Pesemine, lapsendamine 29.01.14 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Kui võetakse kinni ja tuuakse teile vastuvõtuosakonda, siis üks esimesi asju on, et viiakse inimene pesema!
Mind nabiti kodus ükskord aiamaalt tööriietega kinni ja pärast võis ju vaadata, et vaat kus must! Arvan et sellest riietusest olenes ka see et mind vastuvõtuosakonnast pärast vabasse osakonda üle ei viidud, vaid viidi teise majja ja kinnisesse osakonda, kus olin veel kuu ja siis veel vabamas kõrvalosakonnas, kus ma sättisin olemasolevaid riideid, pesin neid ja ostsin uue jope ja et mitte hulluks minna, ostsin ka villast lõnga hästi palju ja kudusin, et midagi teha. Seal olin ma veel kuu.

Tahaks küsida, kui see pesemine nii tähtis on, siis miks ei aetud meid, naisi, riburadapidi, iga päev kaks korda pesema? Selle asemel oli duširuum suitsetajate jaoks! Üks vanamutt suitsetas seal ja jõllitas, kui ma ennast pesin neid väheseid kordi, kui võimalust anti ja ise soovi avaldasin?

Nii, kui inimesel on diagnoos, siis see on ju häbiplekk kogu eluks, eriti kui seda maha ka võtta ei saa? Ja seda on mõnikord vaja maha võtta hoopis tuleviku jaoks, näiteks töökoha või lapsendamise jaoks.

Aga võibolla olen mina lihtsalt nii paha ja rahaaahne naine, et ei kõlbagi emaks! Teiste lapsi eriti ei taha ka enam! Isu läks üle! Kunagi oli see ilus unistus, et ma lapsendan, see lohutas mind, kui sain teada, et lapsi ei saa, aga mis teil seal sellest! See oligi üks ülepaisutatud ünistus! Mõtle, mina lapsendan! Ma olen ju teistest, neist joodikutest, parem! Oh ma lapsendan joodikute lapse! Joodikute lapsed on ju targad! Kui nad ei joo!

Kellele ma pean tänulik olema?

Veel tundub, et autoavarii pärast mind kinni ei pandud, järelikult sain selle hullumaja sahmaka nagu teise asja pärast! Kas see keerati mulle? Tundub küll!

Siis oleks võinud ju kohe autoavarii pärast kinni panna, oleks asi õiglane! Ma ju põhjustasin selle ja olin täisealine! Tunnistasin süüdi! Mõtlesin, et tehke, mis tahate! Olin valmis!

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Keha puhastamine värskendab ja puhastab ka vaimu ning hinge - tehakse ju rituaalseid pesemisigi ülemaailmselt paljude religioonireeglite kohaselt. Puhastamine aitab ka ilma religioonita. Haiglas peavadki patsiendid puhtad olema, aiatöölt tulles on ju pesemine täiesti näidustatud.

Haiglas on erinevad osakonnad ja selleks, et paremini arstiabi pakkuda, et rutem tervenemine ja enesetunde paranemine saabuksid. Kõik ikkagi patsiendi huvides.

Suitsetamine on tervishoiuasutustes reeglina keelatud, "keeluseadus" mõjub ka psüühika paranemisele hästi - Terves kehas on tervem vaim!
Suitsuvabalt elamine tervendab ju keha, tervendab seeläbi ka vaimu. Olen oma rahvale-patsientidele seda alati selgitanud - pean seda õigeks. Ja asjaosalised saavad sellest aru.
Psühhiaatriahaiglates on suitsetamisruumid ja vastav kord sisse seatud.

Alkoholi tarvitajate peredest kasvavad ka tublid inimesed - vaeva ja enesedistsipliini, sihikindlust ning läbilöögivõimet peab aga veidi-veidi rohkem olema. Peret me ei saa valida, enda elukäiku aga suuresti saame: oma õitete tegudega, sihipäraste tegude, kainete tegudega, tervislike tegudega.

Parimat soovides,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Lapsendamine, nartsissistlik kasuema ja suhtekartus

Tere,

4 aastaselt jätsid vanemad mu maha, onu võttis mind enda pere juurde. Onunaine oli peres A ja O, tänitas ja vingus alalõpmata, kannatasin seda vaikides. Teismelisena diagnoositi ärevushäire ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Lapsepõlve me uuesti elada ei saa, aga järeldusi saame teha küll.
Sealt siis elutarkus - ei käsuta, ei tänita, ei ole agressiivne jne. Ei enda ega teiste suhtes.
Plahvatuselävi madal - kergelt ...

Loe edasi

Estsitalopraam

Kas on olemas ka mõni käsimüügiravim, mille toimeaine on estsitalopraam?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ei ole.
Käsimüügist saab rahustavat teed (soe jook rahustab ka).
Soe dušš ja soojas vees mõnede asjade pesemine ( mitte pesumasinaga) on hea rahustaja.
Jalutuskäik on ammu-tuntud rahustaja. ...

Loe edasi

Dementse inimese hooldamine

Kuidas meelitada dementset pesema, see on minule suur probleem ja pesemine tundub tema puhul võimatu, vahetan küll iga päev riideid, aga kunagi peaks ju teda ka pesema.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Tallinna linnas on sotsiaaltöötajad igas linnaosas ja nemad annavad nõu, pakuvad sotsiaalseid lahendeid. Koduõed käivad kodus konsulteerimas ja nemadki annavad tarka nõu. Hooldusravihaiglast saab juhiseid. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: