Kaalutõus 09.03.18 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Müstiline kaalutõus ehk siis aastal 2016 talv alustasin oma toitumise jälgmist fitlapi abiga. sain kaalu ilusasti liikuma ja alla 61-le, mis on minu jaoks ok. Aga sel ajal tegin ka väga intensiivseid treeninguid (ca 6x nädalas erinevad jooksutreeningud). Mai kuuks olid jooksu tulemused märgatavalt paranenud, aga siis mingist hetkest hakkas kõik allapoole liikuma ja ei saanud enam üldse joosta normaalse pulsiga. Keha oli liiga nõrk. Lõpetasin Fitlapitamise ära ja hakkasin sööma tunde järgi. Vaikselt tuli paar kilo tagasi, mis oli ka norm. Andsin enda mõtlemise järgi kehale aega taastuda. Eelmise aasta alguses hakkasin uuesti maratoniks valmistuma (2016 ei suutnud seda ära joosta, sest iga liigutus tõi pulsi kõrgustesse), teadsin et pean saama kaalu tagasi 60le, et oleks lihtsam joosta. Fitlapi enam kasutada selleks ei julgend. Loobusin lihtsalt magusast ja rämpsust ning jälgisin mida teen. Trenne endiselt 6 tükki nädalas. See aga ei andnud tulemusi. kaal enam alla 63 mitte kuidagi ei läinud (kontrollisin, et kas on lihaste arvelt see kasv, aga ei olnud). Sügisel (2017) otsustasin, et räägin mõne toitumisnõustajaga, et mida teha. Selgus, et olingi Fitlapi jälgides ja minu treening koormust vaadates liiga vähe söönud, et kaloraaz peaks väheamalt 1900kcal. Pandi paika vahekord valkude, süsivesikute ja rasvade osas. 30/40/30. jälgisin ja olin eeskujulik ja kaal hakkas tõusma. Kuu ajaga olin jõudnud 65-66-le. Lõpetasin selle ära. Katsetasin ka toidutalumatust, et äkki mu keha lihtsalt ei suuda seedida midagi. Ka selle järgi ei juhtunud midagi ja kaal on pigem kasvu suunas. Nüüdseks on mu kaal juba 69;( (ja trenne on endiselt 5-6, segamini nii aeroobsed kui jõutreeningud.) Ja siin ei ole tegu lihastega, ma näen et reaalselt olen rasvunud. Ma ei suuda leida lahendust, mida tegema peaks või on äkki mingi tervislik probleemi, mis pärsib kaalulangust? Pillide söömise lõpetasin ka ära.

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Selliste treeningkoormuste ja eesmärkidega vajate väga täpset toitumise analüüsi lähtuvalt füüsilisest koormusest. Mulle jääb ebaselgeks ka valitud toitainete vahekord. Lisaks tuleb toitumiskava juures arvestada kehakompositsiooniga ning töö-ja uneajaga. Soovitan teil oma toitumise ja treeningkoormused väga täpselt nädala jooksul kirja panna ning pöörduda nõustamisele. Kui soovite tulla minu vastuvõtule, siis saate registreeruda toitumine@kliinikum.ee
Parimatega, dr. Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Kaalutõus

Tere!
Hakkasin rasestumisvastaseid pille tarbima umbes 4a tagasi ja viimase aastaga on kaal märgatavalt tõusnud (pea 20kg). Kas see kaalutõus võib olla tingitud sellest, et olen pille pikalt tarbinud? ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Mõnikord võivad rasestumisvastased pillid anda mõnekilose kaalulisa, kuid 20 kg kaalutõusu pole kindlasti seotud beebipillidega, vaid siin on mingi muu põhjus. Vaadake üle oma toitumine, liikumisaktiivsus ...

Loe edasi

Kaal

Tere! Olen 17.a, pikkus 165 cm ja kaal 58 kg.Olen viimase aasta jooksul juurde võtnud 6 kg, kuigi pikkust pole juurde tulnud. Millest võib selline kaalutõus olla tingitud? Käin 2 korda nädalas tantsutrennis ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Olete hetkel normkaalus ning seetõttu kaalu langetamist ma teile ei soovita. Kui kaalutõus aga jätkub, siis tuleb üle vaadata oma toitumine. Toitumise analüüsimiseks saab kasutada nutridata.ee ...

Loe edasi

Antidepressant ja kaalutõus

Tere, tahaksin küsida kas antidepressant FLUX võib põhjustada kaalutõusu?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Pigem võib Fluxist just kasu olla kaalulangetamise juures, mitte aga vastupidi.
Parimatega, dr.Ehala

Loe edasi

Järsk kaalutõus

Tere.

Mul on selline probleem, et viimase kolme nädalaga olen juurde võtnud umbes 3 kg (kusjuures viimane kilo tuli paari viimase päevaga, mil ma enda arust jälgisin, mida söön), enne oli ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Osaliselt võib kaalutõus olla seotud teie menstraaltsükli faasiga või siis seedietegevuse muutustega (N: kõhukinnisus), kuid kolme kilo äris selle arvele ei tahaks panna. Seega vaataksin siiski ...

Loe edasi

Kaalutõus ja Harmonet

Tere,

olen 26a. vana, tarvitasin Harmoneti enne rasedust, olulisi kaalukõikumisi polnud. Peale sünnitust imetamise ajal kasutasin Cesarette minipille ja kaal langes. Kui lõpetasin imetamist ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Soovitaksin teil siiski üle vaadata oma toitumise (päevase kaloraaži), sest imetamise ajal vajab naine pisut enam energiat kui muidu. Kontratseptiivide osas soovitan nõu pidada günekoloogiga. ...

Loe edasi

Kiire kaalutõus

Tere! Olen viimase 2nädala jooksul juurde võtnud 7kilo, kuigi söömis- ja liikumisharjumused on mul koguaeg samad olnud. Toitun üsna tervislikult ja teen ka normaalselt trenni. Kaalutõus kestab siiani. ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Muutused seedetegevuses võivad olla üheks kaalutõusu põhjuseks, kuid seitset kilo paari nädala jooksul ainuüksi selle arvele panna ei tahaks (ega ka diagnoositud lööbe arvele). Kirja teel on ...

Loe edasi

kehakaal ja kilpnäärme talitus

Viimasel ajal on mul raskusi kehakaalu säilitamisega - aastaga olen juurde võtnud üle 10 kilo. Nüüd tuvastati mul kilpnäärme alatalitus - TSH näit üle 9.
Kas siin võib olla mingi seos?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Antud juhul on teie kaalutõus ilmselt seotud kilpnäärme alatalitusega kui toitumis-liikumisharjumused on jäänud muutumatuks.
Heade soovidega, Kristel Ehala-Aleksejev

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi