Antidepressandid ja kaalutõus 22.09.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Kas Te näete seost antidepressantide ja kaalutõusu vahel? Olen lugenud Internetist palju sellekohaseid artikleid, kuid ühest vastust pole leidnud - osades artiklites väidetakse, et seos on, osades jälle, et pole. Mis Teie isiklik ja professionaalne arvamus on? Igatahes enda puhul täheldasin kaalutõusu just antidepressantide tarvitamise ajal.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ma ei ole kaaluprobleemide spetsialist (kui selliseid meil Eestis üldse on) ja puutun kaalumuutustega kokku niivõrd, kuivõrd see võib olla põhjustatud endokriinhaigustest. Seega oleks mõtet pöörduda oma küsimusega hoopis kogenud psühhiaatri poole, kellel suur antidepressantidega ravimise kogemus.
Omast kogemusest võin öelda, et kaaluiibe probleem oli suurem 10-15 aastat tagasi, kui raviti enamasti nn. vanade preparaatidega (tritsüklilised antidepressandid amitriptülliin ja noritren). Uued serotoniini tagasihaarde inhibiitorid (tsiprinool, prozac) ja teised nendetaolised kehakaalu enamasti ei lisa või kui, siis vähesel määral (alla 5kg). Samas on antidepressante turul kümneid nimetusi ja igaühel neist teatavad toimenüansid (ka näiteks mõju osas söögiisule). Samuti on toime igal konkreetsel juhul individuaalne. Seepärast ongi psühhiaater kõige õigem isik antidepressantravi korraldamiseks ja korrigeerimiseks, sest tunneb ravimeid põhjalikult ja oskab leida igale patsiendile sobiva.
Depressioon võib olla raske haigus, mis vähendab oluliselt inimese elukvaliteeti ja töövõimet ning võib osutuda isegi eluohtlikuks. Kui sellest üle saada paari lisakilo hinnaga (mis pealegi tervislikke eluviise järgides hiljem kaovad), võib tulemust hinnata kokkuvõttes päris heaks.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Ülekaal

Olen kogu elu olnud hädas ülekaaluga. Pikkus 165 cm kaal 112 kg. Neli kuud tagasi otsustasin asja tõsiselt käsile võtta. Kui varem oli liikumine väga minimaalne, siis nüüd hakkasin käima palju jalgsi (umbes ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei saa hästi Teie murest aru. 2-3kg kaalulangust 4 kuuga on suurepärane tulemus. Olete õigel teel ja see, mida vaja, on taolise reziimi hoidmine ka edaspidi. Kui olete seda teinud 4 aastat, ...

Loe edasi

Tekkinud striiasid

Tekkinud striiasid enam kaotada ei saa, saab vältida nende lisandumist.
Kuidas nende lisandumist vältida? Ja kui striaasid on tekkinud, kas siis peaks kaalutõus lõppema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lisandumist saab vältida, kui kehakaal tõusmise asemel langema hakkab.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja kaalutõus

Kas kaalutõus (2-3 kuuga 10 kilogrammi) võib olla põhjustatud kilpnäärme alatalitlusest (TSH 3,87)?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 3,87 mIU/l on normiväärtus (normivahemik 0,4-4,0) ja kilpnäärme alatalitlusega antud juhul tegemist ei ole. Seega on siin kaalutõusul teised põhjused.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kehakaalutõus

Olen 27 a naine olnud stabiilset 55kg (171cm pikk ja tunnen ennast nende kilode juures kõige paremini, kui tulevad lisakilod tekkib paksu inimese tunne, ei jõua käia, väsin kiirest, 4 korrusele käimine ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei näe nende lisandunud 6kg tõttu paanikaks mingit põhjust. Kaalutõusu põhjuseks on hormoonpreparaat (Diane-35), antidepressandid ja rasedus. Kui tõepoolest olete praegu rase (kirjavahemärkide ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: