Nõgestõbi Autor: Kaja Julge

Nõgestõbi ehk urtikaaria on sageli esinev nahahaigus. 15–20% inimestest põevad nõgestõbe vähemalt korra elu jooksul ja tihti jääb tekkepõhjus ebaselgeks (idiopaatiline nõgestõbi). Haigus võib tekkida igas vanuses, kuid tabab siiski sagedamini noori. Nõgestõbi avaldub väikeste sügelevate, putukahammustust meenutavate kupladena või siis nahapinnast kõrgemate suurte roosakaservaliste kupladena. Kuplade hulk, suurus ja paiknemine on varieeruv ning neist ei jää arme. Lööbe kadumise järel võivad nahal mõneks ajaks püsima jääda heledamad ehk depigmenteerunud alad. Lööbe põhjuseks on nahas paiknevate sidekoerakkude (nuumrakud) aktiveerumisel vabanevad histamiin jt mediaatorid (virgatsained). Tunduvalt sagedamini allergiast (putuka-, toidu-, ravimiallergia) on nõgeslööbe põhjustajateks füüsikalised tegurid (surve nahale, külm, kuum, päike, vesi), valuvaigistid ja põletikuvastased ravimid (aspiriin, ibuprofeen, paratsetamool), toiduvärvid ja säilitusained. Sel juhul on tegemist mitteallergilise nõgestõvega. Füüsikalised tegurid tekitavad kuplasid vaid nimetatud ärrititega kokkupuute kohal.

Mõnikord põhjustavad nõgeslöövet veresoonepõletik ehk vaskuliit, B-viirushepatiit, pärilik angioneurootiline turse ning röntgenkontrastained.

Külmaurtikaaria korral ilmuvad kublad tavaliselt alles pärast naha ülessoojenemist ning lokaliseeruvad kõige sagedamini näol ja kätel, püsides umbes tund aega. Kublad võivad välja lüüa ka suvel tuulise, jaheda ja niiske ilmaga või pärast basseinis käimist. Haigusnähtude vältimiseks tuleks riietuda otstarbekalt. 

Külmamuhud tekivad korduvate kergekujuliste külmakahjustuste tõttu, harvem pärast ühekordset külmetamist, peamiselt kätel, jalgadel, kõrvalestadel, väikelastel ka põskedel. Kahjustatud kohal on lillakas- või sinakaspunased laigud või sõlmed. Need võivad tugevasti sügeleda või kipitada. Külmamuhkudest hoidumiseks tuleb jahedas ja niiskes keskkonnas viibimisel kanda sooje riideid. Raviks on oluline võtta veresooni laiendavaid rohtusid, et parandada verevarustust. Lokaalselt võib kahjustatud kohtadele määrida vaevusi leevendavat salvi. Mõningast abi on ka glükokortikoidhormoonsalvidest ning -kreemidest.

Allergilise nõgestõve raviks piisab enamasti allergeeni vältimisest ja antihistamiinikumide tarvitamisest. Vajaduse korral kombineeritakse neid leukotrieeni antagonistidega või tehakse lühiajaline hormoonravikuur.

Nõgestõbi on krooniline, kui kublad püsivad üle 6 nädala. Kroonilise idiopaatilise urtikaaria puhul tekib lööve iga päev või mõnel päeval nädalas ja see võib kesta niiviisi 1,5 kuud kuni isegi 1,5 aastat; paranemine toimub iseeneslikult. Antihistamiinikumid toovad haigele leevendust ja kiirendavad paranemist.

Nõgestõve põhjuse väljaselgitamine on keerukas, kroonilise nõgestõve korral jääb ebaselgeks isegi kuni 85% juhtudest. Kindlasti on abi sellest, kui haige ise jälgib, mis tegurid võisid tal nõgestõve vallandada. Nõgestõbi võib ilmneda ka autoimmuunhaiguste korral, kui immuunsüsteem hakkab mingil põhjusel antikehi tootma organismi oma rakkude vastu, aga ka kilpnäärme- ja maksahaiguste põdemisel.

Vt ka angioödeem, autoimmuunsed maksahaigused.

Nõuanded sel teemal

Probleem unega 1.9 aastasel

Mu poeg on alates 3.elukuust olnud kehva magaja. Nutab öösiti palju, rahuneb raskelt. Rinda sai 4 elukuud, siis jäin teise lapse ootele ja läks edasi segu peale. Mina ei täheldanud sellest talle mingit ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Lastel on sageli unehäireid ja nende vallandajaks on tavaliselt haigused, elumuutused (lapse sünd, kolimine). Väga head ja lühikest soovitust on raske anda. Olete juba teinud mitut olulist ...

Loe edasi

Kurk

Tere. Jaanuari lõpus kurk oli kuiv pärast tekkis valu punasus eritti paremal mandlil.Valus oli neelatta kipitas kõrvettas.siis algas ka nohu.Nohu ja kurgu valu lõpesid,aga kurk jäi ikka kuiv tekkinud kerge ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vaevus ja seisundi kirjeldus on omane kroonilisele mandlipõletikule. Kurguarst vaatab kõike lähemalt, mõni analüüs ka, nt ASO tiiter ja saab otsustada edasise käsitluse. Seniks aga kurguspreid ...

Loe edasi

Mononukleoos

Tere

Täheldasin alates novembri algusest (võibolla isegi varem) kaela peal vasakul pool suurenenud lümfisõlme (kõva ja liikumatu). Mõned korrad käisin perearsti vastuvõtul, aga kuna muid haigustunnuseid ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Paistab, et kõik on Teie kirjas toodud. EBV tõus, vaevused: lümfisõlmede suurenemine, surve rindkeres ( see võib olla põhjustatud põrna suurenemisest) ja väsimus. Kui mahti, võiks siit lugeda ...

Loe edasi

Gaasivalud või kõhuvalu?!

Tere!

Üritan siis pika jutu võimalikult lühidalt ja selgelt kirja panna

Meie beebit on esimestest elunädalatest saati vaevanud gaasivalud. Lähenedes 3ndale elukuule tundus, et ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Tavaliselt tekivad gaasivalud ehk koolikud kahe-kolmenädalasel imikul ja kestavad kolmanda-neljanda kuuni, vahel aga kauem kuni esimese elupoolaasta lõpuni. Koolikuid esineb kuni kolmandikul ...

Loe edasi

Pimesool

Tere!

Kas pimesool võib valutada ka ilma palavikuta ja mõned korrad kuus, aastate jooksul? Küsin, sest naistearst välistas nasiteosakonnas probleemid, aga terav valu kiirgab just sealt paremalt ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vaevus võibki olla tingitud ovulatsioonist, seda nimetatakse ka tsükli keskpaiga valuks ( mittelschmerz, hea ülevaate saab siit https://en.wikipedia.org/wiki/Mittelschmerz ).
Üks ussripiku ...

Loe edasi

Keelel laik

Tere!

Märkasin suud uurides väikest “laiku” keele küljel allpool. Kas see on normaalne?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Päris normaalne ei ole, kuid see võib olla ise paranev, mööduv nähtus või muu haiguse üks avaldumine.
Saan soovitada head koostööd oma perearstiga.

Head tervist soovides
Loe edasi

vereanalüüsi vastused

Tere!
Tahan teada saada mida tähendab:
Hemogramm 5-osalise leukogrammiga

WBC
7.0 /nL 3.8 - 10
RBC
4.46 /pL 3.8 - 5.5
Hb
140 g/L 110 - 150
Hct

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vereproovid paistavad olema korras. Käevaevuse uurimine algab arsti kabinetis- nahatundlikkus, Tinelli, Flicki ja Phaleni test. Neid teeb iga perearst, perearst saadab ka ENMG ehk elektroneuromüograafia ...

Loe edasi

Väikelapse toit

Tere!

Kuidas on õige anda toidu kõrvale vedelikku 1 aasta 3 kuusele lapsele? Kas vahetult enne, pärast sööki või toidukorra ajal? Missuguse peenestusastmega peaks lapsele antav (liha)toit ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kahvliga purustatud toit peaks olema sobilik ja kui juba on lõikunud esimesed purihambad võib hakata andma ka tükilisemat toitu.
Toidu kordade vahele sobib joogiks vaid vesi. ...

Loe edasi

Vähi pärilikkus, suitsetamine ja köha

Tere!

Palun Teie arvamust kahe teema kohta.

1. Minu vanaema ja tema vend surid mõlemad vähki vastavalt 66 a vanuses ja 47 a vanuses ning esimesel neist oli peaaju kasvaja ja ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vähi pärilikkuse kohta on raske anda ühest vastust. Kirjeldate väga eineva paikmega haigust ja vaevalt on need pärilikud. Ja ausalt öelda- statistika on karm- iga 3-4 inimene sureb kahjuks ...

Loe edasi

Punased laigud

Millest võiks olla tingitud selline lööve.
Nahk on kuiv ja kare, last pestud 2-3 päeva tagant

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Punaste laikude nimi võiks olla dermatiit. See tähendab nahapõletikku, mille põhjusi võib olla väga mitu - ärritus, allergia, kuiv õhk, kuivatavad pesuvahendid, hõõrdumine jne.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi