Hüpovitaminoos Autor: Merileid Saava

Hüpovitaminoos ehk vitamiinivaegus tekib harilikult pikemaajalise väär- või vaegtoitumise korral ning väljendub mitmesuguste tervisehäirete ja haigusseisunditena. Sageli esineb samal ajal mitme vitamiini vaegus ehk polühüpovitaminoos. Vitamiinivaegus võib ilmneda ka olukordades, kus inimese vitamiinitarve on suurenenud, näiteks raseduse ja rinnaga toitmise ajal, ekstreemsetes tingimustes töötades või sportides, haiguste ja kroonilise alkoholismi puhul, mõnede ravimite pikaajalisel kasutamisel. Vitamiinivajadust võivad suurendada kaamos, kevadväsimus, mürgistused, suitsetamine, stress jt eluviisist lähtuvad seigad, aga ka religioossed uskumused, millega on seotud teatud toiduainetest keeldumine, näljutamine jms. Väga harvad on kaasasündinud vitamiiniainevahetuse häired. Peamine vitamiinivaeguse põhjus on ühekülgne ja/või alatoitumine, kui toidusedelist puuduvad värsked puu- ja juurviljad. Täisväärtuslik taimsetest/loomsetest toiduainetest koosnev segatoit katab tavaliselt vitamiinide vajaduse ning loob ka teatud varu organismis (vees lahustuvate vitamiinide puhul nädalaks-paariks, rasvlahustuvate puhul koguni mõneks kuuks). Seetõttu ei pea terve inimene toidulisandeid või vitamiinipreparaate meelevaldselt tarvitama, kui tal pole pikemat aega kestnud vitamiinivaegust või kui arst pole määranud teisiti.

Vitamiinid hävivad toiduainetest ebaõige töötlemise, kauase säilitamise ja väära toiduvalmistamise käigus. Harvadel juhtudel võib mõne vitamiini vaeguse põhjustada nn antivitamiin toidus. Näiteks karpkalas, ubades, linaseemnetes, aga ka kohvis/tees vm toiduaines leiduv tiaminaas võib mõnel inimesel vähendada või pärssida tiamiini (B -vitamiini) toimet. Samuti muutub mõni ravim pikaajalisel tarvitamisel antagonistiks teatud vitamiinile. Tervisehäired taanduvad, kui toiduaine või ravimi kasutamine lõpetatakse.

Võrreldes varasema ajaga, täheldatakse praegu Eestis hüpovitaminoose vähem, sest süüakse vitamiinirikkamat toitu ning juurja puuviljad on kättesaadavad aastaajast sõltumata. Ohustatud on siiski sotsiaalselt vähe kindlustatud inimesed, kelle toidulaud pole piisavalt mitmekesine, rahuldamaks vitamiinivajadust.

Et ära tunda võimalikku algavat või väljakujunenud vitamiinivaegust organismis, on tähtis teada hüpovitaminoosi tunnuseid ehk mikrosümptomeid, mis tavaliselt haaravad mitmeid elundeid ja elundisüsteeme.

1. Naha ja limaskestade kahvatus võib olla B12 - ja B6-vitamiini vaegusest põhjustatud aneemia tundemärk. Lõhed suunurkades, huulte turse, punetus, lõhenemine ja veritsus, keelepõletik ja igemete paistetus annavad tunnistust B2-, B6 - ja PP-vitamiini vaegusest. Igemete veritsus ja kapillaarveresoonte lõhkemine (täppverevalumite teke) on C- ja Pvitamiini vaeguse tunnused. Naha kuivus ja ketendus kaasneb A- ja C-vitamiini vaegusega, juuste väljalangemine aga B6 -vitamiini vaegusega.

2. Kukla- ja teiste luude pehmenemine imikutel ja väikelastel, X- ja O-jalad ning kasvupeetus lastel, paksendid roietel ja kanarind tekivad nii A-, D- kui B2 -vitamiini vaeguse korral. Täiskasvanuea luuhõrenemine (osteoporoos), mille tagajärjel tekivad kergesti luumurrud, on samuti D-vitamiini vaegusega seotud.

3. Silma sarvkesta kuivus ja paksenemine, nägemise halvenemine hämaras viitavad Avitamiini vaegusele. Kapillaarveresoonte nähtavale ilmumine silmavalgel on B2 -vitamiini vaeguse varajane tunnus, silmade valguskartus esineb aga mitmete vitamiinide (A, B2 , C) vaeguse puhul.

4. Pulsi kiirenemine (tahhükardia) ja sü-

dame rütmihäired võivad olla tingitud B12 vitamiini vaegusega kaasnevast aneemiast (kehvveresusest) ja E-vitamiini vähesusest, aga ka tiamiinivaegusest (B1 -vitamiini vaegus). Ateroskleroosi arengut (veresoonte lubjastumine) soodustab vitamiinide-antioksüdantide (E-, C-, A-vitamiini ja ß-karotiini) vaegus.

5. Sapiteede sulgus või talitlushäire (düskineesia) ei võimalda täielikku rasvlahustuvate vitamiinide imendumist ja omastamist. Soolenugilised võivad tarbida ära B12 -vitamiini ning põhjustada aneemiat. Alkohol takistab mikroobide tegevust, mis toodavad mõningaid vitamiine. PP-vitamiini vaegus põhjustab kõhulahtisust, sagedane kõhulahtisus omakorda takistab vitamiinide omastamist.

6. Kiire väsimine, töövõime langus, apaatia  või  ärrituvuse tõus  ning  unetus  on B2 B6 -, PP- ja C-vitamiini vaeguse sagedasemad tunnused, B1-vitamiini vaeguse korral aga tekivad närvitüvede kahjustuse tõttu lihasevalud.

7. Foolhappevaegus ilmneb harva, kuid selle esinemisel võivad tekkida aneemia, nahahaavandid ning suureneb risk haigestuda südamehaigustesse. Lastel tekib kasvupeetus, esineb kõhulahtisust. Rasedatel soovitatakse kuni 12. rasedusnädalani võtta foolhappepreparaati kuni 400 mikrogrammi päevas. Arvatakse, et see vähendab loote väärarengute riski.

Vt ka vitamiinid.





Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Kodarluu murd

Kukkusin 24, detsembril kodarluu katki 3, jaanuaril oli operatsioon,murd parandadati plaadi ja kruvidega .Kips oli peale opi 2 nädalat, siis asendati ortoosiga , mida peab kandma 2-3nädalat Küsimus on, ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

See on kahjuks väga spetsiifiline küsimus ja ma ei julge selgeid soovitusi anda. Harjutused olenevad, kus piirkonnas oli murd ja miks on vaja kanda ortoosi.

Üldiselt tuleks ...

Loe edasi

Radiojoodravi

Tere,

sooviksin veidi infot raseduse kohta peale radiojoodravi.

Mul on Gravesi tõbi (diagnoos alates 2020) ja ees ootamas radiojoodravi. Olen konsulteerinud kahe erineva endokrinoloogiga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Gravesi tõve korral tehtav radiojoodravi väikese annusega on OK! Teine lugu on kilpnäärme vähi korral tehtavate suurte radiojoodi annustega - sel juhul võiks küll soovitada munarakkude külmutamist. ...

Loe edasi

Sõlmeline kilpnääre

Tere.
Tehti uuring ja avastati väga väga palju sõlmli kilpnäärmelt, need olevat juba seal ammusest ajast.
Vereanalüüs selline:
AnalüüsTulemusÜhikReferentsväärtus
TSH - 0.68mIU/l0.40-4.00

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüside alusel on kilpnäärme talitlus normis. Tõenäoliselt on tegemist autoimmuunse türeoidiidiga, kuna Tg IgG tiiter on normist kõrgem. Kilpnäärme medullaarse vähi marker kaltsitoniin ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus?

Tere!
Minu vereanalüüsi tulemused:
TSH <0,01 Refer.väärtus 0,27-4,2
Türeoglobuliin 0,83 " 3,5-77
TSI 1,08 " ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre ei ole septiline, tegemist on kilpnäärme ületalitlusega ehk rahvalikumalt toksilise struumaga. Kilpnäärme ületalitlus võib ka väikest palavikku põhjustada, kuigi üle 38 kraadi kehatempratuur ...

Loe edasi

Tere! Käisin mrt-s ja vastus siis tuli selline,kas peaksin muretsema?

Saatediagnoos:Diski prolaps? Spomdülodistsiit? Spondüliit? Radioloogiatehnikumärkus: Uuring teostatud natiivis, eGFR määramata, tellimuses kontrastaine pole lubatud. MRT lülisamba nimmeosast natiivis T1, ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Arvan, et muretsema ei pea, kuna uuringu põhjal ei leitud selget põhjust kaebustele. Sellegi poolest soovitan pöörduda füsioterapeudi poole, kes annaks oma hinnangu ja soovitused, kuidas ...

Loe edasi

Kas kilpnäärme näitajad on korrras?

Tere

tekkis küsimus seoses kilpnäärme analüüsi vastustega, kas näitajad on normis või peaksin muret tundma? 2019 sai üle elatud hodgkini lümfoom ja pärast seda on olnud meeletu kaalutõus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa ma ammendavalt vastata, kui ei tea selle labori normivahemikke, kus analüüsi tegite. Siiski on üsna tõenäoline, et TSH väärtus on veidi üle normi (suuremas osas laborites on ...

Loe edasi

Süda paha,kahtlustan,et mul on gastriit.

Süda paha ja hingata raske,varem esines gastriit.Söögiisu puudumine,väsimus.Üldine pidev väsimus ja tüdimus kõigest.

Artur Minenko

Vastas dr Artur Minenko

Tere!
Tõenäoliselt on hingamisraskus ja südame raskustunne gastriidi tagajärjed, seda nimetatakse "gastriidi südamemaskiks". Valu südames võib sel juhul tekkida nii pärast söömist kui ka tühja kõhuga. ...

Loe edasi

füsioteraapiline võimalikust ravist

Tere.Kas on võimalik tavaline ravi või nuga luulised struktuurid intaksed mõlema puusaliigese liigese vahemik ahenenud.latraalsed kuni mõõdukad liigesepind sile ,sevimisi osteofüüte, sukondraalsel tsüste ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Puusaliigese artroosi/cam fai ravi sõltub kui hea on puusaliigese liikuvus ja kas seda on võimalik võimlemisega säilitada/ parandada. Viimasel juhul on võimalik endoproteesimist edasi ...

Loe edasi

tüki tunne kurgus

Tere!
Augustis ilmnes mul tüki tunne kurgus,oli ka köha,mis ajas öökima.Käisin perearstil kes leidis,et mul on reflux.
Määrati maomahla vähendavat ravimit.See ei aita
Tehti röntgen,mis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tsüst on oma olemuselt vedelikukogum ja tsüstid esinevad sageli organites, kus vedelikku produtseeritakse - kilpnääre, neerud, maks. Kilpnäärme tsüstid on healoomulised ja kui nad on väikesed ...

Loe edasi

Lülisamba sinistroskolioosi füsioteraapiline ravi

Umbes aasta aega tagasi hakkasid valud vasakus jalas. Radioloogilise uuringu diagnoos: LülisambaL/S osas ilmneb sinistroskolioos, lülikehad intaksed koldemuutusteta.Raskelt väljendunud spondüloartrootilised ...

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Tere

Ei ole otseselt kindlat harjutuste kompleksi. Iga inimene ja probleem on individuaalne. Skolioos ei ole kindlasti põhiprobleem, mis teie valu põhjustab.
Soovitan pöörduda füsioterapeudi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi