Mustikad võivad vähendada 2. tüüpi diabeeti haigestumise riski

Mustikad võivad vähendada 2. tüüpi diabeeti haigestumise riski

Meditsiiniuuringu tulemuste põhjal võib puuviljade, eriti aga mustikate, õunte ja viinamarjade söömist seostada 2. tüüpi diabeedi tekkimise riski vähenemisega.

Mustikad vähendavad seda riski 26% võrreldes 2%-ga, mille annab kolme puuviljaportsu söömine päevas, puuviljamahlal seevastu ei paistnud sarnast toimet olevat, kirjutas BBC

Suurbritannia, USA ja Singapuri teadlased võtsid aluseks kolme suure uuringu tulemused, millest võtsid osa USA meditsiiniõed ja tervishoiutöötajad, et uurida seost puuviljade tarbimise ja 2. tüüpi diabeedi tekkimise vahel.

6,5%-l uuringuis osalenutest (12 198 patsiendil 187 382-st) arenes 2. tüüpi diabeet.

Uuringutes kasutati osalejate jälgimiseks iga nelja aasta tagant toiduainete tarbimise sageduse küsimustikke, mille abil selgitati, kui sageli sõid uuritavad ära standardse portsjoni puuvilju.

Uuritud puuviljade hulgas olid viinamarjad või rosinad, virsikud, ploomid või aprikoosid, kuivatatud ploomid, banaanid, muskusmelonid, õunad või pirnid, apelsinid, greibid, maasikad ja mustikad.

Kogutud uuringuandmete analüüs näitas, et nädalas kolm portsjonit mustikaid, viinamarju või rosinaid ning õunu ja pirne söönutel vähenes märgatavalt 2. tüüpi diabeeti haigestumise risk.

Kuigi selgus, et kõigi puuviljade tarbimine vähendas haigestumise riski, paistsid viimastena loetletud marjad ja puuviljad olevat eriti tõhusad.

Uurijate arvates võis see tuleneda nendes eriti suures koguses sisalduvatest antotsüaniinidest, mis, nagu nähtub hiirtega tehtud katsetest, stimuleerivad glükoosi imendumist. Samades puuviljades leidub ka looduslikke polüfenoole, mis on tuntud oma kasulike omaduste poolest.

Suurbritannia juhtiva uuringuarsti dr Matthew Hobbsi sõnul saadi uuringust edasist tõestust selle kohta, et rohke puuviljade söömine on suure tähtsusega tasakaalustatud, 2. tüüpi diabeeti haigestumise riski vähendava dieedi seisukohast.

Ta lisas siiski, et 2. tüüpi diabeedi ja konkreetsete puuviljaliikide või puuviljajookide seostamisega tuleb olla ettevaatlik.

Kas sind ohustab 2. tüüpi diabeet? Tee test siin

Kas see artikkel oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada