Lapse kakas veri ja lima 21.10.21 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Minu 2,5-kuuse beebi kakas on umbes kaks nädalat olnud veri ja lima. Lapsega EMOs käies võeti kakast viiruse ja bakterite proovid ja need olid negatiivsed. Arvati, et lapsel võib olla lehmapiima talumatus ja soovitati kaheks nädalaks kõik piimatooted välja jätta. Olen hetkel piima ja igaks juhuks ka gluteeni ja munavabal dieedil. Umbes nädal sellel dieedil olles ei muutunud kakas midagi ja laps oli rahutu ning vääksus kogu aeg. Siis otsustasin proovida allergikute piimaseguga Aptamil Pepti. Proovisime umbes 2 päeva ja kaka oli kohe parem, verd ei olnud, oli natuke lima, laps tundus ka rahulikum. Otsustasin siis uuesti rinnapiimaga proovida ja kohe järgmise päeva hommikul oli veri jälle kakas. Helistasin perearstile, kes arvas, et võiksin jätkata allergikute piimaseguga, kui sellega parem oli. Olen nüüd seda piimasegu uuesti andnud kolm päeva. Kaka on parem, aga sisaldab siiski lima ja vähesel määral verd. Lapsel ka suhteliselt palju gaase ( oli ka rinnapiimaga) ja on ikka pigem rahutu. Siiamaani olen rinnapiima välja pumbanud, et uuesti proovida, kui kaka korras, aga täna vaatasin, et piima tuleb rinnast järjest vähem välja ja kardan, et varsti enam ei tulegi midagi. Mis teie arvate, kas ma peaksin siiski jätkama rinnaga toitmist või andma edasi allergikute piimasegu? Mõtlen, et kui on näha, et kaka on parem ja ei lähe hullemaks, siis ilmselt põletik vaikselt taandub. Aga kui rinnapiima andes läheb kaka jälle verisemaks, kas siis võib olla asi hoopis nt üleüldises rinnapiima talumatuses või milleski muus? Piima-, muna-, ja gluteenivaba dieeti pidasin ka siis, kui piimaseguga katsetasin. Seega olen 2 nädalat sellel dieedil olnud ja neid toitaineid rinnapiimas enam olla ei tohiks. Lapsele olen peale vere ilmumist kakasse andnud ka Linex Baby probiootikume. Seega on ta saanud neid 2 nädalat. Ei teagi enam, kuidas toimida edasi.

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Kirjelduse järgi on tegemist proktokoliidiga.
Seda on nii piimasegu kui rinnapiima saavatel imikutel. Piimasegu puhul on põhjuseks lehmapiimavalgud, rinnapiimaga toitmisel ema toidus olevad allergeenid, põhiliselt piim, muna, aga ka nisu, soja. Dieedil olles muutub kaka ilusamaks, kuid see ei juhtu tavaliselt väga kiiresti ja arvestada tuleb ka ema menüüs olevate teiste allergeenidega. Et allergikute piimasegu andmine on väga kiiresti kakat ilusamaks muutnud on see ilmselt võimalus last sellega edasi toita kui emal dieedi pidamine muutub keeruliseks.
Abi on toidupäeviku analüüsimisest, kus kirjas ema toit ja lapse kaka muutused seoses ema toiduga.
Lapsed kasvavad sellest probleemist välja juba imikueas. Lugeda saab lehmapiimast põhjustatud seedetrakti haigusnähtude kohta www.allergialiit.ee
Probiootikumist võib abi olla, kuid olulisem on põhjusallergeeni välistamine.

Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Lööve näos ja kuivad laigud kehal

Tere,
Probleemiks kuivad karedad punetavad laigud lapse kehal ja sügelev villiline lööve ja karedus/ketendus näos (otsmikul, näo külgedel ja suu kõrval).
Karedad laigud hakkasid tekkima 3-kuuseks ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kolme kuuselt avaldub küllalt sageli toiduallergia ja võib avalduda ka atoopiline dermatiit ning allergoloogi konsultatsioon on näidustatud. See, et eelnes vaktsineerimine on pigem kokkusattumus, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: