Hüpervitaminoos Autor: Merileid Saava

Hüpervitaminoos on mõne vitamiini liigtarvitamisest tulenev mürgistus. Vees lahustuvate vitamiinide liigtarvitamine pole üldjuhul ohtlik, sest tavaliselt eritub ülearune vitamiinikogus organismist uriiniga. Palju ohtlikum organismile on rasvlahustuvate vitamiinide liigsus – kuhjudes maksa pikemaks ajaks, põhjustavad nad tüüpilise haiguspildi. Vitamiini manustamise lõpetamisel kaovad mürgistusnähud ning vaevused kiiresti. Normi piirest suuremas koguses ei tohiks keegi vitamiine võtta, sest liigne vitamiinikogus on organismile lisakoormus. Igasugune (alates 150% normi ületav) bioaktiivse aine ülejääk aga kahjustab organismi otseselt, rääkimata hiigeldoosidest, mille manustamine on põhjendatud ainult eriseisundite puhul ning arsti kontrolli all. Toidulisandite nime all müüdavate vitamiinipreparaatide piiramatu pruukimine kätkeb endas vitamiinide üledoseerimise ohtu. Tarvilik on teada mõnede vitamiinide liigtarvitamise tagajärjel tekkivaid hüpervitaminoosi tunnuseid.

A-hüpervitaminoos on A-vitamiinipreparaatide liigtarvitamise tagajärg, kuid võib ilmneda ka ebaõigel toitumisel, näiteks tursamaksaga liialdamisel. Vitamiini ühekordse hiigeldoosi korral avaldub mürgistus peavalus, peapöörituses, oksendamises, kõhulahtisuses ja uimasuses, pikemaajalisel ületarvitamisel lisandub erutus või apaatia, anoreksia (isupuudus), naha kuivus, huulte pragunemine, juuste hõrenemine, silmade kahjustus (kahelinägemine), maksa suurenemine, lihaste valulikkus ning tursed. A-vitamiini ülemäärane tarvitamine raseduse ajal võib põhjustada loote arenguhäireid. Toiduga saadavate, A-vitamiini provitamiinina toimivate karotinoidide liigtarvitamine võib põhjustada hüperkarotineemiat, mis väljendub naha kollasuses. See võib ilmneda näiteks siis, kui juuakse rohkesti karotinoididerikast porgandimahla. Tõsisemaid tervisehäireid siiski ei teki ja ka kollasus kaob põhjuse kõrvaldamisel kiiresti.

D-hüpervitaminoos võib tekkida imikueas, kui rahhiidi profülaktikaks antakse Dvitamiini liiga suurtes annustes. Sümptomiteks on isutus, kõhulahtisus, loidus, unisus, kehatemperatuuri tõus ja haiglane olek. Mürgistuse tagajärjel võib tekkida kasvupeetus ja luude demineraliseerumine (mineraalainete kadumine luudest). Igas eas (aga ka liigse päevitamise korral) põhjustab D-vitamiini liigsus kaltsiumi ja fosfori suurenenud imendumise, mistõttu võivad kaltsifitseeruda (lubjastuda) veresooned, neerud ja muud elundid ning häirub nende talitlus.

E- ja K-hüpervitaminoosi esineb harva, sest need vitamiinid on suhteliselt vähetoksilised, mis siiski ei tähenda, et nende hiigeldoosid oleksid kontrollimatul kasutamisel ohutud. Näiteks E-vitamiini liigtarvitamine võib alandada vere hüübivust ja tõsta vererõhku, mistõttu suureneb ajurabanduse oht.

PP-hüpervitaminoos võib kujuneda nikotiinhappe suurtes annustes manustamisel, mille tagajärjel laienevad veresooned, nägu hakkab punetama, ilmnevad kuumahood ja nõrkustunne, hüpotoonia ning südamehäired (pekslemine, rütmihäired). Võib tekkida maohaavand jt tervisehäireid.

B6-hüpervitaminoos ohustab eelkõige naisi, kes menstruatsioonieelsel perioodil kasutavad B6 -vitamiinipreparaate regulaarselt ja kontrollimatult, kahjustades sellega oma närvisüsteemi. B6 -vitamiini liigtarvitamine tekitab nimelt neuropaatiat, liigutuste koordinatsioonipuuet ja mäluhäireid.

C-hüpervitaminoos on askorbiinhappe liiga suurte annuste tarvitamise tagajärg, mis avaldub mürgistusena (iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, väsimus või rahutus, unetus). Mõnikord suureneb punaliblede arv veres, tekivad muutused sidekoes, sageneb oksalaatneerukivide teke. On isegi kirjeldatud võimalikku teratogeenset (loote väärarenguid põhjustavat) ja kantserogeenset (vähktõbe tekitavat) toimet.

Vt ka kahelinägemine.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Ženženni tablettide kasutama hakkamine

Tere. Kuna olen abiturient ja eksamid lähenemas, siis sooviksin teada, millised oleksid kõige paremad toidulisandid, mis ergutavad mälu, parandavad keskendumisvõimet jne. Ise olen uurinud et ženženn on ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Ennem kui mõelda toidulisanditele tuleb kriitiliselt üle vaadata oma toiduvalikud. Kas toitumine on korrapärane, kas toiduvalikud on mitmekülgsed, kas kõik vajaminevad toidugrupid on kaetud. ...

Loe edasi

Kilpnäärme struktuuri muutused

Minu ema käis kilpnäärme ultraheliuuringul. Allpool toodud kirjeldus. Kas palun saaksite veidi antud kirjeldusi interpreteerida. Kindlasti suundub ema edasi endokrinoloogile, kuid aega ei saa kohe ning ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mureks, ammugi veel suureks kilpnäärme ultraheliuuring küll põhjust ei anna. Kilpnääre on normi suurune, pigem isegi väiksemapoolne. Kajarikkad kogumid 2-4mm ei oma mingit kliinilist tähendust. ...

Loe edasi

veresuhkur

Tere,
Käisin arsti juures veresuhkrut mõõtmas ja tulemuseks oli 2,2-2,3. Mõõdeti kokku 4x. Söögist oli möödunud äkki umbes 3 tundi.
Tüüpilisi madala veresuhkru tunnuseid pole. Aga on pidev ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igaks juhuks tuleks määrata veresuhkur hommikul tühja kõhuga (kui pole söödud vähemalt 8 tundi) veeniverest. Näpuvere aparaadid (glükomeetrid) on sageli madalamate veresuhkrute puhul ebatäpsed. ...

Loe edasi

Pärast kilpnäärme lõikust

Tere. Kilpnääre eemaldati 6.nov. 29.nov vereproov: P -T4-V 22 pmol/l; P-TSH 0.01 mU/l. Tarvitan Thyroxin'i 125microg x 1
TSH näitaja oli sama ka enne operatsiooni, seepärast tekkis küsimus, et kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüsid viitavad sellele, et ehk on L-türoksiini annus liiga suur. Võib-olla piisaks 100 mcg-st päevas.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

TSH näit

Tere mul on diagnoositud 10 aastat tagasi kilpnäärme alatalitus
Reedel tehti uus analüüs ja TSH oli 5,85 kas see normaalne v pean arstiga sellel teemal konsulteerima
Endokrinoloogi juures käisin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui on plaanis rasestuda, on TSH 5,85 mIU/L veidi liiga kõrge. L-türoksiini annuse võiks tõsta 150 mcg-le päevas ja korrata hormoonanalüüsi (TSH, FT4) 2-3 kuu möödudes.
Tervitades,
Loe edasi

Trenni ajal keha sügeleb

Tere!

Täpsustan, et olen terve elu trenniga tegelenud. Igasugu hullusi teinud- väga külmade ilmadega jooksnud ilma hea riietuseta jne. Jõusaalis ja rühmatreeningutes 10 aastat käinud. 5 viimast ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Soovitan siin pöörduda ikkagi perearstile, kes saab peale täpsustavat vestlust vajadusel määrata analüüsid.
Tegu võib olla mingi allergilise reaktsiooniga. Samuti võib mõne vitamiini ...

Loe edasi

Rasedus ja kõrge TSH

Tere, soovin kiiret nõuannet kuna enda raviarstil ei ole vastuvõttu. Mul toimus 12.11 IVF siirdamine ja HCG test näitas rasedust. 28.11 tegin kilpnäärme testid ja TSH näit oli 19.52, fT4 16.59, fT3 2.94, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Napi info alusel on mul TSH tõusu raske kommenteerida. FT4 on korras, FT3 normist madalam.
Ainus, mida oskan soovitada on L-türoksiini annust suurendada 150mcg-le päevas ja teha 1 kuu ...

Loe edasi

Diabeet

Tere!
Murelikuks teeb hommikune kõrge veresuhkru näit - 6, 7 - 7,6. On diagnoositud II tüübi diabeet . Ravimitest võtan FORXIGA 10 mg. Tavaliselt hommikul võtan tableti ja siis mõõdan veresuhkrut. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui HbA1c näitab head kompensatsiooni, siis pole hommikuse tühjakõhu veresuhkru pärast liiga palju vaja muretseda. Hommikuse kõrge suhkru põhjuseks on suurenenud glükoosi tootmine maksas, mis ...

Loe edasi

kilpnäärme hormoon analüüs

kas üldvereproov näitab kilpnääre hormonaalset tasakaalu?või tehakse seda eraldi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Üldvereproov (kui selle all mõelda kliinilist verd ja biokeemiat) kilpnäärme talitluse kohta informatsiooni ei anna. Tuleb teha spetsiaalne hormoonanalüüs. Siiski võib Teie puhul oletada, et ...

Loe edasi

TSH

Vereanalüüsis oli TSH näit 5,32 (norm 0,4-4) . Kas sellise näiduga oleks vaja kilpnäärme ravi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH on minimaalselt tõusnud ja arvestades Teie vanust (te pole enam fertiilses eas) pole tõepoolest sellise näitaja puhul asendusravi alustamine näidustatud. Mis on aga kindlasti näidustatud, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi