Või ei tapa, aga margariin võib

Või ei tapa, aga margariin võib Shutterstock
Allikas: Shutterstock

Hiljuti väljaandes British Medical Journal avaldatud uuringust selgus, et küllastunud rasv ei tõsta insuldi, südamehaiguste, diabeedi ja varajase surma riski. 

Samal ajal kui transrasvad, mida leidub töödeldud toituainetes nagu margariin, tõstavad surmariski 34 protsenti, vahendab tervis.postimees.ee telegraph.co.uk’d.

Küllastunud rasvhapped on ülekaalus loomsetes rasvades, näiteks leidub neid lihas, võis ja koores. Kuigi traditsiooniliselt soovitavad dietoloogid vähendada loomsete rasvade tarbimist, näitab laiaulatuslik uuring, et see ei tõsta insuldi, südamehaiguste ja diabeedi tekkeriski.

«Aastaid on soovitatud vähendada rasvade tarbimist,» rääkis uurimust juhtinud arst Russell de Souza Kanada McMasteri ülikoolist. Tema sõnul ei tule transrasvade tarbimine inimese tervisele kuidagi kasuks, vaid tõstab märkimisväärselt südamehaiguste tekkeriski. Transrasvu leidub snäkkides ja pagaritoodetes. Tegemist on taimse õliga, mida on tahkestatud. Selle tulemusena pole õli enam nii vedel ning säilib kauem.

Praegu soovitatakse südamehaiguste ja insuldi riski vähendamiseks süüa toitu, milles poleks küllastunud rasvu rohkem kui kümme protsenti ning transrasvu rohkem kui üks protsent. Samas selgus nüüd 50 teadustööd ühendanud ja enam kui miljonit inimest hõlmanud uurimusest, et pole tõendeid selle kohta, et küllastunud rasvad oleksid tervisele kahjulikud.  Seda järeldust toetab ka hiljuti avaldatud Cambridge’i ülikooli uuring, millest selgus, et piimatoodetes sisalduv küllastunud rasv võib aidata ära hoida diabeeti. 

Kas see artikkel oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada