Miks mõnele meeldivad soolased toidud?

Miks mõnele meeldivad soolased toidud?

Vähese soolasisaldusega kartulikrõpsud maitsevad mõnele hästi, ent on teiste arvates maitsetud. Teadlaste sõnul tuleneb vähese või suure soolasisalduse eelistamine geenidest.

„Enamikule meist meeldib soola maitse. Mõned tarvitavad aga rohkem soola, kuna neile meeldib soola maitse rohkem, aga ka toidu ebameeldiva maitse peitmiseks,“ märkis Pennsylvania osariigi ülikooli põllumajandusteaduste kolledži toiduteaduse dotsent ja uuringu autor John Hayes.

Hayesi sõnul on nende uuring oluline, kuna toidutööstus püüab tervisega seotud kaalutlustel teatud toitude soolasisaldust vähendada. Uuringud on näidanud, et soolase toidu söömine suurendab infarkti ja insuldi riski, kuigi soolatööstus seab need tulemused kahtluse alla, vahendab US News.

Hiljutises uuringus sõid 87 osalenut – 45 meest ja 42 naist vanuses 20–40 eluaastat – selliseid soolaseid tooteid nagu kartulikrõpsud ja soolapulgad. Nad andsid maitse intensiivsusele oma hinnangu.

„Suurema maitsetundlikkusega inimesed nimetavad kibedat toitu erakordselt kibedaks, väiksema maitsetundlikkusega inimesed aga leiavad sama toidu olevat maitsetu või kõigest mõrkja,“ kirjeldab Hayes. „Reaktsioon kibedatele maitsetele on üks paljudest viisidest, kuidas tuvastada bioloogilisi erinevusi toidueelistustes, kuna suurepärane maitsemeel ei piirdu üksnes kibeda maitsega. Inimesed, kes tunnevad kibedat maitset intensiivsemalt, tajuvad ka keedusoola soolasemana, tavalist suhkrut magusamana, tšillipipart kõrvetavamana ja ka gaseeritud joogid tekitavad nende suus joomisel suuremat kihelust.“

Teadlased avastasid veel, et „tundlikuma maitsemeelega inimesed – need, kes tajuvad maitseid intensiivsemalt – tarbivad rohkem soola kui kehvema maitsemeelega inimesed,“ selgitas Hayes.

Kas see artikkel oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada