Köögiviljade söömine annab särava jume

Köögiviljade söömine annab särava jume

Igaüks teab, et päevas peaks sööma vähemalt viis portsjonit puu- ja köögivilju. Värske uurimuse kohaselt teeb see meid ka vastassoole ahvatlevamaks.

„Palju räägitakse sellest, et kui me praegu tervislikult ei toitu, siis saame 50 aasta pärast südameataki,“ kommenteeris 29-aastane Ian Stephen, kes on psühholoogia abiprofessor Nottinghami Ülikooli Malaisia filiaalis. „Kuid nüüd võime täie kindlusega väita, et kui sööme ohtralt puu- ja köögivilju, siis kuue kuni kaheksa nädala pärast on meie välimus palju kenam.“

Välimuse paranemises on peaosa karotenoididel ehk antioksüdantidel, mis annavad punase värvuse näiteks tomatile, paprikale, ploomile ja porgandile. Punane toon tasakaalustab inimnaha kollakat varjundit, andes sellele tervisest pakatava ja särava jume, kirjutab Guardian. „Organism säilitab karotenoide nahaaluses rasvakihis,“ märkis Stephen. „Lisaks toodetakse karotenoide ka vereseerumis, kust need naha pealiskihti imbuvad, andes näonahale särava jume.“

Uurimus viidi läbi Šotimaal, kus päikesekiirgus ei ole kuigi tugev.

„Kasutasime seadet nimega spektrofotomeeter, et teha kindlaks, kuidas naha karotenoidide ja melaniini taseme muutumine mõjutab nahatooni. Seejärel pidid osalejad arvutiprogrammi abil muutma fotodel kujutatud inimeste nahatooni võimalikult kenaks, reguleerides karotenoidide ja melaniini antavaid värvivarjundeid.“ Osalejad ei muutnud melaniini taset kuigi palju, kuid karotenoidide oma muutsid märksa rohkem.

Katse teises osas vastas teine osalejate rühm küsimustele igapäevaselt tarbitava puu- ja aedviljade koguse kohta ning seejärel analüüsiti nende nahatooni, et teha kindlaks, kas särava jume põhjuseks on just nimelt kõrgem karotenoidide, mitte muude pigmentide, näiteks melaniini tase.

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada