Kiirituskahjustus Autor: Sergei Nazarenko

Kiirituskahjustus tekib ioniseeriva kiirguse energia neeldumisel kudedes. Neeldumispiirkonnas tekivad sekundi murdosa jooksul ioonid ja vabad radikaalid, mis vallandavad keemilised reaktsioonid, mille tagajärjel moodustuvad kahjulikud ained. Nende ainete või kiirguse otsene toime kahjustab DNAd, tekivad kromosoomide aberratsioonid (kõrvalekalded normist), mille tagajärjeks võib olla rakkude surm või mutatsioonide (geenis toimuv ehituslik muutus) teke.

DNA kahjustuse järel käivituvad DNA parandamise mehhanismid, mis on seda edukamad, mida väiksem on tekkinud kahjustus. Erinevatel kudedel on erinev kiirgustundlikkus. Kõrge tundlikkusega on vereloomekude, seedetrakti limaskest, nahaepiteel, sugurakud munandites ja munasarjades. Keskmise tundlikkusega on kopsud, maks, neerud, kilpnääre. Madala tundlikkusega on luud, lihased, sidekude ja närvikude.

Eristatakse deterministlikku ja stohhastilist kiirituskahjustust. Deterministlikud efektid (kiiritustõbi, lokaalne põletus või nekroos jm) on seostatavad konkreetse kiiritamisepisoodiga ning tekivad suhteliselt suurte dooside korral. Stohhastilised (juhuslikud) efektid (immuunsüsteemi kahjustus, kasvajad, eluea lühenemine jm) võivad kujuneda doosi suurusest olenemata ning nende avaldumise tõenäosus on seda suurem, mida suurem on saadud (kui tahes väike!) kiiritus.

Vt ka kiiritustõbi.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Rinnavalud.

Tere.
Olen viimased 1,5 aastat hädas rinnavaludega.
Kogu aeg valutavad,ei ole vahet kas peaksid päevad hakkama või mitte.Parem on kohe väga hull,ei oskagi enam midagi teha.Vasakus rinnas oli ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere ! Rinnavalu ei tähenda midagi tôsist,seda enam et Teil on rinnakabinetis juba rindade ultraheli tehtud,Ûleminekuperioodil toimuvad düshormonaalsed muutused. Rindades toimub rasvkoe ladestus,mis produtseerivad ...

Loe edasi

Klamüüdia ravi

Tervist!
Mul avastati klamüüdia ja kirjutati välja 3 tabletti, 2 ühel päeval ja1 teisel päeval. Ravi ajal hakkasid meeletud kõhuvalud ja voolus on roosakas, kas see on okei? Ja kas ma peaksingi ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
küsimus ei puuduta viljatusravi, jätan seetõttu vastamata.
Terv,
AE

Loe edasi

Vaktsineerimine

Tere!

Kuu aega tagasi oli mul vasakul rinnal suur punane laik,ei tea,kust tuli.
Peale seda on rinnas torkinud ja süda puperdab tugevasti puhkeasendis.Perearst nõustab ainult telefoni ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Vaktsineerimiseks ma vastunäidustust ei näe. Analüüsid enne vaktsineerimist pole vajalikud. Südame pekslemine võib olla seotud ärevushäirega, kuid põhjusi võib olla ka teisi, näiteks ...

Loe edasi

Nõrkus jalgades ja pidev kukkumine.

Tere.
Mul on mure enda ema pärast.
Tal on pikemat aega olnud probleem jalgadega. Nüüd juba väga tihti lihtsalt kukub ja ei saa enam ise püsti.
Ta on käinud neuroloogi juures kuid peale ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ilma läbivaatust tegemata ei saa soovitusi anda.

6748591
Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Analüüsi vastus

Tere! Minul võeti kilpnäärmest materjali tsütoloogiliseks uuringuks. Ma ei saa aru mis vastus tuli. vasak sagar Klaasil: Verd, veidi kolloidi, üksik follikulaarepiteeli rakkude kogumik. VBT: Veidi verd. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastus tähendab seda, et kahjuks saadi adekvaatse otsuse tegemiseks punktsioonil liiga vähe rakumaterjali.
Selles, mis saadi, viited pahaloomulisusele puuduvad.
Tervitades,
...

Loe edasi

Klorofüll

Tere. Olen leidnud viimaselajal palju infot klorofülli kasulikkuse kohta. Palju tarbitakse seda ka vedelal kujul. Siinkohal tahakski küsida arsti arvamust selle vedela klorofülli joomise kohta. Kas on ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Tänu klorofülli teadaolevatele tervist toetavatele omadustele valmistatakse klorofülli ka laboratooriumides poolsünteetiliste preparaatidena. Taolisel kujul saadud ainet nimetatakse ...

Loe edasi

“Punnid” peenis

Tere!

Mure on järgmine. Nimelt on peenisele tekkinud punnid, mis meenutavad soolatüükaid. Kõigepealt oli 1tk eesnaha peal (peenise “lõpus”), hiljem tekkis kõrvale teine. Hiljuti on aga tekkinud ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kahjuks on foto fookus teie kõhul, mitte peenisel.
Kirjelduse ja fotol nähtava kuju alusel kahtlustan, et tegu võib olla HPV viirusest tingitud kondüloomidega.
Seos raseerimisega on võimalik, ...

Loe edasi

rasvkasvaja

Tere

Minul on reumatoidartriit ja nüüd on tekkinud rasvkasvaja kaelapiirkonda , kas mulle võib operatsiooni teha.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Võib küll.

Loe edasi

kas saab veel teha mingeid uuringuid?

tere. Kas selliste uuringute tulemuste põhjal võib diagnoosida midagi, mis annaks tihedad atakid, mis algavad tavaliselt istuvas asendis, töötades arvutis või vaadates prillidega arvutiekraanile (suhtlus ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ajuveresoonteuuringud põhjust atakkideks ei näita. Selguse saamiseks tuleks tulla neuroloogi vastuvõtule.

Dr. Ain Pajos
6748591
Neurodiagnostika

Loe edasi

Emakas

Tere,ole Teie poole ka varem oma mure küsimustega pöördunud.Siis oli mul mureks ,et PAP testid olid korrast ära .Kõik vaktsiinid said tehtud ja seekord oli siis PAP test NILM ehk korras aga nüüd käisin ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 37-aastane

Tegemist oli tablettabordiga. Päris kindlasti ei kahtlustata emaka limaskesta vähki. Kahtlus on rasedusosiste peetumisele ehk ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi