Peavalud 07.02.19 / Peavalu

Külastaja küsib:

Olen hädas juba pool aastat peavaludega. Juulis hakkas järsku tugev pulseeriv, torkiv peavalu, mis esines vasakul peapoolel. Valule lisandus tugev survetunne peas. Mõni päev valu ei ole, ainult surve.
Neuroloog pani diagnoosi: aurata migreen. kirjutas raviks indometi, amitriptüliini ja lyricat(lyricat võtsin ainult 3 päeva, tekkis tugev pearinglus ja ei saanud jätkata). Kohati ravimid aitasid ja ka valud vähenesid.
Sügisel tekkis lisaks peavalule ja survetundele ühel hetkel ka kaelakangus paremal poolel. Mõningatel päevadel on olnud ka iiveldust ja süda paha, oksendanud ei ole. Suvekuudel valutas kohati vasak kõrv ja kuulmine vähenes.
Survetunne/valud on olnud nii tugevad, et segavad igapäevaelu ja kõige lihtsamaid toimetusi. Süvenevad füüsilisel koormusel, st. igasugune treening on olnud siiani välistatud. Magades valu ei ole olnud.

Teise neuroloogi juures sai teostatud peaaju MRT, milles ainuke võimalik probleem: Vas. põskkoopas ja etmoidides on limaskest ebaühtlaselt paksenenud. Radioloog arvas, et võibolla põdesin rinosinusiiti?

Mõneks ajaks valud kadusid ja käisin kiropraktiku ja füseoterapeudi juures, kes aitasid kaelavaludega. Kuid abi on lühiajaline ja valu tuleb varem või hiljem tagasi.
Peale mitmekordset visiiti tekkis taaskord pähe (seekord pealaele ja otsmikukohale, terve pea ulatuses) valu. Lisaks "kiilus" kael kinni, füseoterapeut arvas, et tegu kaelalihaste ja sidemete põletikuga.

5 a. tagasi oli ka kergem peapõrutus vasakul peapoolel (kukkumisest)Minestamist/oksendamist ei olnud. Sai tehtud samuti peast pilt ja oli korras.

2017.a. juunikuus olid samasugused valud, nagu praegu (ilma kaelakanguseta) ca. 2 nädalat, kuni kaelale (vasakule poole) tekkis sügelev villiline moodustis (herpes). Perearst kinnitas ja sain raviks valtrex 500mg ning xefo rapid 8mg.
Valud peale seda ravikuuri kadusid ja kadus herpes kaelalt.

Nüüd on valud aasta hiljem tagasi ja püsinud juba pool aastat. Ei tea enam mida teha või kelle poole pöörduda. Elukvaliteet on kordades langenud. Varem tegin aktiivselt sporti ja olin muidu terve. Mida mina ei mõista - kuidas ükski ravim ei ole aidanud? Ei taha enam ühtegi ravimit sisse süüa ka, sest tekib hirm juba mida nende ravimite tarbimine võib tervisele tulevikuks teha…

Viimane perearst kirjutas neurontin 300mg, sest arvas, et tegu võib olla post herpeetilise neuralgiaga. Olen võtnud 2 nädalat. siiani paremaks ei ole läinud. Lisandunud on valu vasaku kõrva taha, terve vasaku peapoolel on luu katsudes valus.
Minu küsimus: kas need pidevad ja tugevad peavalud võivad taaskord tähendada vöötohatisele eelnevat seisundit? Kohati on sügelenud kukal samast kohast aga herpest, kui sellist veel välja ei ole löönud.

Arst vastas:

Mark Braschinsky

dr Mark Braschinsky

Neuroloog

Tere,
teie peavalude kirjelduse juures tahaksin teada veel mitmeid nüansse enne, kui saaks täpsemalt pakkuda millega tegu on. Osa kaebusi viitab selgelt migreenile, osa - mitte. Kindlasti oleks parem, kui saaksite tulla konsultatsioonile. Mis puudutab soovitusi, siis kõik ravimid, mis Teile on kirjutatud on efektiivsed rohud ühele või teisele seisundile, kusjuures amitriptüliin on nendest kõige universaalsem ja enamasti esimene valik. Samas nende toime reeglina tuleb alles peale 1-3 kuulist tarvitamist, mistõttu ei saa lühema perioodi tarvitamise korral teha mingeid lõpülikke järeldusi ravi toimimise või mittetoimimise osas. Loomulikult, kui on probleemiks ravimi taluvus ehk talumatud kõrvaltoimed, siis tuleb ravi lõpetada varem, kui 1-3 kuud ja valida asemele muu ravi. Hea on see, et pea uuringud on korras - ohtlikke patoloogiaid oleks MRT kindlasti esile toonud. Kõik see antud juhul kokku tähendab, et kõige paremini saaks edasi otsese plaanilise konsultatsiooni teel. Senini kindlasti soovitan pidada regulaarselt peavalupäevikut, märkides üles peavaludega päevad ja valuvaigistite tarvitamisega päevad, kusjuures valuvaigisteid ei tohiks kuus tarvitada enam, kui 10-15 päeva!
Lugupidamisega
M. Braschinsky

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Peavalu

Peavalud

mul on ühel peapoolel peavalud ja lõhkemistunded. ma tunnen et tahaks pilti taskusse visata ja peast käivad jõnksud läbi ja kokku kukkumis tunded on.

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,
võimalusi on mitmeid, alates migreenist kuni pohmellini. Vajalik on perearsti konsultatsioon.

Loe edasi

Küsimus

Millest ned peavalud üks pool valutab 3 päev juba kummardada ei sa ka.

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

ehk pole põskoopapõletikku ?

Loe edasi

Peavalud lapsel

Kas 3aastasel lapsel võib esineda migreen.?

Vastas dr Sulev Haldre

Jah, 3 aastasel lapsel võib esineda migreen.

Loe edasi

Peavalud

Mul on juba pikemat aega olnud peavalud,mis tulevad kuklast,torgetena.Otsmikul on aga ühtlane valu.Valuvaigistid ei aita.Milles võib olla asi??

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,
alates lihaspingest kuni paljude muude variantideni. proovige kukla- kaela piirkonda määrida külmageeli, samuti otsmikule.

Loe edasi

Küsimus

Kas peavalud võivad olla tingitud kõrgest vererõhust?

Vastas dr Sulev Haldre

Võivad küll.

Loe edasi

Peavalud

Minul on peavalud ja vahel on ka süda paha.On ka alatemperatuur 35,4.Pea kumiseb ja jalad on nõrgad.

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

mis siis ikka, perearsti juurde ja asja arutama.

Loe edasi

Peavalud

mul on peavalud. ja väga tugevad peavalud. mis ei lase ültse mitte midagi teha... ja need peavalud on laupäeva ja pühapäeva hommikuti ja päris tihti. olen proovinud patjadega, et nagu sättinud neid igatepidi ...

Vastas dr Sulev Haldre

esimene käik perearsti juurde, kes valude iseloomu järgi määrab peavalu tüübi ja kontrollib vajadusel kehalist tervist.
Vajadusel suunab perearst Teid neuroloogi vastuvõtule.

Loe edasi

Peavalud

kas on ohtlik kui peale ajuinfarkti on tekkinud peavalud

Vastas dr Sulev Haldre

see ei ole ohtlik, kuid väärib tähelepanu ja vajadusel ravi.

Loe edasi

Peavalud

mul on olnud usna pikka aega olnud peavalud,kuskil 33aastat.nooruses olid tihedamini kui nuud.peaaegu iga nädal ,iivelduse ja oksendamisega,mis kestsid isegi3päeva.nuud on jäänud vähemaks,umbes iga 3kuu ...

Vastas dr Sulev Haldre

Arvan, et peavalud ei ole tekkinud kukkumise tagajärjel.

Loe edasi

Peavalud lapsel

Pöörduja on 9 aastase tütre ema. Peavalud on tütrel, kontrollitud silmad, vereproovid - korras,
peavalud ei sõltu õppimiskoormusest.
Millest võivad olla veel tingitud 9. aastase tüdruku peavalud?

Vastas dr Sulev Haldre

Paljust, näiteks, ülepingest, stressist, millega võib olla seotud pingepeavalu, aga võib olla ka tegemist migreeniga. Migreen võib alata väga noorelt. Täpsustamiseks oleks vaja konsulteerida neuroloogi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi