maovalud ja kõrvetised 18.06.19 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!!!
Mul on mure maovalude ja kõrvetistega…Olen neli korda käinud gastroskoopias : esimesel korral, olles 16 aastane, ei leitud midagi, mõned aastad hiljem neelates teist korda avastati Helicobacter pylori selle ravisime ilusti antibiootikumidega ära. Nüüd siis 2018 sept käisin uuesti neelamas, kuna ikka kõrvetas ja nexium ei aidanud, siis öeldi et refluks ja määrati mulle pantoprazole-mepha 40 mg, kuid 6 kuud hiljem ikka kõrvetas, vahetasime ranisani vastu 150 mg 1 tbl , 2018 kevadel, tekkis mul suurema pojaga probleemid, mis põhjustasid stressi ja annust suurendati 2tbl päevas..Kuid nüüdseks siis paar kuud tagasi, ei aidanud ka need tabletid ( 2tbl ranisani 150 mg) ja arst suunas mind uuesti gastroskoopiasse, kus öeldi, et kõik on korras, arst vaatas üle ka sapikivid ja neerud, kuid kõik on korras…Nüüd kui on pingeline hetk tunnen ka survet ja valu alakõhus, teisipäeval (18.06) lähen ka naistearsti juurde. Millest võib selline kõrvetus ja maovalud esineda, kui kõik on korras, mis rohtu sellisel juhul tarbida tuleks. Arst määras hetkel mulle valdoxan 25 mg 0,5 tbl õhtuti, 1 kuu. Arvates, et mul on stress, kuna tegemist on antitepressantidega, siis ei sooviks niii lihtsalt neid sööma hakata ja sooviks ka teise arsti arvamust… Kuigi olen aru saanud, et pingeline hetk, kiirustamine ajavad mind endast v’lja ja peale seda esineb korvetisi ja alakõhuvalu. Loodan et saite mingi ettekujutuse ja oskate anda ka omapoolse arvamuse…
Hetkel võttis arst mul ranisani tbl ära, kuid mul ikka meeletult kõrvetab, hel perearstile ja ta soovitas apteegist osta käsimüügi ravimeid, kuna mul maost ei leitud midagi, mida ravida.Milliseid ravimeid teie soovitate kasutada? Hetkel on tekkinud ka kõhukinnisus 2-3 ndal pole korralikult käinud, kas siis tõesti sellest murest maoga või siis on siin ka muud probleemid juba?

Suured tänud vastajale ..

Arst vastas:

Kristi Otsmaa

dr Kristi Otsmaa

Perearst

Tere!
Kui gastroskoopia leid on korras, Helicobacter pylori ravitud, ravi maohapet vähendavate ravimitega efektitu, siis on väga ebatõenäoline, et Teie vaevuste põhjuseks võiks olla kehaline haigus. Tõenäoliselt on tegu nn. somatoformsete häiretega ja sel juhul on ravi antidepressantidega täiesti asjakohane. Lisaks soovitan mitmekülgset tasakaalustatud piisava kiudainetesisaldusega toitu, piisavas koguses vee joomist ja regulaarset füüsilist aktiivsust vähemalt 3 korda nädalas a tund aega. Alakõhuvalude puhul on mõistlik ära käia naistearsti vastuvõtul.
Lugupidamisega
Kristi Otsmaa
perearst

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Perearst

Kas refluks või närvid

Kas pidevad röhitsused võivad ka söögitorule kuidagi mõjuda. Nimelt on mul pidevad röhatised, mis liiguvad maost täpselt rindade vahele söögitoru piirkonda ja samuti süües tahket toitu ja juues kohe vedelat ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Arvan, et Teie vaevused on suuresti seotud ärevusega, tekkinud on ärevushäire somatisatsioon ehk psüühhilise probleemi avaldumine kehaliste vaevustega. Kõrvetisi esineb igal inimesel, ehk ...

Loe edasi

Helicobakter

Tere! Tegin seoses raseduse algusega vereproovid ning kuna kurtsin ka maovalu, tehti ka helicobakteri analüüs. Helicobacter pylori IgG oli 5,57 U/ml. Saan aru, et see on normist umbes viis korda kõrgem? ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Vereproovist Helicobacter pylori antikehade määramine pole kuigi täpne, sellega kaasneb pealegi hirmu ja segaduse tekitamine patsiendile. IgG näitab varasemat kokkupuudet selle bakteriga. Et ...

Loe edasi

Söögitoru söövitus?

15 aastat olen tarbinud vererõhu rohtu Atenolol 25 mg., mis tihti neelamisel on tekitanud kibedust söögitorus. Nüüd olukord selline, et söögitorus eestpoolt ja ka seljapoolt kõrvetised ja halb tunne, ka ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist,
Atenololi tarvitamise puhul kõrvaltoimena kõrvetiste teke on äärmiselt ebatõenäoline. Kui tableti neelamisel tekib valu, siis on selle põhjus tavaliselt see, et teda võetakse liiga vähese ...

Loe edasi

maovalud

Kuua aega tagasi oli kóhuviirus,peale seda iga nádal kuskil kaks korda lóób kóhtu valu ja lahti! Momendil tugevad maovalud! Kaks aastat tagasi tehtud nii maouuring kui soolteuuring,korras,kergem gastriit! ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Üldiselt on nii, et kui puuduvad arstile olulised ohusümptomid siis patsienti säästetakse ebameeldivatest uuringutest. Ravi määratakse juhtiva sümptomatoloogia alusel, jälgides efekti ja ka ...

Loe edasi

probleemid maoga

Tere.
Mul on kunagi mitmeid aastaid tagasi diagnoositud mao ülihappesus. Nüüd
on lisaks kõrvetistele tulnud ka gaasid, ja ülekilod aina kogunevad, kuigi
toitun lausa "näljareziimil". ...

Vastas dr Eero Merilind

Lugupeetud küsija.

On väga tõenäoline, et kõrvetised, iiveldustunne, "krooksud" ja gaasid on
tingitud mao ülihappesusest. Soovitan teil konsulteerida oma perearsti
või gastroenteroloogiga ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: