Füüsise parandamine/südame treenimine 24.03.20 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere.
Nimelt on mul küsimus/küsimusi asjalikule inimesele. Olen 28 aastane noormees. Olin noores eas kõva spordimees ja nii umbes 21 aastaseni(kooli lõpp) ja samaaegselt ka suitsetasin(alustasin umbes 13 aastasena) ning samal ajal sporti ning suitsu tehes ei olnud füüsisel ja jaksamisel absoluutselt probleeme. Alates 21-22 aastaselt lõpetasin täielikult sportimise ja keskendusin tööle. Tööd olid mul kõik istuvad ning laiskus sai ka korralikult võitu, et mitte ennast liigutada. Sõin igast jama, suitsetasin veel rohkem, kui varasemalt. Viimasel aastal suitsetasin poolteist pakki päevas vahest 3 suitsu järjest ning enesetunne oli ikka jube. Olles nüüd 28 aastane, mõistsin, et niimoodi jätkates mul pikka iga pole. Viimased 3 aastat suitsetasin ikka liialt palju ja tundsin ennast õhtuti ikka jube nikotiinimäena. Nüüd olen nädal aega puhas olnud ja üritanud hakata vaikselt trenni tegema. Samas tunnen, et süda saab vist liiga tugevat põntsu sellisel treenimis viisil.(jalgrattasõit/sprint). Aga samuti on mu motiveeritus kõrge suitsu mitte teha ja parandada enda füüsist.
Mis viis oleks suitsetajast loobujale ja täielikult ebaaktiivsele inimesele parim viis enda südant ja füüsist hakkata vaikselt parandama/tõstma? Mis koormused peaksid alustuseks olema? Mõtlen just pulsi näol jne?
Ps: Paar aastat tagasi diagnoositi kõrvererõhu tõbi, võtsin aasta aega rohte, aga need tegid mu oleku ikka kehvaks ning eelmise aasta lõpus otsustas perearst ära lõpetada ravi ning soovitas jälgida enda rõhku. Lisan ka pildi enda mõõtmistest eelmise aasta lõpu poolel.
Kui palju mõjutab vererõhku ka suitsetamine? Kui suitsust loobuda ja aktiivselt treenida, kas siis need näidud kukuvad veelgi allapoole?
Lihtsa näitena võin tuua ka selle, et hakkasin ka endurorattaga metsas sõitmas käima, mis on füüsiliselt ikka väga raske, aga samas järgmine päev peale sõitu tundsin ma end super hästi, mis siis, et ükski jäse ei tahtnud liikuda. Olen täheldanud, et peale korraliku füüsist on järgmine päev nii hea enesetunne, nagu oli see mul viimati põhikoolis/kutsekoolis pidevalt, olles aktiivne.
Ühesõnaga mu keha andis märku, et midagi on valesti ning ma pidin hakkama tõsiselt mõtlema.


Mina tänan.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Rõõm lugeda, et olete hakanud sügavamalt juurdlema oma tervise ja tuleviku üle. 28 on veel väga hea tulemus. Sageli hakatakse mõtlema 40-50 aastaselt.
Mida soovitan:
1. Mõõdukus füüsilisel koormusel
2. Mitte tõsta intensiivsust, vaid koormuse kestvust
3. Kui koormusel suudate lausetaga rääkida, on koormus paras
4. Kui on kasutada aktiivsusmonitor või pulsikell, siis on abiks valem: 180- Teie vanus. St koormuspuhune pulss võiks olla 150 piires.
5. Hea koormus Teie vanuses oleks jalgrattasõit, sörkjooks kiirendustega ja reipa kõnniga vahelduvalt
6. Ausalt öelda, võiks iga päev leida aega 40-50 min liikumiseks. Saadud vaimne energia ja töövõime paranemine võimaldab teha venima kippuvad tegemised hoopis kiiremini
7. Liikumine soodustab kehatekkeste mõnuainete, endorfiinide teket. See vähendab suitsunälga
8. Suitsetamine põhjustab veresoonte kokkutõmmet jakiirenenud pulssi, see viib vererõhutõusuni
9. Suitsetamise rahakulu teate isegi väga hästi
10. Parim, mida saate ise oma tervise heaks teha on loobuda suitsetamisest
11. Kindlasti on hea tervise sammasteks ka liikumine, tervislik toiduvalik ja hea ööuni ja muidugi head suhted
iseenda ja oma lähedaste-sõpradega.

Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Südame vahelöögid ehk ekstrasüstolid

Tere!
Olen 22 aastane meesterahvas, 1.87m pikk ning kaalun 95 kg. Probleemiks on ekstrasüstolid. Avastasin endal südame vahelöögid umbes aasta aega tagasi (need võisid olla ka varem), kui huvi pärast ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vastan Teie küsimustele, niihästi kui on selles olukorras võimalik.
1. Tõsise ja ohtliku probleemi tunnused puuduvad
2. Ei, pigem on tegemist funktsionaalse häirega.
3. ...

Loe edasi

Näonahk - akne?

Tere!
Mul on tekkinud näonahale punnid, mida varem pole kunagi olnud. Osad nahaalused ja põletikulised/mädased. Ei ole menüüd midagi vahetanud, puhastan nahka igapäevaselt korralikult ja niisutan. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Paistab olema naha mädapõletik. Julgen soovitada raviks Doxycyclin 0,1 x2..x1 kuuri 2-3 nädalat, paikselt Fucidin H salvi. Enne uut salvikihti vana salvikiht ja koorikud Asept lahuga eemaldada. ...

Loe edasi

Röntgen

Sooviks küsida: kas PA rindkere röntgeni tegemisel, ebapiisavalt sügavsat sissehingates( jõuaks rohkem sisse hingata tegelikuses), kuid kogemata hingasin poolsügavalt sisse(ninakaudu hingasin sisse)muutub ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Uuringul puudub leid, mis nõuaks kohest lisauurimist, ka üldseisudnis ei selgu erliseid vaevuseid. Elage rahulikult.
Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Loe edasi

mononukleoos

Tere!
Mul on olnud viis nädalat väike palavik (37,3 - 37,5) ja kohutav väsimus. Peale mitmeid erinevaid arste diagnoositi mul lõpuks mononukleoos. Kas see viirus võib anda nii pikaaegset palavikku? ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Õnneks on põhianalüüsid normis. Teinekord on sellise vaevuse taga mingi alaäge viirusinfektsioon või selle järgne seisund. Mononukleoos on üks sellistest- iseparanev haigus.
Aeg ja ...

Loe edasi

mured südamega 81. a inimesel. küsib poeg

tegemist on 81. aastase naisterahvaga, kellel on südamesimulaator ja kes põeb vererõhu tõbe. siiani oli kõik OK, aga nädal tagasi hakkas vererõhk ja südamelöökide arv tõusma (vana oli 70/130 lööke 60...70. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Saan soovitada perearsti telefonikonsultatsiooni. Teie perearst omab paremat ülevaadet ja saab vajadusel ka korrigeerida ravi.
Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Loe edasi

Peavalu

Tere , probleem siis et pea valutab , nii kuklast oimukohtadest , põskoopad ja silmad ka , see kestab juba kuu aega , kui hakkas oli pea nagu vatti täis ka ja esines tasakaalu häireid .Praeguseks vatisus ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kui pea valutab 3 nädalat, siis on midagi juhtunud. Uuriksin Teie põskkoopaid, teeksin neuroloogilise läbivaatuse jm. Kuid seda saab teha Teid vahetult nägev arst, perearst.
Esialgu ...

Loe edasi

Köha

Tere, mul on juba köha kestnud 3 nädalat ja pole paremaks läinud, olen kasutanud köhasiirupeid, pastille, kuumaauru ja sinepiplaastreid ja miski pole aidanud.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Aeg on pöörduda esmalt perearsti vastuvõtule. Läbivaatus, täpsustavad uuringud-konsultatsioonid ja ravi. Enamus viitusinfektsioone paranevad 1-2 nädalaga. Kui üle selle, siis on vajalik põhjalikum ...

Loe edasi

Südame mure

Tere!
2019 aasta juunis tekkis mul kiire südamepulss 90-130 lööki minutis ning sellega kaasnesid pearinglused ja virvendused silme ees.
Pandi mulle 24 tunniks südameholter, kus ei olnud vaheleööke ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kõige tähtsam, tehtud uuringute alusel on Teie süda anatoomiliselt terve. Vahelöögid, kiirenenud rütm võib olla seotud väikse häirega vitamiinide-mineraalainete ainevahetuses ja stressiga. ...

Loe edasi

Rasedusega väljalöönud allergia

Mul selline mure, et mul on välja löönud rasedusega nagu mingi imelik allergiline reaktsioon (rasedust 5 kuud), mis on kestnud kaks nädalat. Tekkinud on imelikud köhatused, alguses lõi isegi kõri nagu ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Köha on kaitsereaktsioon ja näitab seda, et miski ärritab hingamisteid. Põhjusi võib olla mitmeid. Alates kergest viirusinfektsioonis kuni allegiliste reaktsioonideni, mis võvad anda ka alaägedat haiguspilti. ...

Loe edasi

Kestev kurguvalu

Tere

Pöördun Teie poole järgneva teemaga: märtsi esimesel nädalal tundsin kurguvalu, mida üritasin ravida taruvaigu tinktuuriga. 07.03 jäi laps haigeks, 08.03 diagnoositi tal A gripp. Laps ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kõik märgid näitava,d et äge haigus on möödumas, jäänud on jääknähud, mis alati ei möödugi nii kiiresti. PAranemiseks võib kuluda nädalaid.
Saan soovitada jätkamist vevusi leevendava ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: