Algab tervisliku toitumise kampaania ”Sinu tervis on su enda kätes”

Algab tervisliku toitumise kampaania ”Sinu tervis on su enda kätes”

Tervise Arengu Instituut (TAI) alustab üle-eestilist toitumiskampaaniat ”Sinu tervis on su enda kätes. Söö 5 peotäit puu- ja köögivilja päevas”, et tõsta inimeste teadlikkust sellest, kui palju tuleks puu- ja köögivilju süüa.

Kampaania eel tehtud uuring kinnitas, et inimesed küll teavad, et puu- ja köögiviljad on tervisele kasulikud, kuid nad ei tea, kui palju neid tuleks süüa. ”Arvestades, et üks portsjon on umbes 100 grammi ehk umbes üks peotäis puu- või köögivilju, tarbib pool vastanutest (49%) puu- või köögivilju vähemalt 1-2 portsjonit päevas. 2% ei söö enda hinnangul üldse puu- või köögivilja ning soovitusliku minimaalse viis portsjonit päevas tarbib vaid 8% elanikkonnast,” tutvustas uuringu tulemusi TAI toitumisekspert Tagli Pitsi.

”Enamike inimeste (77%) arvates peaks iga inimene puu- ja köögivilju päevas sööma vähemalt 1-4 portsjonit. Vaid 9% vastajatest teadis, et päevane portsjonite arv peaks olema vähemalt viis,” lisas Pitsi. ”Uuring näitas, et teadmised sellest, kui palju peaks iga inimene päevas puu- ja köögivilju sööma, on tihedalt seotud inimese enda senise tarbimisega: kes arvas, et soovituslike portsjonite arv on suurem, neid ka enim tarbis.” 

Uuringust tulid välja ka puu- ja köögiviljade söömise võimalikud barjäärid – teadmiste või ideede puudumine toidu valmistamisel, hind ning toidu valmistamisele kuluv aeg – need on probleemiks kuni kolmandikule inimestest (vastavalt 33%, 26% ja 26%). Keskmisest enam on eeltoodud barjääride olemasolu tunnistanud mitte-eestlased ja põhiharidusega inimesed ning mehed.

”Hea tervise jaoks vajalik kogus puu- ja köögivilju on vähemalt 5 portsjonit päevas. Üks portsjon on umbes 100 grammi ehk peotäis,” selgitas toitumisekspert. ”Lisaks värsketele puu- ja köögiviljadele kuuluvad portsjonite arvestusse ka külmutatud, kuivatatud ja konserveeritud viljad ning mahlad. Samuti ei ole vahet, kas tarbida puu- ja köögivilju eraldi või mõne roa koostises.”

Puu- ja köögiviljad sisaldavad ohtralt organismile vajalikke vitamiine, mineraalaineid, fütotoitaineid, kiudaineid ja vett. Tänu vee- ja kiudainetesisaldusele täidavad nad hästi kõhtu, kuid samas annab enamik puu- ja köögivilju vähe energiat ning sisaldab vähe rasvu ning neis ei ole kolesterooli. Tervislikum toitumine tõkestaks paljude haiguste levikut, mis suures osas on tingitud just eluviisidest: vähesest liikumisest ja valest toitumisest.

Vastused paljudele puu- ja köögivilju puudutavatele küsimustele leiab veebilehelt www.toitumine.ee. Samas on ka uuendusena „viljaratas“, mis pakub ideid, mida erinevatest viljadest valmistada. 

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada