Unehäired Autor: Jüri Ennet

Unehäired viitavad sageli mingile terviseprobleemile. Põhjuseks võivad olla mitmed hingeeluhäired (nt stress, depressioon, afektiivsed seisundid), isiksuse- või psüühikahäired (psühhoos). Sageli on unehäired tingitud psühhoaktiivsete ainete (alkoholi, narkootikumide, rahustite, uinutite) liigtarvitamisest või võõrutusnähtudest. Ka mitmete somaatiliste ehk kehaliste haigustega võivad kaasneda unehäired. Unehäirete klassifikatsioone on mitmeid. Mitteorgaaniliste unehäirete rühma kuuluvad: 1) düssomniad, mille korral on häiritud une kvaliteet, kestus või režiim. Düssomniad jagunevad omakorda insomniaks, hüpersomniaks ja une-ärkveloleku häireks; 2) parasomniad, mille korral esinevad une ajal episoodilised anormaalsed nähtused, näiteks uneskäimine, öine hirmusööst, uneärevus, unesrääkimine, norskamine. 

Unehäired on ravitavad. Pärast haige põhjalikku uurimist ning täpset diagnoosimist ravitakse põhihaigust, kasutatakse und soodustavaid ravimeid ning ravivõtteid, psühhoteraapiat, eneseabivõtteid (psühhoregulatsiooni, autogeenset treeningut, joogat), selgitatakse unehügieeni praktilist tähtsust.

Unesrääkimine ja norskamine tavaliselt ravi ei vaja. Uneapnoe sündroomi korral on vajalikud nii nina-kurguarsti, kopsuarsti kui ka neuroloogi uuringud. Esineb enamasti ülekaalulistel ja seetõttu on oluline oma kehakaalu jälgida.

Unetuse ehk insomnia korral on uinumine raskendatud, uni katkendlik, hommikuks ei ole inimene välja puhanud. Ta on mures unetuse tagajärgede pärast, kannatab stressi või depressiooni all, mis omakorda häirib tema kutsealast tegevust ja sotsiaalset suhtlemist. Insomnia puhul on tarvis ravida põhihaigust: hingeelu- või psüühikahäiret, somaatilist haigust või psühhoaktiivsete ainete tarvitamisega seotud nähte. Juhuslik insomnia on tavaline, kui aga unetus häirib igapäevaelu kvaliteeti, on vajalik arsti uuring ning abi. 

Unisus ehk hüpersomnia on kas liigne päevane unisus, pikenenud virgumisperioodiga seisund või päevased unehood, mis ei ole seotud magamatusega. Seisund põhjustab stressi ning meeleolu langust, kahjustab kutsetegevust või üldist elukvaliteeti. Ravi sõltub diagnoosist. Stimuleerivate ainetega tuleb olla ettevaatlik, sest esineb sõltuvuse oht.

Une-ärkveloleku häire korral ei sünkroniseeru indiviidi une- ja ärkveloleku rütm keskkonnatingimustest tuleneva rütmiga. Sellel häirel võivad olla psühhogeensed põhjused, aga seda soodustavad ka vahetustega töö (öötöö) või ajavööndite muutumisest tingitud kohanematus.

Uneskäimise ehk somnambulismi korral on uni ja ärkvelolek segunenud. Uneskõndija tõuseb voodist ja liigub toa/korteri piires ning pöördub ise voodisse tagasi. Tavaliselt toimub see uneaja esimesel kolmandikul. Teadvus on sügavalt hägunenud, uneskäijaga suhelda või teda äratada on raske. Ärkamisel ei mäletata sellest midagi. Esineb tavaliselt lapseeas. 

Öine hirmusööst esineb üldjuhul une esimesel kolmandikul: tekivad paanilised hirmuhood, rahutus, kõvahäälne häälitsemine, vegetatiivsed reaktsioonid (higistamine, südamekloppimine, kiire hingamine). Inimene tõuseb istukile, mõnikord ka lahkub voodist, nagu tahaks põgeneda. Teadvus on sügavalt hägunenud, mistõttu inimene hommikul peaaegu ei mäleta öiseid hirme. Arvestades öise hirmusööstu suurt sarnasust uneskäimisega, peetakse neid olemuslikult sama häire eri avaldumisvormideks. Uneskäimise ja öiste hirmusööstude esinemisel on oluline neuroloogiline uuring, et välistada närvitalitluse häireid. 

Uneärevus seostub painajalike unenägudega, mis inimesel on hommikul peensusteni meeles. Need unenäod on väga elavad ja suhteliselt sageli korduvad, tekitavad märgatavat stressi ning takistavad korralikult välja puhkamast. Samalaadsed häired võivad kaasneda ka mõne ravimi võtmise lõpetamisega.

Vt ka uneapnoe sündroom, uni.

Seotud teemad

Nõuanded teemal: Perearst

Hemorroid

Tere
Lgp Doktor!
Minul selline mure, et umbes pool aastat tagasi tekkis päraku sügelus. Probleem tekkis 4 kuud peale sünnitust. Siis kahel korral tekkinud ka välimine hemmoroid, sellega käisin ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Saan soovitada perearsti külastust, läbivaatus, põhjendatud uuringud ja ravi. Kahjuks ei saa ma anda konkreetseid soovitusi diagnoosi ja ravi osas.
Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Loe edasi

Higistavad peopesad

Tere, muret teevad higistavad peopesad. Olen märganud, et u 3-4 kuud tagasi on hakanud higistama peopesad, mitte just väga märjad, kuid küllaltki niisked. Ravimeid ei tarvita, 4 x nädalas teen trenni, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Tegemist võib olla noortel suhteliselt sagedase vegetatiivse närvisüsteemi tasakaaluhäirega. Saan soovitada perearsti külastust ja läbivaatust, vajadusel uuringuid.
Head tervist soovides
Loe edasi

Kõhuhädad

Tervist!

Aastaid on olnud kõhuga probleeme. Valutab, puhitus tunne, iiveldus. Nüüd viimased kuud on läinud hullemaks. Mõni öö on alakõhus paremal pool tugev valu. Hommikuti on iiveldustunne ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Kirjeldate mitme erineva organsüsteemi vaevuseid. Minul ei ole võimalik selle info põhjal midagi diagnoosida. Saan soovitada perearsti külastust, hoolikat läbivaatust, ...

Loe edasi

Kurk

Tere. Jaanuari lõpus kurk oli kuiv pärast tekkis valu punasus eritti paremal mandlil.Valus oli neelatta kipitas kõrvettas.siis algas ka nohu.Nohu ja kurgu valu lõpesid,aga kurk jäi ikka kuiv tekkinud kerge ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vaevus ja seisundi kirjeldus on omane kroonilisele mandlipõletikule. Kurguarst vaatab kõike lähemalt, mõni analüüs ka, nt ASO tiiter ja saab otsustada edasise käsitluse. Seniks aga kurguspreid ...

Loe edasi

Mononukleoos

Tere

Täheldasin alates novembri algusest (võibolla isegi varem) kaela peal vasakul pool suurenenud lümfisõlme (kõva ja liikumatu). Mõned korrad käisin perearsti vastuvõtul, aga kuna muid haigustunnuseid ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Paistab, et kõik on Teie kirjas toodud. EBV tõus, vaevused: lümfisõlmede suurenemine, surve rindkeres ( see võib olla põhjustatud põrna suurenemisest) ja väsimus. Kui mahti, võiks siit lugeda ...

Loe edasi

Pimesool

Tere!

Kas pimesool võib valutada ka ilma palavikuta ja mõned korrad kuus, aastate jooksul? Küsin, sest naistearst välistas nasiteosakonnas probleemid, aga terav valu kiirgab just sealt paremalt ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vaevus võibki olla tingitud ovulatsioonist, seda nimetatakse ka tsükli keskpaiga valuks ( mittelschmerz, hea ülevaate saab siit https://en.wikipedia.org/wiki/Mittelschmerz ).
Üks ussripiku ...

Loe edasi

Keelel laik

Tere!

Märkasin suud uurides väikest “laiku” keele küljel allpool. Kas see on normaalne?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Päris normaalne ei ole, kuid see võib olla ise paranev, mööduv nähtus või muu haiguse üks avaldumine.
Saan soovitada head koostööd oma perearstiga.

Head tervist soovides
Loe edasi

vereanalüüsi vastused

Tere!
Tahan teada saada mida tähendab:
Hemogramm 5-osalise leukogrammiga

WBC
7.0 /nL 3.8 - 10
RBC
4.46 /pL 3.8 - 5.5
Hb
140 g/L 110 - 150
Hct

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vereproovid paistavad olema korras. Käevaevuse uurimine algab arsti kabinetis- nahatundlikkus, Tinelli, Flicki ja Phaleni test. Neid teeb iga perearst, perearst saadab ka ENMG ehk elektroneuromüograafia ...

Loe edasi

Vähi pärilikkus, suitsetamine ja köha

Tere!

Palun Teie arvamust kahe teema kohta.

1. Minu vanaema ja tema vend surid mõlemad vähki vastavalt 66 a vanuses ja 47 a vanuses ning esimesel neist oli peaaju kasvaja ja ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vähi pärilikkuse kohta on raske anda ühest vastust. Kirjeldate väga eineva paikmega haigust ja vaevalt on need pärilikud. Ja ausalt öelda- statistika on karm- iga 3-4 inimene sureb kahjuks ...

Loe edasi

autoimmuunuuringud

Tere!

Elan välismaal. Mul on juba teist aastat sinusiit, mis ei lahene vaatamata tava- ega alternatiivmeditsiiini vahenditele. Hallitust ei ole korteris, tavapärased allergiatestid olid negatiivsed. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist!
Kroonilisel nohul on mitu erinevat põhjust. Esiteks anatoomiline muutus, nina ja nina kõrvalkoobaste anatoomia muutus. Teie puhul näiteks tsüst. Teiseks allergiline ninapõletik. Ja muud ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi