Õlut tarbivaid naisi ohustab psoriaas

Õlut tarbivaid naisi ohustab psoriaas

USAs läbiviidud uurimuse andmetel on nahahaiguse psoriaasi tekkimise tõenäosus suurem nendel naistel, kes joovad õlut.

Uurimus näitas, et naistel, kes jõid viis õlut nädalas, oli kaks korda suurem risk psoriaasi haigestuda kui neil, kes seda jooki ei tarbinud, kirjutab BBC.

Bostonis korraldatud ja ajakirjas Archives of Dermatology avaldatud uurimuses analüüsiti enam kui 82 000 meditsiiniõe (naised vanuses 27–44) alkoholitarbimist ajavahemikus 1991–2005.

Alkoholivaba õlu, vein ja kanged alkohoolsed joogid ei suurendanud psoriaasi haigestumise ohtu.

Teadlaste sõnul ilmnes uurimusest, et naistel, kes tarbisid nädalas enam kui 2,3 alkoholiühikut, oli psoriaasirisk 72% suurem kui karsklastest naistel.

Viis klaasi õlut nädalas suurendas aga psoriaasi tekkimise tõenäosust koguni 1,8 korda.

Uurimuse autor dr Abrar Qureshi Harvardi ülikooli arstiteaduskonnast (Harvard Medical School) Bostonist märkis ajakirjas: „Tavalise kangusega õlu oli ainus alkohoolne jook, mis suurendas psoriaasi riski, ja seega võib oletada, et psoriaasi tekkimises võib oma osa olla õlle mittealkohoolsetel koostisosadel, mida ei leidu ei veinis ega kangetes alkohoolsetes jookides.“

Uurimuse kohaselt võib psoriaasiohtu suurendada õlle kääritamisel kasutatav oder, mis sisaldab gluteeni.

Varasemad uurimused on näidanud, et gluteenivaba toidusedel aitab gluteenitundlikel patsientidel psoriaasi kergemini taluda.

Uurimuses lisatakse, et psoriaasihaiged võivad olla gluteeni suhtes tundlikumad kui terved inimesed.

„Naised, kellel on suur risk haigestuda psoriaasi, võiksid kaaluda tavalise kangusega õllest loobumist,“ järeldasid uurimuse autorid.

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada