Loe küsimusi ja vastuseid

Perearstidele esitatud küsimustele on 1787 vastust.

Xalacom silmatilgad

04.12.14 / Perearst

tere
ämmal mure : silmatilgad tekitavad südame arütmia enesetunde järgi.Kas seda rohtu tohib ta kasutada, kui pakendi infolehel on kirjas kõrvalmõjudest ka see sümtom. Perearst räägib, et oi sellisest väikesest tilgast nüüd küll probleemi ei tohiks olla. Loe edasi

Vastab:

Kristi Otsmaa
Kristi OtsmaaPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Vabandan, et minu vastus tehnilistel põhjustel hilineb.
Teie kirjast saan aru, et peale Xalacomi silmatilkade manustamist tekkinud südamerütmihäire on hetkel tuvastatud vaid subjektiivselt enesetunde järgi. Seega minu esimene soovitus oleks pöörduda oma perearstile, kes kuulatluse ja EKG abil saab öelda, kas rütmihäire on tõepoolest olemas, mis liiki see on ja kas seda on võimalik seostada konkreetse ravimi kõrvaltoimeteprofiiliga.

Inimesel, kellel on varasemalt diagnoositud ... Loe edasi

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei
 

Jaga
Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kõrge vererõhk?

02.12.14 / Perearst

Tere!

Alustan sellest, et 2012. aasta sügisel läksin pärast pikka kodus istumist (2 lapsega dekreedis) tööle ning peale mida hakkas mu tervis jumpsima. Minu probleemid algasid sellega, kui avastasin, et mu põlvedele on tekkinud nahast tumedamad, karedad laigud, mis pole siiani kuhugile kadunud (umbes 2012-2013 aasta). 2013. aasta maikuust haigestusin angiini, mille ravisin terveks AB. Sama aasta septembrikuus haigestusin järjekordselt angiini ning haaratud oli ainult üks mandel. Arst ... Loe edasi

Vastab:

Le Vallikivi
Le VallikiviPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tervist
Noore inimese kohta on neid sümptomeid väga palju ja kindlasti tuleb enne, kui hakata seda stressiga seostama, lülitada välja tõsised orgaanilised haigused.
1. ASO üksi ei ütle just palju kurgumandlite kohta, küll aga muu - sagedased angiinid, pidevad mädakorgid jne. Mandlite ärallõikamine kõlab nagu hea plaan ja mul on hea meel, et see ka lähiajal teoks saab - üksiti aitab see kindlasti edasi ka diagnoosi täpsustumisel - operatsioonijärgselt saab vaadata, millise osa sümptomeid ... Loe edasi

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei

Jaga
Sarnased teemad Valdkonna arstid

lapsel pikka aega kõhuvalu

28.11.14 / Perearst

Minu pojal valutab kõht üle kuu aja.

Oleme kahtlustanud ka nn stressivalu, kuid see ei ole tõenäoline. Valu on kogu aeg samas piirkonnas (alakeha, nn "naba all"). Ka pissimine on valus. Valu ei sõltu nähtavalt ei söömisest ega liigutamisest.

Küsimus on selles et selle teema pika-ajalisus teeb murelikuks. Loe edasi

Vastab:

Kristi Otsmaa
Kristi OtsmaaPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Esmalt vabandan, et minu vastus tehnilistel põhjustel hilineb.
Kirjeldatud kaebuste puhul ei ole kindlasti tegu tüüpiliste funktsionaalsete kõhuvaludega ehk nn. stressivaludega ning olukord vajab uuringutega selgitamist. Enne haiglauuringuid on perearsti poolt võimalik teha ära põhjalikud uriinianalüüsid, vereproovid, kõhukoopa ultraheliuuring. Kui nende uuringutega valude põhjus ei selgu, võivad tõepoolest olla näidustatud haiglauuringud. Ma ei tea küll, kus piirkonnas Te elate, ... Loe edasi

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei

Jaga
Sarnased teemad Valdkonna arstid

vererõhu muutus

26.11.14 / Perearst

Vererõhu muutus Loe edasi

Vastab:

Kristi Otsmaa
Kristi OtsmaaPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kirjeldatud neljast mõõtmisest kolm viitavad tõepoolest madalale vererõhule. Lisaks on enamikel mõõtmiskordadel ka pulsisagedus olnud normist aeglasem. Ehkki reeglina on ravimite tarvitamine kõrge vererõhu tõttu vajalik elu lõpuni, esineb siin ka teatud erandeid, kus on osutunud võimalikuks ravimite doosi langetamine või sootuks ära jätmine. Siiski ei soovita ma Teil omal käel ravi muutma ega ära jätma hakata. Mõistlik oleks pöörduda oma perearstile, kes vajadusel korraldab täpsustavad ... Loe edasi

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei

Jaga
Sarnased teemad Valdkonna arstid

Haavandiline stomatiit, Behcet tõbi?

24.11.14 / Perearst

Tere,

Mure siis selles, et täpselt nädal tagasi (esmaspäeval) hakkasid suhu tekkima esimesed aftid. Alguses ei pööranud sellele suurt tähelepanu, kuna neid tekib mul tihti ja juba mitu aastat. Paari päeva möödudes märkasin, et haavandid on ka keele alla ning kurgukaarele tekkinud (varasemalt pole ma neid sealt leidnud) ning samuti muutusid need äärmiselt valulikuks. Nüüd, nädal hiljem on mul neid juba üle 20ne. Kokku neid lugeda enam ei jaksagi, kuna iga päev tekivad uued. Siiani pole ... Loe edasi

Vastab:

Kristi Otsmaa
Kristi OtsmaaPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere lugupeetud Küsija,
Antud olukorras ei ole kahjuks kirja teel võimalik ammendavat vastust anda. Arvan, et peaks lähtuma sellest, et kuni pole tõestatud vastupidist, tuleks kõiki Teie kaebusi käsitleda kui võimalikke ühe haiguse ilminguid. Esmalt peaks välistama nn. süsteemsed haigused sh. Behcet tõbi. Juhul kui Teie sümptomid püsivad, soovitaksin Teil võtta uuesti ühendust oma perearstiga, kes leiab Teie jaoks parima lahenduse diagnoosi täpsustamiseks. Tõenäoliselt on selleks vaja kaasata ... Loe edasi

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei
 

Jaga
Sarnased teemad Valdkonna arstid

vererõhk madal?

21.11.14 / Perearst

Tere!
Juba mõnda aega olen (valdavalt õhtuti) tundnud end rohkem väsinuna kui põhjust arvan olevat. Pea kipub uimane olema ja kumisema, vahel on õhupuuduse ja südamepekslemise hooge. Ajuti ka nagu pitsitaks rinnus ja järsul püstitõusmisel läheb vahel 'silme eest mustaks' (ära minestanud just ei ole, aga tuikuma on küll võtnud). Kõrvus kah kumiseb ja vilistab - päeval ei ole märgata, aga õhtuti viimasel ajal alati. Mitte tugevasti, aga selgesti tajutavalt ja omajagu häirivalt (kõne või muusika ... Loe edasi

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Väsimus vaevusena on tegelikult üsna keerukas. Selle taga võib olla mõni kehaline haigus või ka psüühhiline probleem- levinuim nendest on depressioon. Vererõhk iseenesest eriti vaevusi ei pähjusta, ka Teie kaal on ju korras. Mitmed ravimid ja nende kombinatsioonid võivad samuti põhjustada väsimust. Jah, kindlasti on mõtekas pöörduda perearsti vastuvõtule- kolleeg saab kõike vahetult uurida, küsitleda, mõtelda ja teha uuringute-konsultatsioonide plaani. Senitehtud analüüsid on igati kenad. ... Loe edasi

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei

Jaga
Sarnased teemad Valdkonna arstid

Nõrkus jalgades

16.11.14 / Perearst

Tere,
Hommikul ärkasin olles pikemat aega ilmselt selili maganud ja tundsin, et jalad on nagu "surnud", jutumärkides selle pärast, et see suremise tunne on ainult sees, nahka katsudes ma seda ikka tunnen. Teiste sõnadega jalad on seest nõrgad ja ei tööta, voodist püsti sellistele jalgadele ei saa, jalad ei kanna. Samas liigutada jalgu ma suudan küll aga need on kui võõrad ja sellised puised. Enne on ka selliseid asju juhtunud mõned korrad. Enne kui asi jõuab esimeste sammudeni tuleb umbes ... Loe edasi

Vastab:

Le Vallikivi
Le VallikiviPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tervist
Teie puhul on tegemist äärmiselt keerulise terviseprobleemiga, mille lahendamiseks ei ole kindlasti sobilik internetikeskkond. Väga hea, et Te olete selle probleemiga juba jõudnud väga heade ja tarkade spetsialistideni, kuid paraku ei ole mõnikord haiguste diagnoosimisel abi ka kõige targematest doktoritest ega kõige keerulisematest masinatest. Nagu ma aru saan, siis teeb asja keeruliseks ka see, et Teie kaebused kord tulevad ja siis jälle lähevad. Mul on väga kahju, et ma ei saa ega ... Loe edasi

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei
 

Jaga
Sarnased teemad Valdkonna arstid

ferritiini tase

13.11.14 / Perearst

Tere!
Soovin mõnele küsimusele vastust.
1. Mida minu organismile põhjustab see, kui ferritiin on 215 (lubatud on kuni 150) ?

2. Mida minu organismile põhjustab see, kui transferriin on 4.45 (lubatud on kuni 3.60 g/L)?

Lugesin netist küll natuke, aga täpselt ei saa aru, et kas nende näitude põhjal on mul raua ladestumine organismis? Mida saab teha, et see raua ladestumine peatuks? Lugesin, et see põhjustab maksale halba ja tekitab südamerütmihäireid. Viimasel ... Loe edasi

Vastab:

Kristi Otsmaa
Kristi OtsmaaPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Ferritiin on analüüs, mis peegeldab organismi rauadepoode olukorda . Kui ferritin on normist madalam, on see otsene viide rauapuudusele. Kui ferritin on normist kõrgem, tuleb arvestada, et ferritin on nn. ägeda faasi valk ja tema normist suuremad väärtused võivad esineda põletikuliste seisundite, maksahaiguste ja kasvajate korral.
Transferriin on peamiselt maksas sünteesitav valk, mille ülesandeks on organismis raua transportimine. Põletikuliste seisundite korral võib transferriini ... Loe edasi

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei

Jaga
Sarnased teemad Valdkonna arstid

suur väsimus, jõuetus ja unisus

10.11.14 / Perearst

Tere,
kuidas edasi toimida väga suurele väsimusele-jõuetusele-unisusele põhjuse ja lahenduse leidmiseks? Loe edasi

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Mõistan muret. Kipun arvama, et kehaliselt olete üsna terve, vahest läbipõetud põletiku jääknähud. Korras koormustest tähendab, et keha toimib kenasti.
Igaks juhuks võiks määrata täpsemalt mõned kehvveresuse analüüsid. transferriin, ferritiin, raud. Korras hemoglobiin on tore, kuid välistama peaks latentse rauapuuduse kui ühe sagedasema noorte naiste väsimuse põhjustaja. Kui kehaliste haiguste analüüsid on korras siis liigub mõte hingemuredele. Noorel naisel on selleks põhjust küllaga. ... Loe edasi

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei
 

Jaga
Sarnased teemad Valdkonna arstid

kas võib mõjuda kahjulikult?

10.11.14 / Perearst

tere. Minu mure selline, et juba lapsest peale olen hädas kõhukinnisusega, heal juhul üle nädala korra käin wc-s ja seda ka selle peale, kui üritan uut toidupala suhu pista siis tekib kõhus valu ja peab minema vägisi miskit välja pingutama. Olen viimasel ajal proovinud mitmeid abivahendeid selleks, kuid suurem osa nendest pole abi andnud. Viimasena proovisin "Lendava pääsukese" teed, joon seda igal õhtul enne magama minekut tassikese ja seepeale käin igal hommikul wc-s nagu iga normaalne inimene. ... Loe edasi

Vastab:

Kristi Otsmaa
Kristi OtsmaaPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Normaalseks loetakse istesagedust 3 korda päevas kuni 3 korda nädalas. Kui käite tualetis üle nädala korra või veelgi harvem, on tegu tõsise kõhukinnisusega. Kui Teie problem algas juba lapsepõlves ja Te ei ole kunagi selle probleemiga arstile pöördunud, siis soovitan seda siiski teha. Tõepoolest, enamikul juhtudel on kõhukinnisus tingitud nn. funktsionaalsetest põhjustest ning korrigeeritav toitumise ja liikumisega, kuid väga harvadel juhtudel võib kõhukinnisuse taga peituda ka orgaaniline ... Loe edasi

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei

Jaga
Sarnased teemad Valdkonna arstid
 

Pildilised ravijuhised: