Kala ja kalatooted Autor: Tiiu Liebert

Kala ja kalatooted on väga väärtuslik toit. Kalavalk, nagu ka liha- ja munavalk, on täisväärtuslik valk, sest sisaldab piisavas koguses kõiki asendamatuid aminohappeid. Kalavalgust moodustab sidekude ainult 2–5%. Kalaliha on suhteliselt pehme, mistõttu kalatoidud on kiiresti valmistatavad ja hästi seeduvad. Eri kalaliikide rasvasisaldus on üsna erinev. Väherasvased kalad (tursk, ahven, haug, koha, särg) sisaldavad rasva umbes

1%. Seevastu angerjas, heeringas, forellis ja lõhes leidub palju rasva. Kalarasv võib olla jagunenud ebaühtlaselt. Tavaliselt on väga rasvane kala maks, rasva on palju ka naha all ja kõhuõõnes. Kalarasva koostis erineb tunduvalt teiste loomsete rasvade omast. Kalarasv sisaldab palju pika ahelaga hulgiküllastumata oomega-3-rasvhappeid, millel on soodne mõju vere koostisele. Need rasvhapped kaitsevad südant ning hoiavad vere vedelana. Nädalas on soovitatav süüa kala 2–3 korda. Kalarasvas on väga palju rasvlahustuvaid

vitamiine (A-, D-, E- ja K-vitamiin). Eriti tähtis on kalade suur D-vitamiini sisaldus, sest seda vitamiini leidub eestlaste tavatoidus vähe. Kala sisaldab ka kolesterooli: mida rasvasem on kala, seda suurem on ta kolesteroolisisaldus. Kalamarjas ja vähilistes on kolesterooli eriti palju.

Kala on suurepärane mineraalainete allikas. Kala lihaskoes on palju kaltsiumi, fosforit ja magneesiumi, eriti ohtralt on aga kaltsiumi ja fosforit kala luudes. Seepärast on põhjust süüa näiteks praetud räimi või räimevormi koos luudega. Kalakonservide valmistamisel luud pehmenevad ning on heaks mineraalainete allikaks. Mikroelementidest on kalas tähtsamad jood, seleen, raud ja tsink. Piisav joodikogus toidus tagab kilpnäärme normaalse talitluse. Seleen on tuntud antioksüdant, mis kaitseb ka kalarasva oksüdeerumise eest.

Kala on kergesti riknev toiduaine. Eluskala mikroobid, mis tavaliselt pärinevad veest, on psührofiilid (külmalembesed), mis tähendab, et nad arenevad ja paljunevad jahedas. Mikroobe esineb kala katvas limakihis ja soolestikus. Riknemisel suureneb kala katva limakihi paksus, liha pehmeneb, lõhn ja värvuski muutuvad ebameeldivaks. Selline kala toiduks ei kõlba.

Kalades võivad elutseda parasiidid. Eesti järvedest, eriti Peipsist püütavates kalaliikides (haug, ahven, koha, kiisk) võib leiduda laiussi (Diphyllobothrium latum), mis nakatab ka inimest. Nakatumine toimub, kui toiduks tarvitatakse laiussiga saastunud mitteküllaldaselt termiliselt töödeldud või soolatud kala. Inimesel põhjustab laiuss peale seedehäirete ka rasket, B -vitamiini puudusest tingitud aneemiat. Laiuss hävib, kui kala külmutada temperatuuril –20 °C vähemalt 24 tundi või küpsetada, nii et kala sisemuses tõuseks temperatuur vähemalt +60 °C. Ka soolatav kala ja kalamari tuleks enne või pärast soolamist külmutada.

Vt ka aminohapped, antioksüdant, laiusstõbi, vitamiinid.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Tpo-igG ja rasedus

Tere,
Omal algatusel tehtud kilpnäärmepakett näitas: TSH 1,39, FT4 14,2 ,TPO IgG 168,4
Rasedus hetkel 6 nädalat.
Varemalt olen saanud diagnoosi autoimmuunne türeotiit
Siis oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO IgG kõrge tiiter kinnitab veelkord, et Teil on autoimmuunne türeoidiit (see on pärilik riskiseisund kilpnäärme talitlushäirete tekkeks). Kuna hormoonanalüüs on korras, siis Te mingit ravi ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere.
Perearst tegi ulatusliku vereproovi. Kõik muu tundub korras, aga mind jäi häirima türeoglobuliini üsnagi kõrge väärtus.
Emal diagnoositud kilpnäärme alatalitlus, seega veel enam see ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See vastus ei ole mitte türeoglobuliin, vaid türeoglobuliini vastased antikehad - Teil on autoimmuunne kilpnäärmehaigus, nagu Teie emalgi. Kilpnäärme alatalitlust pole Teil aga emast erinevalt ...

Loe edasi

Kolesterool ja kilpnääre

Sooviksin Teie arvamust seoses minu viimase vereanalüüsiga.
Kolesterool 6,6
HDL 1,8
Mitte-HDL 4,8
LDL 4,6
Triglütseriidid 1.81
Kolesterooli raviks kirjutati mulle Rosuvastatini ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH on normis - seega hetkel kilpnäärme alatalitlust ei ole ja Te ravi ei vaja.
Kolesterooli näidud on tõepoolest kõrged ja kuna 1. tüüpi diabeet tõstab südame- ja veresoonkonna haiguste ...

Loe edasi

Valu hüppeliigeses

Mul on kannast natuke üles hüppeliigese kandis tugev valu kõndides, vahel on täiesti okei, aga vähel annab väga tunda. Midagi jalaga ei teinud, mingit teadaolevat vigastust pole olnud, valu lihtsalt tuli ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Soovitan kannakõõluse valu korra jõuharjutusi:
https://www.youtube.com/watch?v=9sPgsmC8aNU&ab_channel=E3Rehab

Kuna vigastust ei ole ja valul pole kindlat algust, siis ...

Loe edasi

Kodarluu murd

Kukkusin 24, detsembril kodarluu katki 3, jaanuaril oli operatsioon,murd parandadati plaadi ja kruvidega .Kips oli peale opi 2 nädalat, siis asendati ortoosiga , mida peab kandma 2-3nädalat Küsimus on, ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

See on kahjuks väga spetsiifiline küsimus ja ma ei julge selgeid soovitusi anda. Harjutused olenevad, kus piirkonnas oli murd ja miks on vaja kanda ortoosi.

Üldiselt tuleks ...

Loe edasi

Radiojoodravi

Tere,

sooviksin veidi infot raseduse kohta peale radiojoodravi.

Mul on Gravesi tõbi (diagnoos alates 2020) ja ees ootamas radiojoodravi. Olen konsulteerinud kahe erineva endokrinoloogiga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Gravesi tõve korral tehtav radiojoodravi väikese annusega on OK! Teine lugu on kilpnäärme vähi korral tehtavate suurte radiojoodi annustega - sel juhul võiks küll soovitada munarakkude külmutamist. ...

Loe edasi

Sõlmeline kilpnääre

Tere.
Tehti uuring ja avastati väga väga palju sõlmli kilpnäärmelt, need olevat juba seal ammusest ajast.
Vereanalüüs selline:
AnalüüsTulemusÜhikReferentsväärtus
TSH - 0.68mIU/l0.40-4.00

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüside alusel on kilpnäärme talitlus normis. Tõenäoliselt on tegemist autoimmuunse türeoidiidiga, kuna Tg IgG tiiter on normist kõrgem. Kilpnäärme medullaarse vähi marker kaltsitoniin ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus?

Tere!
Minu vereanalüüsi tulemused:
TSH <0,01 Refer.väärtus 0,27-4,2
Türeoglobuliin 0,83 " 3,5-77
TSI 1,08 " ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre ei ole septiline, tegemist on kilpnäärme ületalitlusega ehk rahvalikumalt toksilise struumaga. Kilpnäärme ületalitlus võib ka väikest palavikku põhjustada, kuigi üle 38 kraadi kehatempratuur ...

Loe edasi

Tere! Käisin mrt-s ja vastus siis tuli selline,kas peaksin muretsema?

Saatediagnoos:Diski prolaps? Spomdülodistsiit? Spondüliit? Radioloogiatehnikumärkus: Uuring teostatud natiivis, eGFR määramata, tellimuses kontrastaine pole lubatud. MRT lülisamba nimmeosast natiivis T1, ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Arvan, et muretsema ei pea, kuna uuringu põhjal ei leitud selget põhjust kaebustele. Sellegi poolest soovitan pöörduda füsioterapeudi poole, kes annaks oma hinnangu ja soovitused, kuidas ...

Loe edasi

Kas kilpnäärme näitajad on korrras?

Tere

tekkis küsimus seoses kilpnäärme analüüsi vastustega, kas näitajad on normis või peaksin muret tundma? 2019 sai üle elatud hodgkini lümfoom ja pärast seda on olnud meeletu kaalutõus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa ma ammendavalt vastata, kui ei tea selle labori normivahemikke, kus analüüsi tegite. Siiski on üsna tõenäoline, et TSH väärtus on veidi üle normi (suuremas osas laborites on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi