Tervisest teadmine 14.08.21 / Peavalu

Külastaja küsib:

Kui teadlik peaks täiskasvanud inimene olema oma tervisest
Või geneetilistest haigusest perearsti juurde minnes?
Kas perearstid teavad rohkem Rauavaegusaneemiast kui Pärilikust Sfärotsütoosist.Kui inimesed ise ei tea et neil võib
See Pärilik Sfärotsütoos kuidas inimene saab sellest teadlikuks. Elukaaslase vanemad ei tea üldse et neil võib ühel see haigus olla .Minu elukaaslane ei teadnud ise ka et tal on see haigus . Elukaaslase perearst ei tahtnud teda algul hematoloogile saata. Kuidas saab et elukaaslase perearst tema ühe vanematest hematoloogile saadaks kui inimesed üldse ei tea et neil võib selline haigus olla.

Arst vastas:

Vanda Kristjan

dr Vanda Kristjan

Perearst

Tere!
Kui analüüsides ilmnevad kõrvalekalded, siis arst hindab vajadust edasisteks uuringuteks. Sfärotsütoosi kahtlus võib ilmneda kliinilise vere analüüsis, mis on sage analüüs perearsti praktikas. Kui analüüsid on normis, siis ei ole vajadust ka edasisteks uuringuteks. Päriliku soodumusega haigusi me ennetada ei saa ja ka aktiivselt ravida ei ole neid võimalik. Ravi saab pakkuda kui on kujunenud kõrvaltoimed, mis vajavad ravi. Aneemiate esmane hindamine ja ravi on perearsti pädevuses seisundid.
Kõiki inimesi kõikide haiguste osas ei ole võimalik skriinida. Kui tekib mõte ja soov seisundis selgust saada, siis tuleb sellest oma perearstiga arutada.

Head soovides, Vanda Kristjan

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Pingepeavalu

Tere ma tunnen vasakul pea poolel aegajalt (mitu korda nädalas) tugevat survet, miski nagu suruks vastu pead ja aegajalt ka tunnen surinat kuklapiirkonnas. Kas tegu on pingepeavaluga? Kui jah, siis mida ...

Vastas dr Sulev Haldre

Tere,
surve, surin kirjeldatud kujul ei ole päris pingepeavalu moodi. Kas surve jne esinemisel on mingi põhjus? Kui kaua juba see häirib? Kui kaua surve kestab? Kas päris valusid on olnud.? Kas ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi