Kopsufibroos Autor: Helle Leesik

Kopsufibroos. Kopsufibroosi ehk pneumofibroosi puhul on kopsukoes tekkinud sidekude, mille tõttu on häiritud normaalne gaasivahetus. Sidekude võib tekkida suuremate kolletena või väätidena. Fibroos võib olla piiristunud või ulatuslik (difuusne). Põhjustajateks on mitmesugused põletikulised protsessid kopsudes (sarkoidoos, tuberkuloos), süsteemsed sidekoehaigused (reumatoidartriit, kopsualveoolide põletik) ning organismi eripära. Kopsufibroosi raskeks erivormiks on idiopaatiline kopsufibroos, mille põhjusi ei teata, aga haigusel on kalduvus progresseeruda. Mõõduka fibroosi puhul haigustunnuseid ei pruugi olla, kopsukoe ulatuslikuma sidekoestumise korral tekivad gaasivahetuse häired, organism saab vähem hapnikku ning haigel tekib õhupuudus. Hingeldus esineb algul raskemal, hiljem ka kergemal pingutusel. 

Haiguse kindlakstegemiseks kasutatakse radioloogilist, sh kompuutertomograafilist uuringut. Hingamisfunktsiooni uuring tõendab, et ulatuslikuma fibroosi esinemisel on kopsumaht vähenenud. Tekkinud sidekude ei ole võimalik kõrvaldada. Küll on aga võimalik ravida peamisi kopsufibroosi esilekutsuvaid põhjusi – põletikke. Idiopaatilise kopsufibroosi puhul on vajalik ravi glükokortikosteroididega. Kui põletikud korduvad, progresseerub ka kopsufibroos.

Vt ka allergiline alveoliit, reumatoidartriit, sarkoidoos, tuberkuloos.

Nõuanded sel teemal

Kilpnäärme ületalitlus

Tere!

Avastati uuringute tulemusel kilpnäärme ületalitlus.Endokrinoloogi vastuvõtul võeti süstlaproov millest tuvastati sõlmelisus ja vastus oli healoomuline.Ületalitluse vastu kirjutati Tiotill ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi tehakse toksilise hulgisõlmelise struuma puhul eelkõige talitluse normaliseerimiseks. Ka sõlmed kilpnäärmes lähevad enamasti väiksemaks, kuid ei kao. Selle ületalitluse vormi ...

Loe edasi

Vaskspiraal

Tere.Soovin vaskspiraali lasta eemaldada,
Kas seda peab tegema sama arst kes spiraali paigaldas?
Aitäh.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 37-aastane

Kindlasti mitte, spiraali võib eemaldada iga arst, ämmaemand või õde.
Teame juhtumist, kus ka partner eemaldas spiraali. ...

Loe edasi

Rinna nibud.

Tere.
Kui normaalne ja millele võivad viidata, koguaeg kikkis ja kõvad olevad rinna nibud?

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Arva et see on normaalne, kui see ei põhjusta teile probleemi. Dr kadastik

Loe edasi

Sünnitus


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 26-aastane


Loe edasi

Toksoplasmoosi analüüsi vastus

Tere
Olen 31 nädalat rase ja lasin teha Toxoplasma gondii igG ja igM analüüsid. Kas olen varasemalt toksoplasmoosi põdenud ?

Tulemus ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kahjuks on uuringut teostav labor jätnud oma tulemuse interpreteerimata ja vastus Toxoplasma gondii IgG kohta on jäetud ebamääraseks.
Kindlasti ei ole teil ägedat toksoplasmoosi ...

Loe edasi

Ebareguläärsed päevadeli peale 3. raseduse katkemist

Tere

Mul on olnud eelnevalt juba 3 raseduse katkemist ,kui 2. korral on peale kuuaegset pausi ilusti päevad hakanud ja regulaarsed.Nüüd peale kolmandat raseduse katkemist algasid päevad 34 ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, võimalik, et tekkinud tsüklihäire, kuna rasedusi mitu, mis katkesid. Sel juhul Primolut hea. Igaks juhul ikkagi oleks hea, kui saaks günekoloog Ultraheliga üle vaadata. Võimalik et seal on hoopis ...

Loe edasi

Isiksusehäire diagnoosimine

Tere! Olen endal juba mõnda aega kahtlustanud vältivat isiksusehäiret, kuna sotsiaalfoobia mul kindlasti olla ei saa ning sümptomid tunduvad kattuvat. Kuhugi pöörduda ma sellega ei julge, kuna olen vaid ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Diagnoose paneb peale uuringut ikka psühhiaater.
Mina käisin Ülikoolis ja siis ka üliõpilased ühte või teist haigust õppides arvasime, et ka minul selliseid sümptoome, ilmselt ka see või teine haigus. ...

Loe edasi

Klipnäärme alatalitus

Tere


Sooviksin teada, kas minu näidud viitavad kilpnäärme alatalitusele:

Analüüs 11.08.2017

TSH: 2,44mlU/L

fT4: 16,6 pmol/L

TPO ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
11.08.17 tehtud analüüsid kilpnäärme alatalitlusele ei viita - talitlus on korras. TPO tiitri umbes 2x tõus viitab autoimmuunsele türeoidiidile - vajate regulaarset jälgimist perearsti juures ...

Loe edasi

Kõrvade lopputamine ja minestamine

Tere
Olen käinud viimase 1,5 aasta juures kõrvaarsti juures, seoses sellega et üks kõrv kipub krõbisema kui neelan, alati on vaigukork ees olnud ning on vajadus olnud loputada. Kõrvakile on korras ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
See on üsna sage reaktsioon, nimetatakse seda kalooriliseks efektiks. Tekib eriti siis kui loputusvesi on liiga külm või kuum. Põhjuseks ongi tasakaaluelundi ühepoolne ärritus. Kogu keha tasakaalusüsteemis ...

Loe edasi

Kilpnäärme test

Tere,

lasin endale omaalgatuslikult teha kilpnäärme talitluse hindamiseks vastava vereproovi. Kuna tulemused tunduvad minu võhiklikule silmale üsna piiripealsed, siis mu küsimus on, kas peaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüside alusel võib otsustada, et kilpnääre ei ole Teie vaevuste põhjuseks. Minimaalselt tõusnud TSH ja piiripealne TPO viitavad siiski lisauuringute vajadusele võimaliku autoimmuunse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi