Kalamaksaõli Autor: Merileid Saava


Viited: kalamaksaõli
Kalamaksaõli on A- ja D-vitamiini ning oomega-3-rasvhapete looduslik allikas. Seda toodetakse värskest tursamaksast ning juba 1 teelusikatäis (ca 5 ml) õli annab soovitatava koguse A- ja D-vitamiini ning 1 g väärtuslikke oomega-3-rasvhappeid. Kalamaksaõli soovitatakse sisse võtta rahhiidi ja kanapimesuse profülaktikaks varases lapseeas, raseduse ja rinnaga toitmise ajal, aga ka eakamatel inimestel luuhõrenemise, reumatoidartriidi ja südame isheemiatõve profülaktikaks. Kalamaksaõli kasutatakse ka välispidiselt mõnede nahahaiguste (psoriaas), põletushaavade ja muude haavandite kiiremaks paranemiseks.

Naturaalne kalamaksaõli on aga kolesteroolirikas ja kõrge kalorsusega ning väga kõrge A- ja D-vitamiini sisaldusega. Seetõttu tuleb rangelt kinni pidada õigest annustamisest. Pikemaajalise üledoseerimise korral ohustab inimest A- ja D-hüpervitaminoos ning veritsemise oht. 

Kalamaksaõli hoitakse tumedates pudelites pimedas ja jahedas kohas, et takistada küllastumata rasvhappeid oksüdeerumise eest. Viimase vältimiseks lisatakse vahel kalamaksaõlile E-vitamiini, mida kalaõlis tavaliselt ei leidu. On olemas ka kolesteroolivabu kalamaksaõlisid.

Vt ka hüpervitaminoos.


Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Rippudes hakkab imelik

Tere!

Pöördun Teie poole murega, mis on minuga olnud nüüd juba pikemat aega.

Nimelt seljavenituse eesmärgil proovin aeg-ajalt spordisaalis kangil veidi rippuda (mitte pea alaspidi). ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Kirjeldusest võib arvata, et närvijuur(ed) said liigselt venituse alla pandud, mis nüüd tunda annavad. Lihaste kaebused võivad tuleneda närvide hetke olukorrast. Enamasti taanduvad sellised ...

Loe edasi

Kaalu langetamine

Tere.Olen 31 aastane naine,kaalun 90 kg.Juba 14aastat on kaaluga probleeme, iga aastaga mul kaal tõuseb ja tekivad jalgade peale aina rohkem verisoone nähtavaks.see on kohutav. mul on 2 last 10 a ja 7 ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Kiri on küll põhjalik, kuid selles puuduvad andmed pikkuse kohta ehk pole võimalik arvutada kehamassi indeksit. Toitumissoovituste tegemiseks tuleb aga analüüsida toidupäevikut. Liikumine ...

Loe edasi

L-tyroksiini kõrvalmõjud ja menstruatsioon

Tere
Võtan L-tyroxini kuu aega ning märkasin, et 5-6 päeva enne menstruatsiooni veritseb erksat punast värvi.
Kas see on normaalne? Veritsemine on ühekordne, traumasid pole olnud.
Samas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt ei ole veritsusel L-türoksiiniga mingit seost ja probleemi püsimisel soovitan günekoloogiga nõu pidada. L-türoksiin kiirendab ainevahetust ja kindlasti ei põhjusta see ravim ka ...

Loe edasi

Levothyroxin

Võtan levothyroxsiini 100mcg.
Tegin hormoonanalüüsi täiskõhuga ja hommikune tablett võetud. Tulemus:
TSH 0.16 (mIU/l)
(0.40-4.00)

T4 20.96 (pmol/l)
(10-21)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite jätkata sama annusega. TSH minimaalne langus normis T4 foonil kliinilist tähendust ei oma. Kui Teil esineb südameisheemiatõbi või rütmihäireid, võib kaaluda L-türoksiini annuse vähendami8st ...

Loe edasi

Kõrge veresuhkur

Veresuhkur kõrge. Näidud manuses. Kas peaksin muretsema. Sõin õhtul viimati kell 19.00 ja hommikul näidud sellsied. Perearsti arvates kõik korras, kuigi väidetavalt veresuhkur natuke kõrge. Kas peaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks on manus kuhugi kadunud ja mina Teie veresuhkru näite ei leia. Kirjas endas ära toodud analüüsid on kõik korras v.a. normist madalam D-vitamiin (kevadel üsna tavapärane tulemus).
Loe edasi

Liigne söömine

Tere

Mul on probleeme söömisega. Võin süüa 2-3inimese eest ja söön kiiresti ning kogu aeg teen trenni ja tööon väga liikuv ning olen toitumispetsialisti poole poordunud ning alati läheb käest ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Võimalik, et vajata pikemaaegset nõustamist harjumuste muutmiseks. Samuti võib olle tegu teatud tüüpi söömishäirega, mis võib vajada psühholoogilist nõustamist. Seega soovitan pöörduda ...

Loe edasi

Kilpnäärme testi tulemused

Tere,

Kas saan õigesti aru, et FT4 üksi ei näita midagi ja normist veidi madalam näitaja ei viita kilpnäärme probleemidele? 2018. a oli TSH 1,14; 2020. a TSH 1,89 ja FT4 10,77. Mureks on pikka ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, FT4 mõningane langus normis TSH foonil ei anna veel alust hüpotüreoosi diagnoosimiseks ja sellised patsiendid ravi ei vaja. Siin on siiski üks "aga" - välistatud peab olema nn. sekundaarne ...

Loe edasi

Kilpnäärme näitajad

TSH tulemus: 2.69 mIU/l (normväärtus: 0.4 - 4 mIU/l)
FT4 tulemus: 14.35 pmol/l (normväärtus: 11.5 - 22.7 pmol/l)
Türeoidperoksüdaasi vastased antikehad tulemus: 68 kU/l (normväärtus: < 60 kU/l)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie hormoonanalüüsid on korras, kilpnääre talitleb normaalselt ja mingit ravi Te ei vaja. Minimaalne peroksüdaasi vastaste antikehade tiitri tõus on oluline siis, kui perekonnas esineb autoimmuunset ...

Loe edasi

Kehv söögiisu

Tere!
Nimelt on mu mure selles, et söön harva. Pidevalt kodus olles ununeb lausa ära süüa. Vahel kui tunnen, et kõht on tühi, avan külmiku ning pole isu, aga siis peamiselt ei söögi midagi. Millest ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Toiduvalikute mittevastavus meie keha vajadustele toob varem või hiljem kaasa terviseprobleemid.
Soovitan jätkata toidupäeviku pidamist ja igapäevast toitumiskava jälgimist, olgu siis ...

Loe edasi

karvad rindadel

Olen 1,67 cm pikk, kaalun 55 kg, menstruaaltsükkel on täiesti regulaarne, täpselt 28 päeva pikk. Vistrikke esines puberteedieas tihti, kuid mitte liialt. Nüüd esineb umbes 1-2 punnikest kuu jooksul. Umbes ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igaks juhuks võib kontrollida meessuguhormoonide sisaldust organismis, kui seda varem kunagi tehtud ei ole. Hormoonanalüüs tuleks teha menstruatsiooni ajal ja samal ajal ei tohiks võtta beebipille. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi