Ajuripatsihaigused Autor: Hiie Tupits

Ajuripatsihaigused. Ajuripatsil ehk hüpofüüsil on organismi hormonaalses tasakaalus võtmepositsioon, sest seal toimub enamiku neuroendokriinsete (närvisüsteemi ja sisenõristusega seotud) mehhanismide reguleerimine. Ajuripats paikneb koljupõhimikul ning koosneb ees- ja tagasagarast.

Ajuripatsihaigused võib liigitada ees- ja tagasagara talitlushäireteks ning need omakorda vaeg- ja liigtalitlusseisunditeks. Et ajuripatsis toodetakse mitmeid hormoone, oleneb haiguse kliiniline pilt sellest, milliste hormoonide liia või puudusega on tegemist. Tähtsamad ajuripatsist pärit hormoonid on türeotropiin (TSH) ehk kilpnääret stimuleeriv hormoon, kortikotropiin (AKTH) ehk neerupealise koort stimuleeriv hormoon, gonadotropiinid (FSH ja LH) ehk suguelundeid stimuleerivad hormoonid, somatotropiin (STH) ehk kasvuhormoon, prolaktiin (PRL) ehk piimaeritust käivitav hormoon, vasopressiin (ADH) ehk kuseeritust vähendav hormoon. Need hormoonid reguleerivad organismi kasvu ja arengut, elundite talitlust ja veeainevahetust. Ajuripatsi enese talitlust juhib aga omakorda vaheajus paiknev hüpotalamus ning lisaks sellele on ajuripatsi aktiivsus reguleeritud perifeersete hormoonide ja ajuripatsi enda hormoonide tagasiside kaudu. Sihtelundi talitluse aktiveerumine vähendab negatiivse tagasisidemehhanismi kaudu ajuripatsi vastava hormooni eritumist. Näiteks kilpnäärme talitluse aktiveerumise ja kilpnäärmehormoonide taseme tõusu puhul pidurdub hüpofüüsis kilpnääret stimuleeriva hormooni eritumine.

Üks tavalisemaid ajuripatsi talitlushäire põhjusi on adenoom ehk healoomuline näärmekoe kasvaja. Samas esineb ajuripatsi adenoome väga sageli, ilma et nad häiriksid vastava elundi talitlust. Tihtipeale avastatakse nad juhuslikult mingil muul põhjusel tehtud piltuuringu kõrvalleiuna. Need healoomulised kasvajad liigitatakse suuruse poolest mikroadenoomideks (läbimõõt alla 10 mm) ja makroadenoomideks (läbimõõt üle 10 mm). Hüpofüüsis paiknevad makroadenoomid võivad oma mõõtmete tõttu ohustada ümbritsevaid ajukudesid, nägemisnärve, silmaliigutajanärve ja sisemisi uneartereid. Hüpofüüsi mahu suurenemise puhul ei tarvitse alati olla tegemist kasvajaga. Ka näiteks ajuripatsipõletik võib suurendada ajuripatsi mahtu ja simuleerida kasvajat. Veel võivad ajuripatsi talitlust häirida traumad, vereringehäired või immuunsüsteemi kahjustus.

Ajuripatsi alatalitluse ehk hüpopituitarismi puhul on tegemist ühe või mitme ajuripatsi hormooni puudusega. Alatalitluse põhjuseks võib olla ajuripatsi kahjustus seoses kasvaja, trauma, kiirituse, põletiku või verevalumiga. Esineb ka kaasasündinud alatalitlust, selle mõned vormid on pärilikud, mõned seotud geneetiliste mutatsioonidega. Haigustunnused olenevad sellest, kas kahjustatud on ajuripatsi ees- või tagasagar ja millise seal toodetava hormooni puudusega on tegemist. Eessagara kahjustuse puhul tekib vastava hormooni poolt juhitud sihtelundi alatalitlus: adrenokortikotroopse hormooni vaeguse korral soikub neerupealiste talitlus, kilpnääret stimuleeriva hormooni vaeguse puhul tekib kilpnäärme alatalitlus, gonadotropiinide ja luteiniseeriva hormooni vaegus põhjustab hüpogonadismi ehk suguelundite alaarengut, somatotroopse hormooni puudus tekitab kasvupeetust. Hüpofüüsi tagasagara kahjustuse korral tekib antidiureetilise (kuseeritust vähendava) hormooni puuduse tõttu rohke veekaotus, mida nimetatakse suhkruta diabeediks.

Haiguspilt oleneb suuresti sellest, millises eas haigestutakse. Kasvuhormooni puudus lapseeas ning gonadotropiinide puudus sugulise küpsemise eas on väga tõsiste tagajärgedega. Samas põhjustab kasvuhormooni vaegus probleeme ka täiskasvanul, ehkki täiseas vajab inimene seda hormooni oluliselt vähem kui lapsena. Vererasvades ja hüübimissüsteemis tekivad ebasoodsad muutused, luukude hõreneb, kehakaal tõuseb, rasv ladestub vöö piirkonda, väheneb lihasmass ja füüsiline jõudlus, halveneb psühhosotsiaalne toimetulek, suureneb passiivsus, vaevab üleväsimus. Ateroskleroosi areng kiireneb ja südamelihase infarkti risk suureneb. On võimalik, et kasvuhormooni väikeste dooside süstimine selle puudumise või vähesuse korral täiskasvanueas vähendab südame- ja veresoontehaiguste riski ning parandab enesetunnet. Türeotropiinivaeguse korral on sümptomid samad mis kilpnäärme enese haigestumisest tingitud kilpnäärme alatalitluse puhul. Haiguspilti võib võimendada ajuripatsi alatalitlusega kaasnev kehvveresus. Gonadotropiinivaeguse tõttu tekib fertiilses (viljakas) eas naisel alati menstruatsioonitsükli häire, menstruatsioonid võivad ka sootuks lakata. Kortikotropiinivaegus koos gonadotropiinipuudusega põhjustab naistel täieliku androgeenide (meessuguhormoonide) toodangu lakkamise, mis kajastub libiido languses, lihasejõu vähenemises ja kehvveresuses. Prolaktiinivaegus ei põhjusta meestel teadaolevaid vaevusi. Naistel ei teki selle hormooni puudumisel pärast sünnitust piimaeritust.

Vt ka akromegaalia, gigantism, kilpnäärme vaegtalitlus, suhkruta diabeet.

Ajuripatsihaigused

Nõuanded sel teemal

Sapipõie funduse adenomyomatoos

Kas sapipõie eemaldamine kirurgiliselt on vajalik ? Kas pidev valu keskel ülakohas mis ei leebu ühegi valuvaigistita võib viidata perforatsioonile ? Kui kaua antud diagnoosiga ja sümptomiga on võimalik ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Perforatsiooniga saaks elada maksimaalselt nädala, siis tapab ära.
Sapipõie adenomyomatoos pidevat valu põhjustada ei tohiks. Kui diagnoos on püstitatud ultraheli uuringu alusel, tuleks teha ka kompuuteruuring. ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüsi vastused

Tere!
Jaanuaris sain sellised kilpnäärme analüüsi vastused:
fT3 5.69 3.8 - 6 pmol/L
fT4 11.94 7.86 - 15.96 pmol/L
TPO IgG 161.8 <=8 kU/L
TSH 5.97 0.34 - 5.6 mU/L

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie analüüse kommenteerib ikka Teile analüüsid määranud arst, kes teab, millist ravi saate ja millist tulemust taotlete. Mina võin tehtud uuringute alusel väita vaid seda, et Teil on krooniline ...

Loe edasi

Analüüsi vastus hüsteroskoopia

Tere,

Käisin nädal tagasi hüsteroskoopiat tegemas. Täna nägin saatekirja vastust, mis oli selline:

Vastus:
Üksiku primaarse lümifolliikliga keskproliferatiivne endomeetrium.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Proliferatsioonifaas tähendab seda, et teil on menstruaaltsükli I faas ja selline leid on normaalne. Juhul kui tegemist oli teil menstruaaltsükli II faasiga st. peale 15ndat tsüklipäeva ja teil pole ...

Loe edasi

Õunaäädikas kui tervisejook

Tere!

Meil on abikaasaga väike erimeelsus. Tema tahab hakata tarbima õunaäädikat igapäevase tervisejoogina, kuna meie sõbranna on sellest palju internetist lugenud ja peab seda paljude haiguste ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Õunaäädikas on olnud kasutatusel rahvameditsiinis kui põletikuleevendaja ja palavikualandaja. Väga palju leidub internetis soovitusi õunaäädika kui ainevahetuse parandaja ja kiirendaja kohta, ...

Loe edasi

Vanad verevalumid ajupildil

Tere!

Kaks aastat tagasi oli moment, kus mul algas õhtul äkki tugev peavalu oimukoha lähedal ja mõne aja pärast oli peas selles kohas väike lõhkemise tunne. Tundsin kohe ka seda, just nagu ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Vanad verevalumid oleks kindlasti näha ka juba tehtud kompuutertomograafial. Ilmselt on peavaluks muud põhjused. Tuleks minna neuroloogi vastuvõtule.

Tel. 6 748 591
Dr. Ain Pajos
Loe edasi

Alakõhuvalu

Tere. Mure selles, et oleme partneriga juba pool aastat kannatanud alakõhuvalude käes. Partner käis androloogi vastuvõtul, tuvastati eesnäärme põletik, ühtegi külvi ei võetud, raviks tsiprofloksatsiin, ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Kui mehel eesnäärme põletik ja teil samuti valud, siis ravi peaks olema teil mõlemil ühel ajal. Tegelikult on seos mehe põletiku ja naise günekoloogia sfääri põletiku vahel. Lihtsalt ei pruugigi ...

Loe edasi

Harknääre

Tere!

Olen juba umbes 5 aastat hädas periooditi esineva veidra rindkerevaluga. Valuaisting on rohkem tunda rangluu all rinnakuluul, samuti ülemiste roiete piirkonnas. Vahel tunnen konkreetset ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kopsuröntgenil ega vereproovi abil harknäärme kasvajat tavaliselt avastada ei õnnestu. Vajalik on rindkereorganite kompuuteruuring. Soovitangi kindlasti see uuring ära teha. Kas Teie vaevused ...

Loe edasi

pidevalt segav ja ravile allumatu probleem

Hiljuti võeti pap-testiks analüüs ja tulemus: lameepiteele 3, silinderepiteele 1, metaplastilisi rakke 1, leukotsüüte 2, keppe 3, muud olid negatiivsed ja korras. Mul püsib pikemat aega väga tugev kipitus ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 56-aastane

Tegemist on östrogeendefitsiitse urogenitaalse atroofiaga ehk limaskestade taandarenguga ehk tupekuivusega. Viisakas termin on ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere. Olen teie patsient üle aasta olnud. Nüüd on kilpnääre suurenenud ja soovitate teistsugust lõplikumat sekkumist. Infot on nii vähe, mis mõjuks hästi või halvasti, aga kindlasti ma saaksin ise ka palju ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete minu patsient, miks mulle siis niiviisi anonüümselt kirjutate? Võtke ikka otse ja oma nime all ühendust kas meili (anu.ambos@regionaalhaigla.ee) või telefoni teel. Siis saan ka Teile ...

Loe edasi

Vähk?

Tere, probleem selline, et oli kõhukinnisus. Nüüd kõhukinnisus on taandunud, kuna võtsin kõhulahtistit ja toitusin kergelt. Aga nüüd on pärakus pidev sügelus ning soojatunne. Mingit muna seal tunda pole ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Teie vanuses on vähk väga ebatõenäoline, kuid siiski võimalik. Pigem on tegu mingi põletikuhaigusega. Soovitan pöörduda perearsti poole.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi