Kiiritustõbi Autor: Sergei Nazarenko

Kiiritustõbi on suure radioaktiivse kiirgusannuse tekitatud eluohtlik haigusseisund. Kiiritustõve kliiniline pilt oleneb kiiritatud piirkonna ulatusest, kiirgusdoosist ja kiirgusega kokkupuute kestusest. Nõuetekohaselt läbiviidud kiiritusraviprotseduur ei põhjusta kiiritustõbe. Rahuaja tingimustes on esinenud kiiritustõve juhtumeid seoses tuumaobjektide avarii või põlenguga. Kui kogu keha ühekordne kiiritusdoos ületab 0,5 greid (Gy), ilmneb äge kiiritussündroom. Mõne tunni pärast (suurema kiirituse korral – mõne minutiga) järgneb iiveldus, nõrkus, südamekloppimine ja peapööritus, võib tekkida ka kõhulahtisus. Ööpäevaga need sümptomid taanduvad. 2–3 nädala pärast (suurte kiirgusdooside puhul varem) ilmneb kehatemperatuuri tõus, isutus, väsimus, juuksed langevad välja, igemed hakkavad veritsema, kurgumandlid muutuvad haavandiliseks. Kaasnevad neelupõletik, petehhiad (täppverevalumid), kõhulahtisus. 1–1,5 kuu möödudes lisanduvad agranulotsütoos (vere üht liiki valgeliblede – granulotsüütide vähesus), aneemia (kehvveresus), bakteriaalsed infektsioonid.

Kiiritustõve puhul eristatakse klassikaliselt kolme kliinilist sündroomi.

1. Hematoloogiline sündroom väljendub vereloomesüsteemi kahjustusena. Üle 0,25 Gy kiiritusdoos tekitab vereloomekahjustusi, üle 2 Gy puhul on täheldatavad pöördumatud muutused nii luuüdis, lümfisõlmedes kui ka põrnas, mille tagajärjel toodetakse järjest vähem vererakke. Veres on vähe nii valgeliblesid, mille ülesanne on võidelda võõrainete ja tõvestavate mikroorganismide vastu, vereliistakuid, mis kindlustavad vere hüübimise, kui ka erütrotsüüte, mis kannavad kudedeni hapnikku.

2.

Gastrointestinaalne sündroom (maosoolestiku kahjustus) kujuneb, kui kiiritusdoos on üle 10 Gy. Kudede kärbumisprotsessis kahjustub ka mao ning soolte limaskest, milles tekivad veritsevad haavandid. Kiiritatul esineb iiveldus, oksendamine ja kõhulahtisus, mille tagajärjeks on organismi vedelikupuudus. Kärbunud soolesein võib mulgustuda. Kui soolesisu satub kõhuõõnde, areneb seal põletik ning mikroobid kanduvad verega laiali, kutsudes esile uusi põletikukoldeid. Organismi vastupanumehhanismid on samuti kahjustatud. Surm võib saabuda 1–2 nädalat pärast kiiritust.

3. Kesknärvisüsteemi sündroom tekib, kui kiiritusdoos on üle 20 Gy. Algul ilmnevad iiveldus, oksendamine, seejärel uimasus, hiljem tasakaaluhäired, liigutuste koordinatsiooni häired, krambid. Surm võib saabuda mõne tunni või päeva jooksul.

Kiiritustõve spetsiifilist ravi ei ole. Ravimisel lähtutakse sümptomitest, kasutatakse antibiootikume, haigele antakse rohkesti juua või tilgutatakse veeni vedelikke, et organismis veebilanssi taastada.

Vt ka kiirituskahjustus.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Kontrastaine

Tere. Kas neerupealise uuringut on võimalik teostada ka ilma kontrastaineta. Üks kord uuring tehtud kompuutertomograafias kuid kontrastaine taluvus väga halb.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, midagi on võimalik näha ka kontrastainet kasutamata. Igal konkreetsel juhul tuleb raviarstil radioloogiga nõu pidada ja optimaalne uuringute plaan koostada. Kui patsiendil on kontrastaine ...

Loe edasi

rasedus ja testid


tsütoloogile uuring:
erotrotsüüdid -vähe
kokid-vähe
lameepiteel-palju
leukotsüüdid-palju

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Platsenta pole kinnitunud

Tere!
Mul on rasedust 12+5. Käisin eile (12+4) ultraheli uuringul, kus selgus, et platsenta pole veel kinnitunud (kuigi ma saan aru, et selleks ajaks juba peaks olema). Lapsega oli muidu kõik korras ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 34-aastane

Tähtsaim on see, kas teil on mingeid kaebusi? Kas kahtlustati mingit probleemi?
Ultraheliuuringuga ei ole võimalik kinnitada ...

Loe edasi

Radioktiiv ravi

Tere. Sain radioktiivravi ja olin kodust eemal kaheksa päeva ja siis läksin koju. Kodus on mul natuke alla kolme aastane laps. Kui ohtlik ma temale olen ja kui kaua? Mis tagajärjed võivad sellel olla, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodraviga kaasneb põhjalik instrueerimine, kuidas järgnevatel nädalatel käituda. Ka Teie puhul on Teile kindlasti kõike selgitatud ja soovitusi jagatud. Haiglas, kus mina töötan, antakse ...

Loe edasi

alakohu valu

Tere.Tugev valu paremalpool alakohus ja seljas,tihe urineerimine.Paistetus.Paremat munasarja ja munajuha ei ole.Sapikivid ja pimesool on.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Sagedane urineerimine viitaks nagu urotrakti patoloogiale kuid ei välista apenditsiiti. Soovitan pöörduda EMO-sse.

Loe edasi

Toksoplasmoos.

Tere. Selline suur mure, et mu tütrel, kes on 25 aastane, on krooniline toksoplasmoos. Arstid tegid kindlaks. Kuidas on temal lood rasestumisega ja laste saamisega? Praegu ta ei ole rase, aga kindlasti ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Kõigepealt on vaja teada antikehade väärtust ja koostöös infektsionistiga tuleks täpsustada teie tütre olukorda seoses selle haigusega. Kui haigus on ravitud, siis ju rasedusega ei tohiks probleemi ...

Loe edasi

puukborrelioos

Tere!
Mul oli umbes 12 aastat tagasi kubemes puuk ja paar nädalat hiljem oli seal suur punane ring. Tookord arvas arst, et vast olen end ära löönud. Nii jäi. Mõned aastad hiljem olin hädas põlvede ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie poolt kirjeldatud 12 aasta tagune puugiründe järgne nahamuutus võib viidata küll borrelioosi võimalusele, kuid sellekohane diagnostika oleks olnud kohane aastaid tagasi.
Meie ...

Loe edasi

Muna naha all

Tere
Mul on rindkere all servas, kolmnurga all, silmaga nähtav ja käega katsudes tuntav muna. See tekkis umbes 10 aastat tagasi. Siiani pole see ei valulik olnud ega suuremaks läinud. Täna hommikul ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ilma katsumata on raske öelda. Tegu võiks olla näiteks lipoomiga. Üldjuhul see aga valus ei ole. Soovitan näidata kõigepealt perearstrile.

Loe edasi

Selja valud.

Kuidas õieti ravida end peale valuvaigistit,taastusravi on mida edasi seda kätte saamatum.Ise olen üldiselt väga liikuv inimene püüan ka võimelda.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Taastusravi võib ägedas perioodis ka asja hullemaks teha. Ravisoovitusi saab teha vaid peale läbivaatust ja uuringutega tutvumist.

Tel. 6 748 591
Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Tasakaalu häired ja survetunne pealaes!

Tere ,olen 26 aastane noormees ,umbes 3 kuud tagasi hakkasid mul tasakaalu häired (täpselt selline tunne nagu oleks laevapeal ) ja pealaes suruv tunne ja vahepeal lõi ka tugeva valu silmade taha ,isegi ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tõenäoliselt on siiski tegemist kroonilisest ärevusest tingitud regulatsioonihäiretega. Asja selgitab neuroloogi vastuvõtt.

Tel. 6 748 591
Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi