei ole. Ka määratud asendusravi annus L-türoksiin 100 mcg päevas tundub igati adekvaatne. Arvan, et esialgu on olukord kontrolli all ja endokrinoloogi ...

Loe edasi

Kas alatalitus?

Tere dr. Ambos

Palun teie abi analüüsi tulemuste tõlgendamisel.
Olen 36. aastane naine ning näitajad on järgmised:
TSH 5.39 (0.40 - 4.00 mIU/l)
fT4 14.00 (11.5 - 22.7 pmol/l)
TPO IgG 42 (<60 kU/l)

Juunis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
TSH minimaalne tõus annab sageli märku autoimmuunsest kilpnäärmehaigusest. Kuigi peroksüdaasi vastaste antikehade tiiter on madal, pole see ainus antikehade liik, mida määrata saab. Arvestades Teie ...

Loe edasi

D vitamiin

Tere, tegin apteegis D vitamiini kiirtesti. Selgus, et näit 300. Kas peaksin muretsema? D vitamiini ega muid toidulisandeid ei võta üldse. Kaebuseid mul ei ole, ootamatult tekkis võimalus mõõta. Sõbrad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Ma tõesti ei tea, kas 300 on vähe, palju või parasjagu. Meie laboris mõõdetakse D-vitamiini sisaldust tõenäoliselt teistes ühikutes ja võetakse selle tarvis veeniverd. Kui olete terve noor naine, ...

Loe edasi

Vana diagnoosi täpsustamine

Tere,

Mu emal diagnoositi Tartu Maarjamõisas Rein Kolk 1990 jaanuar Struuma 3. Emal ei ole alles ühtegi dokumenti sellest külastusest. Hetkel emal tehti analüüsid ja kilpnäärmega on kõik korras aga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
"Struuma" tähendab kilpnäärme suurenemist. Kas emal võiks olla kilpnäärme suurenemist või sõlmelisi muutusi kilpnäärmes, aitab selgitada kilpnäärme ultraheliuuring. Sellele uuringule saab suunata ...

Loe edasi

GTT testi tulemused

Kas mul vóib olla dieabeet?

Glügoos 0min 5.4 (5.1)
Glügoos 60min 5.0 (10.0)
Glügoos 120min 5.2 (8.5)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Kui Te pole rase, on Teie GTT ideaalses korras. Kui siiski olete, on tühjakõhu väärtus 5,4 mmol/l liiga kõrge ja gestatsioonidiabeet suure tõenäosusega olemas.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus.

Tere

Arst soovitas kilpnäärme ületalituse raviks radioaktiivset joodi. Samas on mul ka psoriaas küünarnukkidel ja osaliselt jalgadel.
Kui palju võib joodi ravi mõjutada psoriaasi? Kas see võib peale ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Radiojoodravi psoriaasi ägestada ei tohiks. Siiski võiksite igaks juhuks enne radiojoodravi oma nahaarstiga konsulteerida, et ootamatusteks valmis olla.
Tervitades,
...

Loe edasi

Tsh näit l-thyroxiniga

Tere.Võtan l thyroxini aastast 2012. Kuni 2017 a oli doos 37,5 mg päevas.2016 jäin rasedaks ja doos suurendati 100mg peale.Peale sünnitust 2017a mingi aeg vähendati 50 aga siis jälle läks 100 peale.Küsimus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Jah, see, et L-türoksiini vajadus tasapisi suureneb, on asjade loomulik käik. Kilpnäärme võimekus hormooni toota väheneb järk-järgult ja nii peab ka asendusravi annust tasapisi suurendama. Viimane ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere
Olen alates septembrikuust hädas kilpnäärme ületalitlusega. Esimestel kordadel kutsuti mulle kiirabi, aga kohe kilpnäärme probleemi ei avastatud. Hiljem perearst avastas analüüsiga. Ultraheli tehtud, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Teie kilpnäärme ületalitlus on mõõdukas, kuid propüültiouratsiili annus on liiga väike. Tavaliselt alustame me ravi poole suurema annusega s.t. 100mg (2 tabletti) kolm korda päevas peale sööki. ...

Loe edasi

Kilpnäärme hormoonid ja raseduse planeerimine

Tere

Olen käinud kilpnääret kontrollimas alates 2016, kuna siis avastati, et TPO IgG oli 130 ning TSH veidi üle 5. Endokrinoloog kirjutas juba siis välja rohud, kuid pärast perearstiga konsulteerimist ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Rasestumise seisukohalt omab tähtsust TSH, mis on varasemast kõrgem, mitte TPO IgG, mis on madalam. Kui rääkida kilpnäärme mõjust rasestumisvõimalustele, siis TPO IgG-l selles osas olulist rolli ...

Loe edasi

Ärevus+Kilpnääre

mul on mure oli ärevus häiret ja hiljem tundub et kaelas on midagi valest on nagu kilpmnäärega või ei ole : ärevus algas umbes septembri algul ja nüüd oktoobri kuuni ansin just 17.10 vere analüüsi kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Soovitan oma murega pöörduda perearsti poole. Ärevust saab kindlasti ravida. Perearst saab ka kilpnääret uurida - ultraheliga saab vaadata, kas kilpnääre on suurenenud ja vereanalüüs näitab, kas ...

Loe edasi

Küsi foorumist

Küsi