Hüpervitaminoos Autor: Merileid Saava

Hüpervitaminoos on mõne vitamiini liigtarvitamisest tulenev mürgistus. Vees lahustuvate vitamiinide liigtarvitamine pole üldjuhul ohtlik, sest tavaliselt eritub ülearune vitamiinikogus organismist uriiniga. Palju ohtlikum organismile on rasvlahustuvate vitamiinide liigsus – kuhjudes maksa pikemaks ajaks, põhjustavad nad tüüpilise haiguspildi. Vitamiini manustamise lõpetamisel kaovad mürgistusnähud ning vaevused kiiresti. Normi piirest suuremas koguses ei tohiks keegi vitamiine võtta, sest liigne vitamiinikogus on organismile lisakoormus. Igasugune (alates 150% normi ületav) bioaktiivse aine ülejääk aga kahjustab organismi otseselt, rääkimata hiigeldoosidest, mille manustamine on põhjendatud ainult eriseisundite puhul ning arsti kontrolli all. Toidulisandite nime all müüdavate vitamiinipreparaatide piiramatu pruukimine kätkeb endas vitamiinide üledoseerimise ohtu. Tarvilik on teada mõnede vitamiinide liigtarvitamise tagajärjel tekkivaid hüpervitaminoosi tunnuseid.

A-hüpervitaminoos on A-vitamiinipreparaatide liigtarvitamise tagajärg, kuid võib ilmneda ka ebaõigel toitumisel, näiteks tursamaksaga liialdamisel. Vitamiini ühekordse hiigeldoosi korral avaldub mürgistus peavalus, peapöörituses, oksendamises, kõhulahtisuses ja uimasuses, pikemaajalisel ületarvitamisel lisandub erutus või apaatia, anoreksia (isupuudus), naha kuivus, huulte pragunemine, juuste hõrenemine, silmade kahjustus (kahelinägemine), maksa suurenemine, lihaste valulikkus ning tursed. A-vitamiini ülemäärane tarvitamine raseduse ajal võib põhjustada loote arenguhäireid. Toiduga saadavate, A-vitamiini provitamiinina toimivate karotinoidide liigtarvitamine võib põhjustada hüperkarotineemiat, mis väljendub naha kollasuses. See võib ilmneda näiteks siis, kui juuakse rohkesti karotinoididerikast porgandimahla. Tõsisemaid tervisehäireid siiski ei teki ja ka kollasus kaob põhjuse kõrvaldamisel kiiresti.

D-hüpervitaminoos võib tekkida imikueas, kui rahhiidi profülaktikaks antakse Dvitamiini liiga suurtes annustes. Sümptomiteks on isutus, kõhulahtisus, loidus, unisus, kehatemperatuuri tõus ja haiglane olek. Mürgistuse tagajärjel võib tekkida kasvupeetus ja luude demineraliseerumine (mineraalainete kadumine luudest). Igas eas (aga ka liigse päevitamise korral) põhjustab D-vitamiini liigsus kaltsiumi ja fosfori suurenenud imendumise, mistõttu võivad kaltsifitseeruda (lubjastuda) veresooned, neerud ja muud elundid ning häirub nende talitlus.

E- ja K-hüpervitaminoosi esineb harva, sest need vitamiinid on suhteliselt vähetoksilised, mis siiski ei tähenda, et nende hiigeldoosid oleksid kontrollimatul kasutamisel ohutud. Näiteks E-vitamiini liigtarvitamine võib alandada vere hüübivust ja tõsta vererõhku, mistõttu suureneb ajurabanduse oht.

PP-hüpervitaminoos võib kujuneda nikotiinhappe suurtes annustes manustamisel, mille tagajärjel laienevad veresooned, nägu hakkab punetama, ilmnevad kuumahood ja nõrkustunne, hüpotoonia ning südamehäired (pekslemine, rütmihäired). Võib tekkida maohaavand jt tervisehäireid.

B6-hüpervitaminoos ohustab eelkõige naisi, kes menstruatsioonieelsel perioodil kasutavad B6 -vitamiinipreparaate regulaarselt ja kontrollimatult, kahjustades sellega oma närvisüsteemi. B6 -vitamiini liigtarvitamine tekitab nimelt neuropaatiat, liigutuste koordinatsioonipuuet ja mäluhäireid.

C-hüpervitaminoos on askorbiinhappe liiga suurte annuste tarvitamise tagajärg, mis avaldub mürgistusena (iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, väsimus või rahutus, unetus). Mõnikord suureneb punaliblede arv veres, tekivad muutused sidekoes, sageneb oksalaatneerukivide teke. On isegi kirjeldatud võimalikku teratogeenset (loote väärarenguid põhjustavat) ja kantserogeenset (vähktõbe tekitavat) toimet.

Vt ka kahelinägemine.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Põlvede valu/vigastus

Tere!

Mul oli 6 kuud tagasi “õnnetus”, talvel libedaga,libastusin väga kurvalt,vastu teravat kivi või jääd(ei näinud tol hetkel,sest pilt muutus ees häguseks.)Ning olen käinud perearsti juures,kuid ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Hetkel kirjelduse põhjal raske midagi arvata, mis võiks põlvega viga olla. Soovitan pöörduda ortopeedi ja/või füsioterapeudi poole, kes hindaks põlve ja teeks vajadusel uuringud, et ...

Loe edasi

Kilpnäärme näitajad

Tere

Mul tuvastas naistearst kilpnäärmes muutusi ja suunas perearstile verd andma, esimene näit ei olnud korras ja palus teha kordus 3 kuud möödudes , et näha muutusi.
Täna tegin uue ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on tõenäoliselt tegemist autoimmuunse türeoidiidiga, mille markeriks on TPO vastased antikehad. Ka TSH mõningane tõus on väga iseloomulik sellele seisundile. Kuna olete noor fertiilses ...

Loe edasi

Kilpnäärme suurenemine

Tere, kas te saate aidata ja saatakkrjast aru saada. Parem sagar suurenenud 1.7X 1.7x4.7 maht 7 mk ja vasak 2.2x2.7x4.9 cm maht 14.9 ml. Kogumaht on 21ml
Kaelal midagi esilenei tule. Kilpnäärme struktuur ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt olete teinud kilpnäärme ultraheliuuringu, mille tulemustes soovite selgust saada. Kilpnäärme parem sagar ei ole suurenenud - maht 7ml on igati normis. Mõõdukalt suurenenud on kilpnäärme ...

Loe edasi

Gravesi tõbi?

Mul on mõned korrad kahtlustatud kilpnäärmeprobleeme, kuna käed värisevad juba mitu aastat, sageli suur väsimus, nooruses ka ebakorrapärane menstruatsioon. Kilpnäärmeanalüüsid on aga perearsti sõnul korras. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Gravesi tõve korral on turses pigem ikkagi mõlemad silmad. Võib küll olla, et üks on turses rohkem kui teine, kuid turses on siiski mõlemad. Võib-olla oskaks silmaarst põhjuse leida. Tegelikult ...

Loe edasi

põlve vahetus,kaua võtab aega taastumine

põlve liiges

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Taastumine on igaühel erinev. Sõltub, milline on hetke olukord ja kuidas edeneb taastusravi. Põlveliigese endoproteesimise järgselt saate karkudega kõndima hakata juba esimestel päevadel pärast operatsiooni. ...

Loe edasi

Saabaslahas

Kas saabaslahast võib kasutada luumurru algusest või on kipslahas parem (sääremurd, sealhulgas peksemurd, lateraalse malleooli ( külgmise pekse) murd). Hetkel nädal möödas kukkumisest.

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

See küsimus sobiks paremini traumatoloogile, kes hindaks luumurru olemust ja vastavalt sellele lahase tüüpi ja ajalist vajadust. Kuid arva, et kui jalg on olnud nädala kipsis, siis võib ...

Loe edasi

Häiriv karvakasv

Tere!
Juba paar aastat tagasi olin koolis, tuttav avastas mul lõualt ühe pika tugeva ja tumeda karva põsel, sai see välja kitkutud ja probleemi ignoreeritud. Praeguseks on aga karvakasv võtnud sellised ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hormoonanalüüse võetakse kindlasti ka imetamise ajal. Liigse karvakasvu osas võib nõu pidada oma günekoloogiga või pöörduda endokrinoloogi vastuvõtule (perearsti või günekoloogi saatekirjaga). ...

Loe edasi

L-Thyroxini üledoos?

Tere, kilpnääre on eemaldatud täielikult 9a tagasi. Umbes kord aastas käin proovi andmas. Seekord oli TSH 10.165 ja fT4 11.45. Enne analüüside andmist võtsin skeemi järgi üle päeva 100mcg ja 125mcg. Nüüd ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini annuse muutus on olnud üsna väike ja tehtud hormoonanalüüside alusel igati põhjendatud. Seega ma kõhulahtisust L-türoksiini annusega ei seostaks ja põhjust tuleks otsida mujalt.
Loe edasi

Tükitunne kurgus ja pidev iiveldustunne

Tere! Mul hakkas 2 kuud tagasi südame piirkonnas vasakul pool õrn survetunne, valutunne. Selline valu, mis elamist ei sega. Oksendasin ühe korra. Uuriti, et südametöö on korras. Nädal hiljem tuli juurde ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See küsimus on tulnud valel aadressil ja peaks jõudma hoopis gastroenteroloogini. Endokriinhaigust kahtlustada pole põhjust. Kui kilpnääre võib suurenedes tükitunnet põhjustada, siis iiveldust ...

Loe edasi

TSH - väärtus

Tere!
Vereanalüüsi vastuses oli TSH näitajaks 46,71 mlU/l.
Kas 100 mg L-Thyroxini on piisav kogus.
Tunnen pidevat väsimust ja jõuetust.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 46,71 mIU/l on kindlasti liiga kõrge s.t. kilpnäärme alatalitlus on halvasti kompenseeritud ja L-türoksiini annus peaks olema suurem. Soovitaksin analüüsi korrata ja määrata lisaks ka FT4 ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi