Füüsise parandamine/südame treenimine 24.03.20 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere.
Nimelt on mul küsimus/küsimusi asjalikule inimesele. Olen 28 aastane noormees. Olin noores eas kõva spordimees ja nii umbes 21 aastaseni(kooli lõpp) ja samaaegselt ka suitsetasin(alustasin umbes 13 aastasena) ning samal ajal sporti ning suitsu tehes ei olnud füüsisel ja jaksamisel absoluutselt probleeme. Alates 21-22 aastaselt lõpetasin täielikult sportimise ja keskendusin tööle. Tööd olid mul kõik istuvad ning laiskus sai ka korralikult võitu, et mitte ennast liigutada. Sõin igast jama, suitsetasin veel rohkem, kui varasemalt. Viimasel aastal suitsetasin poolteist pakki päevas vahest 3 suitsu järjest ning enesetunne oli ikka jube. Olles nüüd 28 aastane, mõistsin, et niimoodi jätkates mul pikka iga pole. Viimased 3 aastat suitsetasin ikka liialt palju ja tundsin ennast õhtuti ikka jube nikotiinimäena. Nüüd olen nädal aega puhas olnud ja üritanud hakata vaikselt trenni tegema. Samas tunnen, et süda saab vist liiga tugevat põntsu sellisel treenimis viisil.(jalgrattasõit/sprint). Aga samuti on mu motiveeritus kõrge suitsu mitte teha ja parandada enda füüsist.
Mis viis oleks suitsetajast loobujale ja täielikult ebaaktiivsele inimesele parim viis enda südant ja füüsist hakkata vaikselt parandama/tõstma? Mis koormused peaksid alustuseks olema? Mõtlen just pulsi näol jne?
Ps: Paar aastat tagasi diagnoositi kõrvererõhu tõbi, võtsin aasta aega rohte, aga need tegid mu oleku ikka kehvaks ning eelmise aasta lõpus otsustas perearst ära lõpetada ravi ning soovitas jälgida enda rõhku. Lisan ka pildi enda mõõtmistest eelmise aasta lõpu poolel.
Kui palju mõjutab vererõhku ka suitsetamine? Kui suitsust loobuda ja aktiivselt treenida, kas siis need näidud kukuvad veelgi allapoole?
Lihtsa näitena võin tuua ka selle, et hakkasin ka endurorattaga metsas sõitmas käima, mis on füüsiliselt ikka väga raske, aga samas järgmine päev peale sõitu tundsin ma end super hästi, mis siis, et ükski jäse ei tahtnud liikuda. Olen täheldanud, et peale korraliku füüsist on järgmine päev nii hea enesetunne, nagu oli see mul viimati põhikoolis/kutsekoolis pidevalt, olles aktiivne.
Ühesõnaga mu keha andis märku, et midagi on valesti ning ma pidin hakkama tõsiselt mõtlema.


Mina tänan.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Rõõm lugeda, et olete hakanud sügavamalt juurdlema oma tervise ja tuleviku üle. 28 on veel väga hea tulemus. Sageli hakatakse mõtlema 40-50 aastaselt.
Mida soovitan:
1. Mõõdukus füüsilisel koormusel
2. Mitte tõsta intensiivsust, vaid koormuse kestvust
3. Kui koormusel suudate lausetaga rääkida, on koormus paras
4. Kui on kasutada aktiivsusmonitor või pulsikell, siis on abiks valem: 180- Teie vanus. St koormuspuhune pulss võiks olla 150 piires.
5. Hea koormus Teie vanuses oleks jalgrattasõit, sörkjooks kiirendustega ja reipa kõnniga vahelduvalt
6. Ausalt öelda, võiks iga päev leida aega 40-50 min liikumiseks. Saadud vaimne energia ja töövõime paranemine võimaldab teha venima kippuvad tegemised hoopis kiiremini
7. Liikumine soodustab kehatekkeste mõnuainete, endorfiinide teket. See vähendab suitsunälga
8. Suitsetamine põhjustab veresoonte kokkutõmmet jakiirenenud pulssi, see viib vererõhutõusuni
9. Suitsetamise rahakulu teate isegi väga hästi
10. Parim, mida saate ise oma tervise heaks teha on loobuda suitsetamisest
11. Kindlasti on hea tervise sammasteks ka liikumine, tervislik toiduvalik ja hea ööuni ja muidugi head suhted
iseenda ja oma lähedaste-sõpradega.

Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Väiksed punnid kehal

Tere

Mõni nädal tagasi tekkis esimene väike punane vistriku sarnane punn. Tänaseks on neid kõhul, seljal ja tagumikul - üle keha kokku umbes 10 tk. Punnid ei sügele, kui siis väga vähesel ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Päris kindlasti saab perearsti juurde minna ka koroona ajal. Kindlasti leppige aeg kokku, tavaliselt võetakse muude haigustega patsiente vastu päeva I pooles.
Paistab olema karvanääpsupõletik ...

Loe edasi

Röga ja suur sülje eritus

Tere!
Mul aastaid selline probleem, et tatt nagu valguks kurku. Suvel on tavaliselt parem. Viimasel aastal on tekkinud juurde ka suur sülje eritus. Kogu aeg peab sülitama või neelatama. Eriti piinav ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kas on mõeldud mao-söögitoru tagasivooluhaigusele. Tavaliselt tekib vaevus lamades madala peaalusega. Esmane soovitus on püüda magada poolistuvas asendis, kasutades patju-tekke asendi hoidmiseks. ...

Loe edasi

Maksanäitajate kõrge näit.

Tere.
Kas mitme toidulisandi tarvitamine mõjutab maksanäitajaid? Tehtud vereproovis Alat 94u/l ja Asat 51u/l.Aasta tagasi tehtud verepr. näitajad korras. Võtan Vitakur Plusi vit. , Rotklee Plussi, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tõus on vähene, selle taga võib olla tõesti mitmed toidulisandid suuremas koguses, aga ka näiteks paratsetamool, kolesterooliravimid, ka alkohol. Saan soovitada vaid perearsti poolt esmaseid ...

Loe edasi

Suguhaigus ja rasedus

Tere.
Tüdruksõber kellega oleme ilma kondoomita olnud nüüd vahekorras 2 nädalat. Käis täpselt eelmine reede suguhaiguste vereproovi andmas ja sai õnneks positiivse vastuse eile. Aga väidab mulle,et ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vabandan, ei saa kõigest päris hästi aru. Märgite oma sooks naise ja teie tüdruksõber "andis õnneks positiivse suguhaiguste vereproovi" ja on ka rase. Positiivne tähendab seda, et haigus on ...

Loe edasi

Pidev kehv enesetunne, CRP normist kõrgem

Tere

2019 aasta oktoobris tekkis mitmel korral kehatemperatuuri tõus kuni 37.5ni, mis kadus järgmisel päeval. November 2019 enesetunne muutus kehvemaks rinnus oli ebameeldiv tunne(adrenaliinisööstu ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Mõtleksin reumaatilisele haigusele, määraksin analüüsid: RF, CCP, SR, ASO tiiter, HIV, HbsAg, HCV, autoantikehad, igaks juhuks Borrelia IgM ja IgG. Uriini ribatest ja külv. Vahest ka koormustest, ...

Loe edasi

Immuunsüsteemi toimimine. Pidevalt haige inimene.

Kuidas saan kontrollida oma immuunsüsteemi toimimist/mitte toimimist.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Immuunsüsteem on väga keerukas. Kirjeldate 2 haigust, mis kuuluvad autoimmuunhaiguseks, st keha kaitsesüsteem pöördub oma keha vastu. Juba see näitab, et kõik ei ole korras. Sage põdemine ...

Loe edasi

Punased laigud kätel

Tere
Nädal tagasi sõin pomelot ja peale seda ca tunnike tekkisid vasakule käele kolm sügelevat punni. Algul olid nahavärvi. Järgmine päev sõin mõne tüki veel ja tuli uus punn juurde. Arvasin, et ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Ausalt öelda, meenutab nahaleid silenaha dermatofütoosi ehk seenhaigust. Seda ei tekita pomelo vaid mõni nahaseen, dermatofüüt. Seda ravitakse paikselt salviga. Kui on ka kahtlus allergiale, ...

Loe edasi

Mure kõhuga

Mure järgmine - kevadest saati tunnen ülakõhus (kolmnurgas) või roiete all paremal pool "midagi". Olen rääkinud perearstiga, tehtud on vereprioovid - maksa näitajad, põletiku näitajad jm. Arsti sõnul põhjalikud ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Sapipõie eemaldamise järgselt võivad sellised vaevused esineda, seda nimetatakse peenemalt postkoletsüstektoomia sündroomiks. Mõte on selles, et sapp, mis koguneks sapipõide, imbub nüüd pidevalt ...

Loe edasi

süda

Tere. Algas kõik peale lapse sündi 2011 aastal, tundsin pidevalt kuidas süda kloppib, seistes eriti ,tahtsin koguaeg istuda muidu oli tunne , et süda tuksub kurgus. Pöördusin arsti poole ,sain ka diagnoosi ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Teid on uuritud põhjalikult ja ei ole leitud olulist , eriravi vajavat orgaanilist südamehaigust. Isiklikult soovitan pidada "ärevushäire päevikut". See aitab selgitada, mis on need olukorrad, ...

Loe edasi

Muna ninas

Tere!
Alustan sellest, et mul väga väga halb harjumus nokkida nina.
Hiljuti hakkas paremast ninasõõrmest verd jooksma pidevalt, ilma et ma ise väga oleks põhjust andnud (veidi ikka)
Nüüd ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Muretseda ei ole vaja ! See ei vii kuhugi, vaid tekitab üha uusi probleeme. Kuid mõistlik käitumine on igati vajalik. Ninas ei tohiks munakesi olla. Perearsti külastus, teostatakse oluline ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: