Kiiritustõbi Autor: Sergei Nazarenko

Kiiritustõbi on suure radioaktiivse kiirgusannuse tekitatud eluohtlik haigusseisund. Kiiritustõve kliiniline pilt oleneb kiiritatud piirkonna ulatusest, kiirgusdoosist ja kiirgusega kokkupuute kestusest. Nõuetekohaselt läbiviidud kiiritusraviprotseduur ei põhjusta kiiritustõbe. Rahuaja tingimustes on esinenud kiiritustõve juhtumeid seoses tuumaobjektide avarii või põlenguga. Kui kogu keha ühekordne kiiritusdoos ületab 0,5 greid (Gy), ilmneb äge kiiritussündroom. Mõne tunni pärast (suurema kiirituse korral – mõne minutiga) järgneb iiveldus, nõrkus, südamekloppimine ja peapööritus, võib tekkida ka kõhulahtisus. Ööpäevaga need sümptomid taanduvad. 2–3 nädala pärast (suurte kiirgusdooside puhul varem) ilmneb kehatemperatuuri tõus, isutus, väsimus, juuksed langevad välja, igemed hakkavad veritsema, kurgumandlid muutuvad haavandiliseks. Kaasnevad neelupõletik, petehhiad (täppverevalumid), kõhulahtisus. 1–1,5 kuu möödudes lisanduvad agranulotsütoos (vere üht liiki valgeliblede – granulotsüütide vähesus), aneemia (kehvveresus), bakteriaalsed infektsioonid.

Kiiritustõve puhul eristatakse klassikaliselt kolme kliinilist sündroomi.

1. Hematoloogiline sündroom väljendub vereloomesüsteemi kahjustusena. Üle 0,25 Gy kiiritusdoos tekitab vereloomekahjustusi, üle 2 Gy puhul on täheldatavad pöördumatud muutused nii luuüdis, lümfisõlmedes kui ka põrnas, mille tagajärjel toodetakse järjest vähem vererakke. Veres on vähe nii valgeliblesid, mille ülesanne on võidelda võõrainete ja tõvestavate mikroorganismide vastu, vereliistakuid, mis kindlustavad vere hüübimise, kui ka erütrotsüüte, mis kannavad kudedeni hapnikku.

2.

Gastrointestinaalne sündroom (maosoolestiku kahjustus) kujuneb, kui kiiritusdoos on üle 10 Gy. Kudede kärbumisprotsessis kahjustub ka mao ning soolte limaskest, milles tekivad veritsevad haavandid. Kiiritatul esineb iiveldus, oksendamine ja kõhulahtisus, mille tagajärjeks on organismi vedelikupuudus. Kärbunud soolesein võib mulgustuda. Kui soolesisu satub kõhuõõnde, areneb seal põletik ning mikroobid kanduvad verega laiali, kutsudes esile uusi põletikukoldeid. Organismi vastupanumehhanismid on samuti kahjustatud. Surm võib saabuda 1–2 nädalat pärast kiiritust.

3. Kesknärvisüsteemi sündroom tekib, kui kiiritusdoos on üle 20 Gy. Algul ilmnevad iiveldus, oksendamine, seejärel uimasus, hiljem tasakaaluhäired, liigutuste koordinatsiooni häired, krambid. Surm võib saabuda mõne tunni või päeva jooksul.

Kiiritustõve spetsiifilist ravi ei ole. Ravimisel lähtutakse sümptomitest, kasutatakse antibiootikume, haigele antakse rohkesti juua või tilgutatakse veeni vedelikke, et organismis veebilanssi taastada.

Vt ka kiirituskahjustus.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Suurenenud sõlm kilpnäärmes

Tere,

8.6.2017 tehti UH. Kirjas, et vasakus sagaras isoehhogeenne sõlm – 3,3 cm. 25.7.2017 tehti uus UH, ja seal kirjas, et vasakus sagaras 2,3x1,8x3,7 cm sõlm. Pildiliselt hüpoehhogeenne, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt - ma ei usu, et sõlm Teie kilpnäärmes kahe ultraheliuuringu vahepeal kasvas. Lihtsalt üks radioloog andis sõlmest ainult ühe läbimõõdu, teine oli hoolsam ja andis kolm. Vahe 3,3 ...

Loe edasi

Veritsus menopausis

Tere!

Olen juba 2 aastat menopausis.Tekkis kerge sügelus ja kipitus,mis vaevas just öösiti.
Panin ööseks piimhappe küünla ja hommikul kerge veritsus peale pissimist.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 50-aastane

Iga veritsus postmenopausis vajab tähelepanu ja uuringuid emaka limaskesta e endomeetriumi vähi välistamiseks. Kui pahaloomulisus ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus?

Tere!
Juba paar aastat tunnen ennast hooti vaga halvasti (tavaliselt 2 nädalat aga viimane episood ei taha kuidagi lõppeda algas juuni lõpus): pulss kõrge, vererõhk samuti, pea käib ringi (ja on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Synlabis tehtud analüüside alusel Teil kilpnäärme ületalitlust ei ole - talitlus on korras. Ei oska arvata, miks laborist endokrinoloogi poole pöörduda soovitati (tõenäoliselt väljastab Synlabis ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere!

Avastati uuringute tulemusel kilpnäärme ületalitlus.Endokrinoloogi vastuvõtul võeti süstlaproov millest tuvastati sõlmelisus ja vastus oli healoomuline.Ületalitluse vastu kirjutati Tiotill ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi tehakse toksilise hulgisõlmelise struuma puhul eelkõige talitluse normaliseerimiseks. Ka sõlmed kilpnäärmes lähevad enamasti väiksemaks, kuid ei kao. Selle ületalitluse vormi ...

Loe edasi

Vaskspiraal

Tere.Soovin vaskspiraali lasta eemaldada,
Kas seda peab tegema sama arst kes spiraali paigaldas?
Aitäh.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 37-aastane

Kindlasti mitte, spiraali võib eemaldada iga arst, ämmaemand või õde.
Teame juhtumist, kus ka partner eemaldas spiraali. ...

Loe edasi

Rinna nibud.

Tere.
Kui normaalne ja millele võivad viidata, koguaeg kikkis ja kõvad olevad rinna nibud?

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Arva et see on normaalne, kui see ei põhjusta teile probleemi. Dr kadastik

Loe edasi

Sünnitus


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 26-aastane


Loe edasi

Toksoplasmoosi analüüsi vastus

Tere
Olen 31 nädalat rase ja lasin teha Toxoplasma gondii igG ja igM analüüsid. Kas olen varasemalt toksoplasmoosi põdenud ?

Tulemus ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kahjuks on uuringut teostav labor jätnud oma tulemuse interpreteerimata ja vastus Toxoplasma gondii IgG kohta on jäetud ebamääraseks.
Kindlasti ei ole teil ägedat toksoplasmoosi ...

Loe edasi

Ebareguläärsed päevadeli peale 3. raseduse katkemist

Tere

Mul on olnud eelnevalt juba 3 raseduse katkemist ,kui 2. korral on peale kuuaegset pausi ilusti päevad hakanud ja regulaarsed.Nüüd peale kolmandat raseduse katkemist algasid päevad 34 ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, võimalik, et tekkinud tsüklihäire, kuna rasedusi mitu, mis katkesid. Sel juhul Primolut hea. Igaks juhul ikkagi oleks hea, kui saaks günekoloog Ultraheliga üle vaadata. Võimalik et seal on hoopis ...

Loe edasi

Isiksusehäire diagnoosimine

Tere! Olen endal juba mõnda aega kahtlustanud vältivat isiksusehäiret, kuna sotsiaalfoobia mul kindlasti olla ei saa ning sümptomid tunduvad kattuvat. Kuhugi pöörduda ma sellega ei julge, kuna olen vaid ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Diagnoose paneb peale uuringut ikka psühhiaater.
Mina käisin Ülikoolis ja siis ka üliõpilased ühte või teist haigust õppides arvasime, et ka minul selliseid sümptoome, ilmselt ka see või teine haigus. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi