Suure fruktoosisisaldusega menüü võib põhjustada kõrget vererõhku

Suure fruktoosisisaldusega menüü võib põhjustada kõrget vererõhku

Vastavalt ajakirjas Journal of the American Society of Nephrology (JASN) ilmuvale uurimusele on inimestel, kelle toidusedel on fruktoosirikas, suurem oht kõrge vererõhu tekkeks.

Uurimuse tulemused näitavad, et palju fruktoosi ehk puuviljasuhkrut sisaldavate toitude ja jookide tarbimise vähendamine võib alandada ka kõrgvererõhutõve tekke riski, vahendas Science Daily.

Kõrge vererõhk on arenenud maades üks levinumaid kroonilisi tervisehädasid ning peamine südame- ja neeruhaiguste ohutegur. Teadlased püüavad teha kindlaks, millised keskkonnategurid võivad olla seotud kõrge vererõhu tekkega, ja kahtlustavad, et fruktoosil võib selles olla oma osa. Viimase saja aastaga on järsult kasvanud suhkru tarbimine, näiteks kasutatakse suhkrut paljude valmistoitude magustamiseks, ja see kajastub märkimisväärselt sagenenud kõrgvererõhutõppe haigestumises.

Diana Jalal (MD) Colorado Denveri ülikooli terviseteaduste keskusest analüüsis koos kolleegidega riikliku tervise- ja toitumisuuringu (2003–2006) andmeid, et teha kindlaks, kas suurem fruktoositarbimine ja kõrge vererõhk on omavahel seotud. Uuring hõlmas 4528 USA täiskasvanut (vanus vähemalt 18 aastat), kelle vererõhk oli alati normis olnud. Uuringus osalenud vastasid küsimustele selliste toitude ja jookide tarbimise kohta nagu mahlad, karastusjoogid, pagaritooted ja kommid.

Dr Jalali uurimisrühm tegi kindlaks, et nendel, kes tarbisid 74 grammi (vastab kahele ja poolele magusale karastusjoogile päevas) või rohkem fruktoosi päevas, oli vererõhu tasemete 135/85, 140/90 ja 160/100 mmHg oht vastavalt 26%, 30% ja 77% kõrgem kui teistel (normaalne vererõhk jääb alla 120/80 mmHg).

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada