harknääre? 04.06.08 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Palun öelge kas on võimalik uurida harknääret. Minu emale määrati 7 aastat tagasi hormoonravi, kuid peatselt selgus, et kilpnääre oli siiski korras. Peale L-Tyroxini tarvitamist aga tervis halvenes järsult. Praeguseks on määratud invaliidsusgrupp. Kahtlustatakse isegi Sclerosis Multiplexi, kuid enne selle ravimi söömist oli täiesti terve,v.a. tekkis minestus ja kramp (7 aastat tagasi). Kas on võimalik uurida Eestis harknääret, võibolla on see ülemäärase müeliinkihi tekitajaks organismis.Tänan.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Sellest, et harknääre võiks müeliini tekitada, ei ole küll kuulnud. Täiskasvanud, seda enam eakatel inimestel on harknääre taandarenenud ja kliiniliselt ebaoluline. Kui kahtlustatakse harknäärmest lähtunud kasvajat, saab seda kindlaks teha rindkereorganite kompuuteruuringuga. Kilpnäärme talitlusega ei ole harknäärmel mingit seost.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Vereanalüüsi tulemused!

Kas mu vereproovi tulemus on korras?Tunnen muret kilpnäärme näidu pärast.Perearsti pole õnnestunud kätte saada.Mure on halva enesetunde pärast umbes nädala jagu.Käed,jalad surisevad,torgivad.Käelabad valutavad,pea ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Määramatult madal TSH viitab tõepoolest kilpnäärme ületalitluse retsidiivile. Kindlasti tuleb võtta ühendust oma perearstiga või Teid varem ravinud endokrinoloogiga. Vajate uuesti ületalitluse ...

Loe edasi

TSH 3.15

Tere!

Tegin arsti juures vereproovid. Muret teeb kilpnäärme proov, TSH oli mul 3.15, kuid mul esineb kilpnäärme haigusele viitavaid sümptomeid, nt kõhulahtisus, väljalangevad juuksed, meeletu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil esinevad sümptomid ei ole seotud kilpnäärmega. Seda näitab kasvõi kõhulahtisuse ja higistamise, mis on kilpnäärme ületalitlusega seotud vaevused, samaaegne esinemine kuiva naha ja käriseva ...

Loe edasi

Kilpnäärmepakett - tulemused (normväärtusest madalam FT4)

Tere! Tegin kilpnäärme analüüsid, minu tulemused on järgmised:

Kilpnääret stimuleeriv hormoon ehk TSH?
1.42 mIU/l

Vaba türoksiin (FT4)?
8.7 pmol/l

Türeoidperoksüdaasi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan Teil pöörduda endokrinoloogi vastuvõtule. Puuduv menstruatsioon Teie vanuses on vägagi tõsine probleem ja Teie poolt tehtud kilpnäärme hormoonanalüüsid võivad viidata sekundaarsele ...

Loe edasi

Kiirabi mõõtis sõrmeotsast veresuhkrut peale 4,5 tundi söömist ja sai näiduks 6,3. Päeva jooksul ei ole tarbinud midagi magusKas selline veresuhkru näit 6,3 on normaalne?

Kiirabi mõõtis sõrmeotsast veresuhkrut peale 4,5 tundi söömist ja sai näiduks 6,3. Päeva jooksul ei ole tarbinud midagi magusat ja viimane toit oli umbes 200 gr ühepajatoitu. Kas selline veresuhkru näit ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Selline veresuhkur on normaalne. Igaks juhuks võib muidugi perearsti juures oma tervist põhjalikumalt kontrollida lastes teha analüüsid hommikul tühja kõhuga ja veeniverest (peale veresuhkru ...

Loe edasi

kilpnääre

kilpnääre TSH 1.50 TPO lgG 226.0 muud näitajad korras

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme hormoonid korras. TPO IgG kõrge tiiter viitab autoimmuunsele türeoidiidile.
Ravi Te ei vaja. Jälgimiseks TSH 1 kord aastas perearsti juures.
Tervitades,
...

Loe edasi

Sügelev lööve kilpnäärme ületalitlusest?

Tere!
11a tagasi kui olin 16-aastane leiti mitmete uuringute järel kilpnäärme ületalitlus. Küll aga ei määratud ravi, sest sooviti pikemalt jälgida, aga ilmselt unustati mind alaealisena hiljem ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme talitlushäired (nii üle- kui alatalitlus) tavaliselt nahalööbeid ei tekita. Soovitan pöörduda kõigepealt nahaarsti poole. Kui varasemalt on kilpnäärme ületalitlust diagnoositud, ...

Loe edasi

Imetamine ja metaforal 850mg

Tere!
Endokrinoloog määras mulle Metaforal 850mg tabletid diabeedi raviks . Aga ma imetan ja loen et ei tohiks neid võtta kui imetad. Kas see tõesti võib beebile halvasti mõjuda laps 6 kuune ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et ohtu ei ole - ravimit ei ole imetavatel emadel lihtsalt piisavalt uuritud. Metformiini on põhimõtteliselt lubatud kasutada ka näiteks raseduse ajal - lootetoksilist mõju sel ravimil ...

Loe edasi

Diabeet

Kas pikatoimeline insuliin mòjutab mälu kvaliteeti. Kui jah, siis kuidas sellega toimetulla?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pikatoimeline insuliin ei mõjuta mälu. Küll võivad mälu mõnevõrra mõjutada kas liiga kõrge või liiga madal veresuhkur. Mälule on kõige säästvam veresuhkru vahemik 5-10 mmol/l.
Tervitades,
Loe edasi

TSH tõus ja rasedus

Tere!
Soovin küsida Teie arvamust.
Mul avastati autoimmuunne kilpnäärme alatalitlus detsembrikuus. Alates jaanuarist olen hakanud vôtma L-Thyroxini lisaks. Algselt võtsin 25mg, siis endokrinoloog ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvestades rasedust on tõepoolest suur tõenäosus, et L-türoksiini annust on vaja veelgi suurendada. Küll TSH ka normi läheb, L-türoksiini annus on lihtsalt veel liiga väike - FT4 on normi alumise ...

Loe edasi

Tsh näit raseduse ajal

Tere,olen rase 19 nädalat, 15 nädalatel tsh väärtus oli 4.3(enne rasedust 2.5), ft3 -4.5 ja ft4-12.1, tpo alla 3.
Kuna tpo väärtus on korras,siis oli öeldud et ravimid võtta ei ole vaja. Aga ämmaemand ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõepoolest, TSH normväärtused rasedatele on mõnevõrra madalamad tavanormidest ja üldiselt soovitatakse L-türoksiini kõrgemate TSH väärtuste korral rasedatele ka sel juhul, kui TPO-AK tiiter ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: