Kuidas vältida rotaviirust?

Kuidas vältida rotaviirust?

Kergesti levivat soolenakkushaigust on võrreldes eelmise aastaga tänavu registreeritud ligi 30% võrra rohkem. Kuidas nakatumist vältida?

Rotaviirusenteriit on kergesti leviv soolenakkushaigus, millele on iseloomulik sesoonne tõus talvel ja kevadel. Enim haigestuvad väikelapsed vanuses 6-36 kuud. Tavapärane on haiguse puhanguline esinemine.

Väikelapsi on võimalik rotaviirusenteriidi vastu vaktsineerida. Soovitusi rotaviirusvaktsiiniga vaktsineerimiseks küsige oma perearstilt.

Kuna haigustekitaja levib lastekollektiivides väga kiiresti, siis tuleb haiged lapsed jätta kindlasti koju ja pöörduda koheselt perearsti poole. See aitab vältida haigustekitaja edasist levikut.

Soovitused lapsevanemale:

Kuna haigust põhjustav rotaviirus on väga nakkav, on tähtis ennetada haigustekitajate levikut ühelt lapselt teistele.

Nakkuse leviku vältimiseks:

õpetage last hoolikalt käsi pesema vee ja seebiga pärast tualeti kasutamist  ja enne söömist;
pärast seda, kui kõhulahtisusega laps on käinud WC-s või oksendanud, puhastage hoolikalt WC-potti, eriti prilllauda ja loputuskasti nuppu ning tualettruumi desinfitseerivate ainetega. Kasutage WC puhastamisel majapidamiskindaid;
peske käsi sageli, eriti pärast imiku mähkmete vahetamist, WC-s käimist või WC-poti puhastamist;
haiguse ajal andke lapsele mängimiseks ainultkergesti pestavaid mänguasju, mida tuleks pesta võimalikult sageli. Ärge andke lapsele pehmeid, karvaseid mänguasju;
ärge kasutage haige lapsega ühiseid käterätikuid, nõusid, söögiriistu või muid lapse poolt kasutatavaid esemeid;
ärge viige last lasteaeda või lubage kooli enne, kui kõhulahtisuse või oksendamise lõppemisest on möödas 48 tundi;
ärge lubage last basseini ujuma esimese kahe nädala jooksul pärast kõhulahtisuse lõppemist. Ka siis, kui lapsel puuduvad haigusnähud, võib ta levitada haigustekitajaid basseinivee kaudu.

Haigestumist aitab vältida toiduhügieeni nõuete täitmine:

peske sageli käsi, köögipindu ja köögiriistu vee ja seebiga;
hoidke valmistoitu eraldi tooretest toiduainetest;
säilitage valmistoitu korralikult jahutatuna külmkapis;
valmistamisel kuumutage toitu hoolikalt;
ärge sööge toitu, mille tarbimise tähtaeg on möödas.

Kas see artikkel oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada